30. oktober 2018

Nye tiltag i kampen mod listeria

WORLD DAIRY SUMMIT 2018 Fødevaresikkerhed er et af IDF’s fire strategiske fokus-områder. På sessionen ’Food Safety’ var listeria og antibiotika et par af de centrale emner på dagsordenen.

To store udbrud af Listeriose har det seneste år været årsag til mange dødsfald. Francois Bourchichon, der er nyvalgt formand for IDF’s ekspertgruppe for hygiejne, redegjorde for årsag og virkning for disse udbrud. Det største udbrud nogensinde fandt sted i Sydafrika mellem januar 2017 og juli 2018. Med hjælp fra WHO og WGS (DNA-sekventering) fandt man kilden (kødpålæg fra firmaet ’Enterprise Foods). Der var tale om L. monocytogenes 4b ST6 (en relativ ny stamme, der vinder terræn). En tilbagekaldelse blev først igangsat i marts 2018. I alt nåede 1060 mennesker at blive syge, og heraf døde 216.

Efterfølgende undersøgelser af virksomheden viste, at produktionsfaciliteterne var inficerede, hvilket kom som en total overraskelse for virksomheden. De havde løbende testet færdigvarer for listeria, og alle prøver havde været negative. Virksomheden er nu lukket.

Denne sag er en fuldstændig parallel til rullepølse-sagen i Danmark i 2014, hvor virksomheden også havde en mangelfuld miljøovervågning, og hvor færdigvaretests for listeria også var negative.

Det andet udbrud – også med L. monocytogenes 4b ST6, fandt sted i Europa med sygdomstilfælde i flere EU-lande (Østrig, Finland, Sverige, Danmark og UK). I alt blev 54 mennesker syge, hvoraf 10 døde.

Udbruddet blev også blotlagt ved hjælp af WGS, og kilden viste sig at være frosne grønsager fra en virksomhed i Ungarn. Tilbagekaldelsen kostede firmaet EUR 30 mio. Her havde bakterien etableret sig i en frysetunnel. Mistanken samlede sig om en bakteriestamme, der var blevet resistent overfor de rengøringsmidler, som virksomheden anvendte.

I kampen mod listeria påpegede Francois Bourchichon følgende:

  • Testning af færdigvarer alene duer ikke. Når først der er fundet listeria i færdigvaren, er det for sent.
  • Et korrekt implementeret miljøovervågningsprogram er essentielt – IDF har påbegyndt udarbejdelsen af vejledning heri.
  • Rengøring kan reducere forureningstrykket, men kan også fremme resistente stammer (det betyder bl.a. at der skal skiftes rengøringsmidler en gang imellem).
  • Procedurer er ikke nok – korrekt implementering bør følges op (ledelse og fødevaresikkerhedskultur).

Antibiotikarester og antibiotikaresistens

Flere præsentationer diskuterede antibiotika og antibiotika resistens-problematikken. Formanden for Codex Task Force on Antimicrobial Resistance, Yong Ho Park (Korea) opdaterede tilhørerne i forhold til det igangværende Codex-arbejde. På verdensplan regner man med, at antibiotikaresistens (AMR) i dag er årsag til 700.000 dødsfald om året, et tal der vil stige til 10 mio. i 2050, og derved vil AMR overstige kræft som dødsårsag (8,2 mio. i 2050).

Reduktion af AMR kræver en omfattende indsats, der involverer såvel human medicin som dyresundhed, og fødevaresektoren.

Antibiotikaforbruget til husdyr ventes på verdensplan at stige, mest i Kina (med en stigning på over 100 pct.) og andre sydøstasiatiske lande. Det er også derfor, at de tre verdensorganisationer WHO, OIE og CODEX samarbejder herom. Der er først og fremmest behov for at opbygge overvågningssystemer i de lande, der endnu ikke har sådanne. Dernæst skal fornuftig brug af antibiotika fremmes (dvs. begrænsning i midler samt målrettet brug under devisen ’så lidt som muligt, så meget som nødvendigt’), og præventivt brug af antibiotika i husdyr skal nedtrappes. Endelig er der også fokus på brug af desinfektionsmidler i fødevareindustrien.

Elisabeth Erlacher-Vindel, OIE (Verdensorganisationen for dyresundhed) fortalte om OIEs strategier for at imødegå antibiotikaresistens. Fænomenet er ikke nyt og blev allerede drøftet i OIE i 1948. OIEs strategi består bl.a. af:

  1. En informationskampagne, fokuseret på at forbedre bevidsthed og forståelse for ansvarlig brug af antibiotika i husdyrbruget i kontekst med dyrevelfærd (antibiotika skal kun bruges sammen med god landbrugspraksis, men af hensyn til dyrevelfærd skal syge dyr behandles).
  2. Styrke vidensdeling bl.a. ved at opbygge en global database over forbrugsdata, der på sigt vil blive knyttet til OIE World Animal Information System.
  3. Understøtte kapacitetsopbygningen i medlemslandene
  4. Fremskynde implementering af OIE standarder.

Codex og IDF

Tom Heilandt, der er generalsekretær for Codex Alimentarius Kommissionen var blevet inviteret til at tale om samarbejdet med International Dairy Federation (IDF). Han tog udgangspunkt i historien, hvor IDF i 1962 var en af initiativtagerne til at etablere Codex Alimentarius (et selvstændigt organ under FAO/WHO, som har til formål at udarbejde globale standarder m.v. for fødevarer og fødevareproduktion).

Derfor indtager IDF – som den eneste NGO (ikke-myndigheds organisation) – en essentiel og unik rolle som teknisk rådgiver i alle spørgsmål, der vedrører mælk, i samarbejdet med fødevaremyndighederne i de 188 medlemslande, der i dag udgør Codex Alimentarius. Bl.a. er det IDF, der udarbejder det første udkast, når nye standarder skal udarbejdes på mælkeområdet.

Tom Heilandt fremhævede, at IDF gennem årene havde været og er stadig meget aktiv. Han fremhævede bl.a. IDF’s bidrag til de mere end 40 Codex mælkeproduktstandarder og Hygiejnekoden for mælk & mælkeprodukter. Desuden har IDF givet skriftligt input til langt størstedelen af de projekter, som Codex arbejder med. Samarbejdet mellem Codex og IDF er og har således været så stærkt, at der ikke er nogen risiko for, at IDF vil blive fjernet fra denne position.

Tom Heilandt sluttede med at opfordre IDF til at være mere proaktiv, herunder at definere den fremtidige dagsorden for Codex´ arbejdsprogram på mælkeområdet.

FAKTA WDS

World Dairy Summit er International Dairy Federation’s årsmøde, hvor der bydes på en lang række emner inden for global landbrugs- og mejeripolitik, ernæring, marketing, fødevaresikkerhed, dyresundhed og velfærd, mejerividenskab og teknologi samt et bæredygtighedstema.

WDS afholdes på skift af organisationens nationalkomitéer. I år var Sydkorea vært for arrangementet, der i uge 42 blev under overskriften ‘Dairy for the Next Generation’.

Læs flere artikler fra dette års World Dairy Summit:

fra-plantebaserede-produkter-til-tekniske-handelshindringer

-idf-er-et-kraftcenter-der-skal-regnes-med-

hollandsk-succes-med-mindre-antibiotika

ban-ki-moon-mejeriindustrien-kan-bidrage-til-at-afskaffe-sult-og-fattigdom

koeer-skal-kunne-taale-varmere-vejr

salget-af-syrnede-produkter-falder-i-europa

Vil du vide mere?