Arkiv

Her på siden kan du læse tidligere nyheder fra Mejeriforskningsnyt, samt tidligere resultater og publikationer om udbyttet fra projekterne under MejeribrugetsForskningsFond. 

2019

Årets nye MFF projekter

6. februar 2019

Så har MFF-bestyrelsen evalueret de 31 interessetilkendegivelser, som kom ind i slutningen af november 2018. Niveauet var højt og det var ikke nemt at vælge.

Bestyrelsen har fagligt prioriteret følgende projekter:

Milena Corredig, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet:
Forståelsen af centrale processeringsparametre for at designe nye, forbedrede funktionelle mælkeproteinkoncentrater (FILTRATE)
Formål: At forstå hvordan processering påvirker mælkeproteinkoncentrater, at klarlægge de mest kritiske procesbetingelser samt at finde muligheder for at udnytte dem i industriapplikationer.

Lilia Ahrné, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet:
Mekanismen bag dannelse af kogestabile mælkegeler (GELCOOK)
Formål: At forstå mekanismen bag, hvorfor en kombination af varmebehandling og syrning kan give mejeriprodukter med god stabilitet og mulighed for anvendelse som alternativ til kød.

Søren Balling Engelsen, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet:
Forbindelser med lav molekylvægt i mælke- og mejeriprodukter - en potentiel ny kilde til "added value" produkter (MilkStreamValue)
Formål: At etablere præcise og reproducerbare målinger af mindre mælkekomponenter, herunder hidtil ukendte fraktioner såsom ikke-protein nitrogen (NPN). Derudover vil projektet etablere den første omfattende mælke-metabolom-database.

Rasmus Bro, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet:
Automatiseret analyse af aromaprofiler med machine learning (Auroma)
Formål: At udvikle en automatiseret dataanalyse til behandling af data fra aromaanalyser ved hjælp af machine learning og kemometrisk dataanalyse.

Finn Kvist Vogensen, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet
Forudsigelse af bakteriofagproblemer på ostemejerier (PhageWarn)
Formål: At udvikle matematiske modeller der, baseret på hurtige analysedata, kan forudsige, hvornår syrningsproblemer opstår.

Lene Jespersen, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet:
Forebyggelse af gærkontamineringer i fermenterede mejeriprodukter for forbedring af kvalitet og holdbarhed (Improve Dairy Life)
Formål: At identificere og karakterisere fordærvelses-gær isoleret fra mejeriprodukter, samt at undersøge hvorledes deres vækst og fordærv påvirkes af mælkematrixen, interaktioner med starterkulturer og opbevaringsforhold. Der udarbejdes prædiktive modeller til bestemmelse af holdbarheden af syrnede mejeriprodukter.

Mark Manary, Project Peanut Butter/Washington University, Missouri
Mælks betydning i underernæring – er det laktose eller protein? (Milk Matters)
Formål: At undersøge – i en gruppe moderat akut underernærede børn i Malawi – om laktose, mælkeprotein og kombinationer af disse to påvirker deres vækst, permeabilitet af deres tarme og om indholdsstofferne kan være med til at restituere mave-/tarmsundheden.

Christian Würtz Heegaard, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
Indtagelse af mælk, graviditetsudkomme og vitamin B12 (Improvit2)
Formål: At undersøge, hvordan en god B12-status hos gravide og spædbørn sikres – og er der forskel på B12 indtaget via mælken eller via en vitaminpille?

Mette Hansen, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet:
Morgenmad til unge piger – strategi mod overvægt og forbedring af tarmens mikroflora (Ny-start)
Formål: At undersøge effekten af at spise en proteinrig morgenmad i en gruppe af overvægtige unge piger, som typisk ellers springer morgenmaden over. Desuden undersøges effekten af en mere omfattende livsstilsændring, hvor den proteinrige morgenmad kombineres med træning.

2018

Tørring af yoghurtpulver

7. maj 2018

Anni Bygvrå er projektleder på et nystartet projekt om tørring af yoghurtpulver. Projektgruppen har skrevet en kort artikel til Mælkeritidende, som beskriver, hvad projektet går ud på. Du kan læse artiklen her.

Modermælkserstatninger til forebyggelse og behandling af komælksallergi

7. maj 2018

Katrine Lindholm Bøgh fra DTU Fødevareinstituttet har nu afsluttet et projekt, hvor det er blevet undersøgt, om det er muligt at forebygge og behandle komælksallergi ved at ændre den måde, man fremstiller modermælkserstatningerne på. Dyreforsøg har vist, at modificering af modermælkserstatning, fx ved en varmebehandling, hvor proteinerne delvist udfoldes og aggregeres, kan modificere produkternes allergi- og toleranceinducerende egenskaber. Du kan læse Katrines opsummering af resultaterne her.

Ost med god samvittighed

23. april 2018

Arne Astrup og hans kollegaer på Københavns Universitet har opsummeret resultaterne af deres projekt "Helbredseffekt af højt indtag af ost - betydning af fermenteringsmetode og fedtindhold". Her er konklusionen, at også fede oste godt kan høre hjemme en sund kost. Læs hele artiklen her.

Dannelse af supermættede calciumopløsninger

23. februar 2018

Leif Skibsted og hans kollegaer på Københavns Universitet og Brasilien har netop fået publiceret nogle af deres resultater fra projektet ’Calcium i valleprocesser. Teknologi og produkter’ i tidsskriftet Food Research International. Artiklen er første bud på, hvordan man kan lave supermættede calciumopløsninger. Tanken er, at supermættede calciumopløsninger kan bruges til at sikre en højere biotilgængelighed af mælkens calcium, hvilket er vigtigt for bl.a. knoglemineralisering og knogleheling.
Artiklen kan læses her. 

Relateret indhold

For mere information om igangværende og afsluttede projekter under Mejeribrugets ForskningsFond, samt slutrapporter, henvises der til følgende sider.