Senest opdateret 7. oktober 2021

Plantebaserede drikke

Soyamælk, rismælk, havremælk og mandelmælk er blandt nogle af de mange plantebaserede alternativer til komælk. Udvalget er stort og det kan være svært, som forbruger, at vide hvilken drik, der er sundest. Læs med og find svaret her.

Soyamælk, rismælk, havremælk og mandelmælk er populære alternativer til komælk. De plantebaserede alternativer har dog intet med komælk at gøre. Faktisk er det ligefrem forbudt at markedsføre plantebaserede fødevarer under navne som ’mælk’, ’ost’ eller andre mejeriudtryk. Dette blev i 2017 fastslået ved EU-domstolen. Det er således ikke tilladt at markedsføre fx sojadrik som ’sojamælk’, da disse udtryk ifølge EU-lovgivningen er reserveret til animalske produkter.

Fødevarestyrelsen fastslår ligeledes at plantebaserede drikke ikke kan anvendes som fuldgyldige alternativer til komælk. Dette uddybes i DENNE PUBLIKATION, med begrundelsen:

”Mælk er vores største kilde til calcium, som er vigtig for vores knogler (…) mælk indeholder også andre vigtige næringsstoffer som fx B2, B12, fosfor, jod, selen og protein, der især har betydning for væksten hos børn.”
- Publikation fra Fødevarestyrelsen

Til sammenligning mangler de plantebaserede drikke naturligt vigtige næringsstoffer – det gælder ikke mindst calcium og i det fleste tilfælde også protein (med mindre det er tilsat). Derudover understreges det, at nogle plantebaserede drikke kan være tilsat sukker.

Endvidere er der flere ting man som forbruger skal være opmærksom på hvis man drikker plantebaserede drikke afhængig af om der er tale om soyadrik, risdrik, havredrik eller mandeldrik. Læs hvad du skal være opmærksom på nedenfor. 


Soyadrik

Soyadrik er typisk fremstillet af vand og soyabønner1. Afhængig af mærket findes der også varianter der er tilsat calcium og/eller andre vitaminer, rørsukker eller sirup for at søde, aromastoffer (fx vanilje eller kakao), og salt2

Sojadrik har, sammenlignet med mælk, et lavt indhold af calcium og vitaminer (med mindre produktet er beriget). Indholdet af protein er stort set det samme, men mælks indhold af protein er af højere kvalitet sammenlignet med sojadrik.3 Kvaliteten af animalske proteiner er god, fordi sammensætningen af aminosyrerne i høj grad svarer til den, vores krop har brug for.

Kvaliteten af proteiner er generelt højere i animalske fødevarer som kød, fjerkræ, fisk, æg og mejeriprodukter, mens den er lavere i vegetabilske fødevarer som korn, bælgfrugter, frø, nødder, grøntsager og frugt. Optagelsen af protein er afhængig af fødevarens fordøjelighed. Proteiner fra vegetabilske kilder optages ikke helt så godt som protein fra animalske kilder.

Derudover skal du være opmærksom på at soja indeholder isoflavoner, som er stoffer der har østrogenlignende virkninger. Der er stadig usikkerhed om virkningerne af et højt indtag af disse stoffer i den tidlige barndom hos både piger og drenge, hvorfor sojadrik tidligst må anvendes fra 2-årsalderen.4

Fordele og ulemper ved soyadrik

Fordele:

  • Produktet er fri for laktose, hvilket kan være en fordel hvis du lider af laktoseintolerance
  • Produktet indeholder ikke mælkeprotein, hvilket er en fordel hvis du lider af mælkeallergi

Ulemper:

  • Prisen er dyrere sammenlignet med komælk
  • Flere af råvarerne (fx soyabønnen) er ikke dansk produceret
  • Produktet indeholder ikke calcium og en lang række andre vitaminer og mineraler med mindre det er beriget
  • Produktet kan indeholde sødestoffer og andre tilsætningsstoffer


Risdrik

Risdrik er typisk fremstillet af vand, ris, olie (fx solsikkeolie) og salt.5

Risdrik har, sammenlignet med mælk, et ca. halvt så stort indhold af calcium – med mindre det er beriget.

Risdrik har et lidt højere indhold af calcium sammenlignet med sojadrik, men indholdet ligger stadig langt fra komælkens indhold af calcium. Risdrik består hovedsageligt af kulhydrater og har et meget lavt indhold af protein.

Derudover skal du være opmærksom på at risdrik indeholder små mængder af det giftige stof arsen.6 Derfor bør små børn undgå både risdrik og riskiks i store mængder. Særlig små børn under 10 kg bør ikke tilbydes risdrik som mælkeerstatning, da man risikerer at deres daglige indtagelse af arsen bliver for højt.

 

Fordele og ulemper ved risdrik

Fordele:

  • Produktet er fri for laktose, hvilket kan være en fordel hvis du lider af laktoseintolerance
  • Produktet indeholder ikke mælkeprotein, hvilket er en fordel hvis du lider af mælkeallergi

Ulemper:

  • Prisen er dyrere sammenlignet med komælk
  • En eller flere af råvarerne (fx ris) er ikke dansk produceret
  • Produktet har et lavt indhold af calcium sammenlignet med komælk med mindre det er beriget.
  • Produktet har et lavt indhold af protein sammenlignet med komælk.
  •  
  • Produktet kan indeholde olier og andre tilsætningsstoffer
  • Produktet indeholder arsen, hvilket kan være skadeligt for børn


Havredrik

Havredrik er typisk fremstillet af vand, havre, solsikkeolie, inulin (kostfibre) og salt7

Afhængig af mærket findes der også varianter der er tilsat calcium og/eller andre vitaminer, stabilisator og andre tilsætningsstoffer såsom maltodextrin (et kunstigt sødestof).8 

Havredrik har et lidt højere indhold af calcium sammenlignet med sojadrik, men indholdet ligger stadig langt fra komælkens indhold af calcium (med mindre produktet er beriget). Havredrik består hovedsageligt af kulhydrater og har et meget lavt indhold af protein.


Fordele og ulemper ved havredrik

Fordele:

  • Produktet er fri for laktose, hvilket kan være en fordel hvis du lider af laktoseintolerance
  • Produktet indeholder ikke mælkeprotein, hvilket er en fordel hvis du lider af mælkeallergi

Ulemper:

  • Prisen er dyrere sammenlignet med komælk
  • Produktet har et lavt indhold af calcium sammenlignet med komælk med mindre produktet er beriget
  • Produktet har et lavt indhold af protein sammenlignet med komælk
  • Produktet kan indeholde olier og andre tilsætningsstoffer


Mandeldrik

Mandeldrik er typisk fremstillet af vand, mandler, sukker eller anden form for kunstigt sødestof, stabilisator og emulgator9. Afhængig af mærket findes der også varianter der er tilsat calcium og/eller andre vitaminer.10 

Mandeldrik indeholder naturligt en meget lille og ubetydelig mængde calcium sammenlignet med komælk. Derudover skal man være opmærksom på fedtindholdet i mandeldrik. Sammenlignet med skummet-, mini-, kærne- og letmælk indeholder mandeldrik op til dobbelt så meget fedt. Det er fortrinsvist umættet fedt, der betragtes som værende bedre end det mættede fedt. Men sammenlignes fedtindholdet i skummet-, mini- og kærnemælk med mandeldrik, så er der omtrent det samme indhold af mættet fedt.

Fordele og ulemper ved mandeldrik:

Fordele:

  • Produktet er fri for laktose, hvilket kan være en fordel hvis du lider af laktoseintolerance
  • Produktet indeholder ikke mælkeprotein, hvilket er en fordel hvis du lider af mælkeallergi

Ulemper:

  • Prisen er dyrere sammenlignet med komælk
  • Produktet har et lavt indhold af calcium sammenlignet med komælk med mindre produkter er beriget
  • Produktet har et lavt indhold af protein sammenlignet med komælk.
  • Produktet har et højt indhold af fedt sammenlignet med komælk
  • Produktet kan indeholde olier og andre tilsætningsstoffer

Sammenligning af næringsindhold

I tabellen nedenfor kan du se næringsindholdet i minimælk holdt op mod soja-, havre-, mandel- og risdrik. Tallene er fra DTU Fødevareinstituttets Fødevaredatabank (www.frida.fooddata.dk).

I tabellerne vises næringsstofindholdet per 100 gram spiselig del af fødevaren som gennemsnitsværdier for det indsamlede data.

Indhold pr. 100

Minimælk

Sojadrik

Ikke beriget

Sojadrik

Tilsat calcium

Havredrik

Ikke beriget

Havredrik

Tilsat calcium

Mandeldrik

Ikke beriget

Risdrik

Ikke beriget

Risdrik

Tilsat calcium

Calcium (mg)

124

9,86

74,5

6,56

126

8,8

1,85

84,3

Protein (g)

3,5

3,1

3,3

0,6

0,5

0,7

0,1

0,1

Kulhydrat (g)

4,7

5,3

3,9

9,7

7,2

5,9

10,3

11,4

Fedt (g)

0,5

2,3

1,9

1

1,6

2,2

0,9

0,9

 

Sammenligning af calcium-indhold

Med mindre der er tilsat calcium til de plantebaserede drikke, indeholder de mindre end halvdelen af den mængde calcium der findes i komælk. Som forbruger skal man være opmærksom på at få tilstrækkeligt med calcium fra andre fødevarer, hvis man vælger de plantebaserede drikke.


Sammenligning af protein-indhold

Indholdet af protein er højt i komælk og i soyadrik, men vælger du havre-, mandel-, eller risdrik, skal du være opmærksom på det beskedne naturlige indhold af protein. 


Sammenligning af kulhydrat-indhold

Indholdet af kulhydrat er også varierende for de forskellige drikke. Komælk, soya-, og mandeldrik indeholder langt mindre kulhydrat sammenlignet med ris-, og havredrik. Desuden skal du være opmærksom på at samtlige af de plantebaserede drikke er tilsat kulhydrat fx i form af sukker, sirup eller kunstige sødestoffer. Dette er ikke hensigtsmæssigt, da sukker ikke tilfører vigtige mikronæringsstoffer, men kun ekstra energi, og tager pladsen for den sunde mad.


Sammenligning af fedt-indhold

Indholdet af fedt varierer alt afhængig af hvilken type komælk du vælger og den varierer også indenfor de plantebaserede drikke. Særlig har mandeldrik et stort indhold af fedt, dog er det overvejende umættet fedt.


At vælge det ene eller det andet?

Hvorvidt du vælger komælk eller en af de plantebaserede drikke kan skyldes forskellige ting. Det kan handle om sundheden og indholdet af forskellige næringsstoffer, det kan skyldes forskellige former for allergi, smag, eller helt andre grunde. Uanset om du vælger det ene frem for det andet, anbefales det at du altid læser næringsdeklarationen og er opmærksom på om der evt. er vitaminer og mineraler som du vil kunne komme til at mangle.


Du har brug for calcium og B12

Mælk indeholder en lang række vigtige mineraler og vitaminer. Faktisk er mælk en af de fødevarer, der naturligt indeholder flest forskellige næringsstoffer i samme produkt. Mælk er en god kilde til protein, calcium, phosphor, jod, kalium, vitamin B2 (riboflavin) samt vitamin B12.

Calcium er ofte et af de stærke argumenter for at drikke mælk. Det skyldes at calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Knoglevævet er levende væv, og der sker en konstant nedbrygning og genopbygning af knoglevævet. Det er derfor vigtigt, at du får en løbende tilførsel af calcium gennem hele livet. Mineralet har også mange andre vigtige funktioner i kroppen. Calcium bidrager til en normal signaloverførslen mellem dine nervebaner. Mangel på calcium kan give muskeltræthed og i værste fald have konsekvenser for din knoglesundhed.

"Mejeriprodukter er en god kilde til calcium. Det anbefales at voksne får 800 mg calcium dagligt. Det opnår du fx ved at drikke et glas mælk, spise en skål yoghurt med lidt müesli og bær og to skiver ost."
- Merete Myrup, Ernæringschef Mejeri, Landbrug & Fødevarer

Indholdet af vitamin B12 er også en vigtig årsag til at drikke mælk. Vitamin B12 bidrager til et normalt energistofskifte (omsætte mad til energi), til normal dannelse af røde blodlegemer og til at mindske træthed og udmattelse. Plantedrikke som soja-, ris-, havre-, og mandeldrik indeholder, modsat komælk, ikke B12-vitamin.

Studier har vist at især veganere og vegetarer er i risiko for at udvikle B12-vitaminmangel.11 Indenfor de seneste 15 år har der været gennemført en række undersøgelser om forekomsten af B12 vitaminmangel hos voksne vegetarer. Data viser, at op mod 50 % af vegetarerne har B12-vitaminmangel. Animalske fødevarer, såsom kød, æg og mejeriprodukter, er den eneste naturlige kilde til B12, mens indholdet af vitaminet i planteprodukter er helt ubetydeligt.


Kilder:

[1] Naturli'. Naturli' soyadrik sukkerfri økologisk.
[2] Alpro. Alpro soya chocolate.
[3] Miljø- og Fødevareministeriet, Fødevarestyrelsen. Ris-, soja- og havreprodukter.
[4] Miljø- og Fødevareministeriet, Fødevarestyrelsen. Plantebaserede drikke kan ikke anvendes som fuldgyldige alternativer til mælk.
[5] Naturli'. Naturli' risdrik naturel økologisk.
[6] Miljø- og Fødevareministeriet, Fødevarestyrelsen. Vær opmærksom på uorganisk arsen i risprodukter.
[7] Naturli'. Naturli' havredrik økologisk.
[8] Alpro. Alpro havredrik original.
[9] Naturli'. Naturli' usødet mandeldrik økologisk.
[10] Alpro. Alpro mandel original.
[11] Ugeskriftet Læger. Vegetarer har høj risiko for at få B12-vitaminmangel.

Merete Myrup

Merete Myrup

Ernæringschef mælk, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 30178888

E-mail: mmc@lf.dk

Katrine Langvad

Katrine Langvad

Konsulent, Handel, Marked & Ernæring, Landbrug & Fødevarer

Mobil: 61661784

E-mail: klv@lf.dk

Vil du vide mere?