Them Mejeri dræner valle for vand og mindsker klimaaftryk

ARTIKEL FRA 2021: Them Mejeri har investeret i et anlæg, der dræner overskudsvalle for vand. Det betyder færre lastbiler på vejene og mindre vandforbrug i mejeriets rengøringsrutiner.

(FOTO) En investering i et såkaldt RO-anlæg betyder, at Them Mejeri har reduceret antallet af daglige lastbiler, der kører overskudsvalle til Arla i Videbæk, fra otte til to.

Them Mejeri leverer overskydende valle fra produktionen af ost til Arla Foods Ingredients i Videbæk, som udvinder valleproteinet til næringsrige ingredienser i mad og dyrefoder.

Den overskydende valle er i mange år blevet læsset på syv til otte lastbiler dagligt og kørt fra Them til Videbæk på en strækning, der tager omkring en time at tilbagelægge. Men med en ny investering har Them Mejeri nu reduceret antallet af daglige lastbiler til blot to.

”Vi har investeret i et såkaldt RO-anlæg, som filtrerer vandet fra og koncentrer vallens værdistoffer. Vi filtrerer så meget vand fra, at vi har reduceret antallet af lastvogne med 75 pct.”, forklarer Torben Aarris, administrerende direktør for Them Mejeri og tilføjer:
Færre lastbiler gavner både vores økonomi og klimaet, og så sparer vi også vores naboer i byen for nogle tusinde lastvogne i løbet af året. - Torben Aarris

Ikke en dråbe spildt: Overskudsvand renses og genanvendes i rengøringen

Når den koncentrerede valle har forladt Them, går overskudsvandet ikke til spilde, men renses i et vandbehandlingsanlæg.

”Vallen bliver næsten så ren, at den kan drikkes og ren nok til, at vi kan bruge den til forvask, som er del af vores rengøringsrutine. Før var vi nødt til pumpe nyt vand op til dette, så vores vandforbrug er også blevet mindre – hvilket selvfølgelig også er godt for miljøet,” siger Torben Aarris.

Ni liter valle i et kilo ost

For hvert kilo ost Them Mejeri producerer, er der ca. ni liter valle. Den ubehandlede valle består hovedsageligt af vand og næringsrige komponenter fra mælken, som udgør ca. 5 pct.

Denne artikel er udarbejdet som en del af Mejeriforeningens kampagne ’Mejerisektoren og bæredygtighed’, som er finansieret med støtte fra den Europæiske Union. 

Læs mere om mejerisektorens arbejde med bæredygtighed her