12. februar 2024

Vitaminer og mineraler i mælk

Indholdet af calcium og protein er stærke argumenter for at drikke mælk, men der er meget andet godt i mælk. Mælk indeholder en lang række vigtige mineraler og vitaminer. Læs om hvilke her.

Den komælk, der normalt drikkes i Danmark, består af 90 % vand. Hovedparten af de øvrige bestanddele er makronæringsstoffer (protein, kulhydrat og fedt) og en lang række vitaminer og mineraler.

Komælk indeholder normalt 3,5 % protein, 4,5-5,0 % kulhydrat (laktose) og 0,3-3,5 % fedt (afhængigt af om det drejer sig om skummet-, mini-, let- eller sødmælk). Mælk indeholder desuden en række forskellige næringsstoffer, hvoraf de vigtigste er calcium, vitamin B2 (riboflavin), vitamin B12, phosphor, kalium og jod.


Calcium

Mælk er en god kilde til calcium. Calcium er med sine mange funktioner et vigtigt næringsstof for kroppen: Det er nødvendigt for udvikling og vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Det bidrager til normal størkning af blodet, energimetabolismen samt til muskel- og nervefunktionen. Derudover spiller calcium en rolle ved i celledeling.

Calcium findes i flere forskellige fødevarer, heriblandt mejeriprodukter, grøntsager med grønne blade, sardiner, bønner og mandler. Mejeriprodukter anses for at være en af de bedste kilder til calcium. Faktisk bidrager mælk og ost med hele 59% af danskernes calciumindtagelse.

Calciums optagelighed afhænger af fødevarekilden. Nogle fødevarer indeholder stoffer, der kan reducere optagelsen af calcium, fx oxalsyre i spinat og rabarber og phytinsyre i kornprodukter og bælgfrugter.1 

Det kan være en udfordring at få dækket sit daglige calciumbehov uden mejeriprodukter, da alternative fødevarer indeholder en lavere mængde calcium. Desuden anses visse bestanddele i mælk for at øge calciumoptagelsen, fx kasein-phosphorpeptider og laktose.

calciumplakaten - Bestil eller download den her

Vitamin B2 (riboflavin)

Mælk er en god kilde til vitamin B2 (også kaldet riboflavin). Vitamin B2 bidrager til at vedligeholde en normal hud, et normalt syn og normale slimhinder.  Derudover bidrager vitamin B2 til et normalt energistofskifte, til nervesystemets normale funktion, til en normal omsætning af jern, til at beskytte cellerne mod oxidativt stress og til at mindske træthed og udmattelse. Mælkeprodukter og ost er gode kilder til vitamin B2.

 

Vitamin B12

Mælk er en god kilde til vitamin B12 (også kaldet cobalamin). Vitamin B12 bidrager med en lang række effekter, herunder til et normalt energistofskifte, til nerve- og immunsystemets funktioner, til normal dannelse af røde blodlegemer, til at mindske træthed og udmattelse, til en normal omsætning af homocystein samt til en normal psykologisk funktion. Vitamin B12 spiller desuden en rolle ved celledeling.

Studier har vist, at især veganere og vegetarer er i risiko for at udvikle B12-vitaminmangel. Inden for de seneste 15 år har der været gennemført en række undersøgelser om forekomsten af B12-vitaminmangel hos voksne vegetarer. Data viser, at op mod 50 % af vegetarerne har B12-vitaminmangel.2

Animalske fødevarer, såsom kød, æg og mejeriprodukter, er den eneste naturlige kilde til vitamin B12, mens indholdet af vitaminet i planteprodukter er ubetydeligt.

Phosphor

Mælk er en kilde til phosphor. Phosphor bidrager til vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Derudover bidrager phosphor til et normalt energistofskifte og til cellemembranernes normale funktion. Mangel på phosphor kan have konsekvenser for din muskel- og knoglesundhed, såfremt der er underskud af næringsstoffet i en længere periode.


Kalium

Mælk er en kilde til kalium. Kalium bidrager til nervesystemet og musklernes normale funktion samt til at vedligeholde et normalt blodtryk.


Jod

Mælk er en kilde til jod. Jod bidrager til den kognitive funktion, til et energistofskiftet, til nervesystemets funktion samt til vedligeholdelse af huden og produktionen af skjoldbruskkirtelhormoner. Mangel på jod kan føre til lavere energistofskifte. Danmark og mange andre lande har tilsat jod til husholdningssalt for at sikre, at befolkningen får dækket sit behov for jod.


Den unikke kombination - effekter af mælkematricen

Fælles for de ovenstående mikronæringsstoffer er, at de bidrager til et normalt energistofskifte, der er vigtig for kroppens sundhed. Der er en stigende anerkendelse af, at de gunstige effekter af mælk og mejeriprodukter handler om mere end de individuelle næringsstoffer, de indeholder. Det er den unikke kombination af næringsstoffer og disses indbyrdes interaktion i en såkaldt mælkematrix, der tilsammen gør mælk og mejeriprodukter til helt særlige fødevarer, der spiller en vigtig rolle i din kost.

Her kan du læse mere om mælkens næringsstoffer

Download eller bestil hæftet 'Fødevarematricer' her

FAQ

Hvad er fordelene ved calcium?

Mælk er en god kilde til calcium. Calcium er med sine mange funktioner et vigtigt næringsstof for kroppen: Det er nødvendigt for udvikling og vedligeholdelse af normale knogler og tænder, det bidrager til normal størkning af blodet, stofskiftet samt til muskel- og nervefunktionen. Calcium spiller desuden en rolle ved i celledeling.

Er mejeriprodukter den eneste kilde til calcium?

Nej, calcium findes i flere forskellige fødevarer, heriblandt grønne grøntsager, sardiner, bælgfrugter, korn, frø og nødder. Calciums optagelighed afhænger af fødevarekilden. Mejeriprodukter anses for at være en af de bedste kilder til calcium. Nogle fødevarer indeholder stoffer, der kan reducere optagelsen af calcium, f.eks. oxalsyre i spinat og rabarber og fytinsyre i kornprodukter og bælgfrugter1. Ved en kost uden mælk og mejeriprodukter skal man således være opmærksom på at få dækket sit daglige calciumbehov fra andre fødevarer. 

1. Københavns Universitet. Food of life. Vidensbanken: Phytin

Hvad er fordelene ved vitamin b2 (riboflavin)?

Mælk er en god kilde til vitamin B2 (også kaldet riboflavin). Vitamin B2 bidrager til at vedligeholde en normal hud, et normalt syn og normale slimhinder. Derudover bidrager vitamin B2 til et normalt energistofskifte, til nervesystemets normale funktion, til en normal omsætning af jern, til at beskytte cellerne mod oxidativt stress og til at mindske træthed og udmattelse.

Hvad er fordelene ved vitamin b12?

Mælk er en kilde til vitamin B12 (også kaldet cobalamin). Vitamin B12 bidrager til et normalt energistofskifte, til nerve- og immunsystemets funktioner, til normal dannelse af røde blodlegemer, til at mindske træthed og udmattelse, til en normal omsætning af aminosyren homocystein samt til en normal psykologisk funktion. Vitamin B12 spiller desuden en rolle ved kroppens celledelingsproces. Vitamin B12 findes normalt kun i fødevarer af animalsk oprindelse.

Hvad er fordelene ved phosphor?

Mælk er en kilde til fosfor også kaldet phosphor. Fosfor bidrager til vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Derudover bidrager fosfor til et normalt energistofskifte og til cellemembranernes normale funktion.

Hvad er fordelene ved kalium?

Skummetmælk, minimælk og letmælk er en kilde til kalium. Kalium bidrager til nervesystemet og musklernes normale funktion samt til at vedligeholde et normalt blodtryk.

Kilder

1. Klinisk diætist Kirsten Bønløkke, Osteoporoseforeningen, Calcium (kalk) i kosten.
2. Ugeskriftet Læger. Vegetarer har høj risiko for at få B12-vitaminmangel.

Merete Myrup

Merete Myrup

Ernæringschef mælk, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 30178888

E-mail: mmc@lf.dk

Katrine Langvad

Katrine Langvad (på barsel)

Seniorkonsulent, Handel, Marked & Ernæring, Landbrug & Fødevarer

Mobil: 61661784

E-mail: klv@lf.dk