De officielle kostråd

På mejeri.dk støtter vi op om De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima fra Fødevarestyrelsen. Kostrådene er udformet af ernæringseksperter og bygger på solid forskning og viden på området. De er anbefalinger til mad og drikke, der med Fødevarestyrelsensord er "godt for sundhed og klima". Læs mere her og bliv klogere på De officielle Kostråd.

De 7 kostråd gælder for hovedparten af den danske befolkning. Undtagelser er børn under 2 år, småtspisende ældre og personer, der har en sygdom, som stiller andre krav til maden.

For gravide, ammende og personer over 65 år samt personer, der ikke spiser fisk, kød eller mejeriprodukter, er der udviklet et sæt supplerende kostråd.

De officielle kostråd 

  1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget

  2. Spis flere grøntsager og frugter

  3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk

  4. Spis mad med fuldkorn

  5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

  6. Spis mindre af det søde, salte og fede

  7. Sluk tørsten i vand

Spis planterigt, varieret, ikke for meget. Således lyder det første – og vigtigste – kostråd. Følger man dette, er man allerede godt på vej. Følger man alle De officielle Kostråd, vil kroppen få dækket sit behov for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Vægten bliver lettere at holde, og man forebygger en række livsstilssygdomme. De officielle Kostråd viser vejen til mad og drikke, der "er godt for sundhed og klima".

"De officielle kostråd er udformet af eksperter på området og bygger på al den viden, vi i dag har omkring kost og sundhed. Vi bakker op om kostrådene og tager altid udgangspunkt i dem, når vi udformer vores kommunikationsmateriale." 
- Merete Myrup, Ernæringschef Mejeri, Landbrug & Fødevarer


Det er let at lade sig forføre af spændende diæter, såkaldte ”super foods” og nye kontroversielle undersøgelser, der skaber overskrifter i medierne. Men en ny undersøgelse er ikke lig med sandheden – for at få den må man kigge på den samlede evidens. Og det er netop dét, kostrådene baserer sig på. De officielle Kostråd er udviklet på baggrund af forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet og taler for en sund og varieret kost, som ikke udelukker enkelte fødevaregrupper. 

Læs mere om De officielle Kostråd på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Merete Myrup

Merete Myrup

Ernæringschef mælk, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 30178888

E-mail: mmc@lf.dk

Katrine Langvad

Katrine Langvad (på barsel)

Seniorkonsulent, Handel, Marked & Ernæring, Landbrug & Fødevarer

Mobil: 61661784

E-mail: klv@lf.dk

Vil du vide mere?