Mejeriforskningsnyt

Her på siden kan du læse om nyt fra mejeriforskningsverden, og om de resultater og publikationer, der kommer ud af projekterne under Mejeribrugets ForskningsFond.

Effekten af valleprotein på behandling af moderat underernærede børn

2. marts 2021

Mark Manary har afsluttet sit projekt, hvor hans projektgruppe sammenlignede effektiviteten af en proteinkvalitetsoptimeret klar-til-brug supplerende diæt (RUSF) med en isonitrogen-kontrol RUSF i behandlingen af moderat, akut underernæring (MAM). 

Projektets resultater er blevet samlet i den netop offentliggjorte slutrapport, der findes her.

PEOP - Proteinrig mælk for at få gavn af træning af akut syge ældre

2. marts 2021

Anne Marie Beck og hendes forskningsgruppe har afsluttet projektet PEOP, der undersøgte, om et øget proteinindtag i form af mælkebaserede, protein-tilskudsdrikke kunne forstærke den gavnlige effekt af styrketræning hos ældre patienter over 70 år. Forsøget foregik under indlæggelse samt 12 uger efter udskrivelse. 

En slutrapport om projektet og dets resultater findes her.

CALM - Strategier til modvirkning af aldersrelateret tab af muskelmasse: effekt af øget proteinindtag og træning

1. marts 2021

Ét års dagligt indtag af valleprotein forbedrer ikke muskelmasse og funktionsevne hos raske ældre alene – der skal træning til, viser forskningsprojektet CALM ledt af Søren Reitelseder. Læs nærmere om projektets resultater i slutartiklen publiceret i Mælkeritidende. Du finder artiklen her.

En slutrapport om projektet findes desuden HER.

REWARD (Reuse of water in the food and bioprocessing industries)

1. marts 2021

Projektleder Professor Søren Balling Engelsen, KU FOOD, og hans projektgruppe har i projektet 'REWARD' arbejdet på at bibringe den nødvendige viden til at bringe dansk fødevareproduktion tættere på 100% bæredygtighed – closed factory – hvor vandindtag mindskes eller helt elimineres ved at genbruge procesvandet. Projektet er afsluttet og der er publiceret en slutartikel i Mælkeritidende, der kan findes her.

En slutrapport om projektet findes desuden her.

Årets nye MFF-projekter, 2021

9. februar 2021

I januar 2021 evaluerede MFF-bestyrelsen de 36 interessetilkendegivelser de modtog i efteråret 2020. Niveauet var højt igen i år, og det var ikke nemt at vælge imellem projekterne.

Bestyrelsen valgte at prioriterede følgende projekter, der ses her her.

Rekord mange vil forske inden for mejeriområdet

22. januar 2021

Ulla Kjer har skrevet en artikel om den nyeste ansøgningsrunde i Mejeribrugets ForskningsFond, der med sine 36 ansøgninger satte en ny rekord for modtagne projektforslag. Læs nærmere om, hvilken rolle klima og bæredygtighed kommer til at spille ved udvælgelsen. Find artiklen her.

AUROMA - Automatiseret analyse af aromaprofiler med machine learning

22. januar 2021

Professor Rasmus Bro, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet og hans projektgruppe undersøger, hvordan kunstig intelligens gør det muligt at automatisere og forbedre kemiske analyser dramatisk. Læs nærmere om projektet her.

Improve Dairy Life - Forebyggelse af gærkontaminering i fermenterede mejeriprodukter for forbedring af kvalitet og holdbarhed

22. januar 2021

Forskningsprojektet Improve-Dairy-Life ledt af Professor Lene Jespersen, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet, vil udfordre mejeriindustrien til at få bugt med uønsket gærvækst gennem en bedre forståelse for gær, deres vækstbetingelser og kontaminationsveje. Læs nærmere om projektet her.

Ny-start: Morgenmad til unge piger

22. januar 2021

Mette Hansen er projektleder på projektet 'Morgenmad til unge piger - Ny-start', der undersøger hvilken betydning morgenmadsvalg har for helbredet. Statens husholdningsråd kørte i 1980’erne en kampagne under mottoet ”Du bliver hvad du spiser”. Dette projekt vil klarlægge, om dette også gælder for valget af morgenmad. Du kan læse nærmere om projektet her.

PhageWarn - Forudsigelse af bakteriofagproblemer på ostemejerier

22. januar 2021

Lektor Finn Kvist Vogensen er projektleder på et nyopstartet projekt , hvor KU FOOD undersøger muligheden for at bruge matematiske modeller til at forudsige problemer med
bakteriofager på ostemejerier. Projektgruppen har skrevet en startartikel i Mælkeritidende, hvori projektet beskrives nærmere. Du kan finde artiklen her. 

Så indkalder MFF atter interessetilkendegivelser

24. september 2020

MFF er atter klar med et nyt call. Ansøgningsfristen er fastlagt og er i år d. 26. november 2020. For mere information om ansøgningsproceduren, ansøgningsskemaet samt budgetskemaet, se her. 

MÆSTRA - Øget optag af mælkecalcium ved strategisk fødevaredesign

15. september 2020

Hanne C. Bertram er projektleder på et nyopstartet projekt, hvor det undersøges, hvorvidt mejeriprodukter ved strategisk fødevaredesign kan være en højeffektiv calciumkilde. Projektgruppen har skrevet en artikel i Mælkeritidende, hvori projektet beskrives nærmere. Du kan læse artiklen her. 

Mikroflora og komælkstolerence

19. august 2020

Projektet "Mikroflora og komælkstolerence" af Katrine Lindholm Bøgh er blevet afsluttet og i den forbindelse er en artikel publiceret i Mælkeritidende. Samlet set fremhæver projektet både varmebehandling og moderat hydrolyse som potentielle metoder til at producere effektive og sikre modermælkserstatninger beregnet til forebyggelse af komælksallergi hos spædbørn uafhængigt af deres tarmmikrobiota-sammensætning. Artiklen ses her.

Læs desuden om projektet og dets andre publiceringer her.

Biobeskyttende kulturer i relation til ostemodning

4. februar 2019

Fergal Rattray og hans kollegaer fra Københavns Universitet er nu i gang med at undersøge hvordan en reduktion i saltindholdet i ost og en øget modningstemperatur på ostelageret påvirker ostens mikrobiologi og holdbarhed. Det har de nu skrevet en kort artikel om i Mælkeritidende. Du kan læse artiklen her.

Calcium i valle

4. februar 2019

Leif Skibsted og hans kollegaer fra Københavns Universitet har opsummeret resultaterne af deres projekt om calcium i en artikel udgivet af Mælkeritidende. Udvinding af laktose og proteiner fra valle giver udfældning af calciumsalte med forskellige problemer. Forskningsprojekt viser, at mineralerne kan gøres opløselige og udnyttes kommercielt til produkter mod knogleskørhed, ligesom rensning af procesudstyr bliver lettere. Du kan læse artiklen her.

ARKIV

Tidligere nyheder fra mejeriforskningverdenen findes her: