Af: Maria Stove

Ostelaboratorium - en oplevelse for alle sanser

Deltagerne var på en sanselig rejse i ostens mange muligheder, da Mejeriforeningen bød indenfor i et eksperimenterende osteunivers.

40 madbloggere, journalister og opskriftsudviklere var mødt op i en villa på Østerbro i København, da Ost & ko, Mejeriforeningens kampagne for dansk ostekultur, på en råkold dag i marts åbnede dørene til Ostelaboratorium.

Anastasia Dimitriadis fra teamet Bite Me Crew lagde ud med at byde velkommen.

”Vi vil vække jeres sanser og tage jer med på en rejse,” sagde hun til flokken af forventningsfulde madskribenter, der stod tæt forsamlet i patriciervillaens balsal.

Bite Me Crew havde i samarbejde med Marie Sainabou Jeng, ejer af PR- og kommunikationsbureauet Koalition, sammensat dagens program for Ost & ko.

”Tanken med Ostelaboratorium er at give bloggerne ny inspiration og lade dem afprøve ting, de ikke kender i forvejen. I de forskellige rum kan de åbne til en ny verden og få stimuleret den nysgerrighed, som de fleste opskriftsudviklere arbejder ud fra,” forklarede Marie Sainabou Jeng.

Bloggere opfinder nye opskrifter

I et værelse i villaen tryllede Jonas Grøn fra Bite Me Crew med osterester. Lidt revet ost i en morter med salt og tørrede krydderurter blev til et ostekrydderi, der kan drysses på alt fra kartoffelchips til sprøde grøntsager.

”Put også lidt chili i,” lød opfordringen fra Birte Hassel, der til daglig er pædagog og i sin fritid skriver om mad på bloggen Cook Valley.

En del af kampagnen Ost & ko består af konkurrencer, hvor madbloggere kan dyste om at udvikle de bedste osteopskrifter. I dysten er Birte Hassel tidligere blevet præmieret for sit bidrag i kategorien ’brinner’ – en sammentrækning af de engelske ord breakfast og dinner – med brug af BGB-osten Esrom.

Birte Hassel kreerede en solid walisisk morgenmad med ristet brød overhældt med fed, krydret ostesauce. I aftenudgaven blev den piftet op med spejlæg og vitaminstruttende grønkål vendt med små tomater.  

’Fejl at servere rødvin til ost’

Rasmus Palsgård, journalist og skriver om gastronomi og vin på bloggen Feinsmeckeren.dk, har også deltaget i opskriftskonkurrencer fra Ost & ko og blandt andet vundet med en komposition af kammusling, æbleflæsk og Vesterhavsost.

Til Ostelaboratorium var han især glad for, at der i baren blev sat fokus på, at rødvin ikke altid er det bedste valg til ost. Her serverede holdet fra Holm Cider bl.a. økologisk pærecider til Arla Unikas Hvide dame.

Unge og milde oste passer ifølge vinskribenten bedre med lys vin, fordi tanninerne, garvesyren i rødvin, kan påvirke smagen negativt ved at gå i forbindelse med ostefedtet.

”Det har vi madnørder råbt op om i årevis,” sagde Rasmus Palsgård.

Han pegede desuden på rækken af oste, der var linet op til fri smagning i balsalen, som et fremragende billede på, hvor stor en stor diversitet, der er i produktionen af dansk ost.

Fabelagtig ostefondue

Samvirkes madredaktør, Inger Abildgaard, lagde vejen forbi fonduen på villaens svalegang for anden gang. 

”Det smager simpelthen så godt,” sagde hun, mens hun roterede spyddet med rustikt surdejsbrød i cremet osteblanding.

Den schweiziske osteklassiker, der ligesom andre fonduevarianter havde sin storhedstid i Danmark i 1980’erne og nærmest ikke er set siden, må have en revival, lød konklusionen.

Kokken Rasmus Leck Fischers version af fondue bestod af fem ostevarianter: Vesterhavsost fra Thise, Arla Unikas Gammel Knas og Lagret Cheddar, en bid chili-cheddar samt en Gruyère fra Schweiz.

Hele herligheden blev brygget sammen med en god, sød hvidvin, hvidløg, tabasco, maizena og lidt af Rasmus Leck Fischers hjemmelavede æblesnaps. Ligesom det er vigtigt at vælge gode oste, er hemmeligheden at vælge en velsmagende og frugtig hvidvin, da det kan smages i fonduen, forklarede kokken.

Et overskueligt projekt

I køkkenet producerede Anja og Marie Østergaard friskost, som de besøgende kunne tage med hjem. Den ene er kok, og den anden studerer fødevarevidenskab samt arbejder på et mejeri.

Kimmie Prütz Petersen, madredaktør på Hendes Verden, var dybt fascineret af ostens tilblivelse fra mælk til masse. Hun har længe haft lyst til selv at prøve at lave ost, men har holdt sig tilbage.

”Jeg gider ikke lave noget, der ikke smager godt, så jeg har nok opbygget en eller anden angst for det,” sagde Kimmie Prütz Petersen.

De unge ostefabrikanter forsikrede hende dog om, at alle kan lave en god friskost på få timer. Man skal blot bruge den bedste mælk, man kan opdrive, og tilsætte et ordentligt skvæt fløde.

Lars Witt Jensen, marketingmanager for Mejeriforeningen, håbede, at deltagerne i Ostelaboratorium fik tanket godt op med inspiration:

”Nu har deltagerne forhåbentlig lyst til at gå hjem og prøve nye opskrifter af og dele dem med deres læsere, så vi kan få sat gang i en snak om, hvordan man også kan bruge og nyde danske oste.”

To opskrifter med ost
Kammusling, æbleflæsk og sauce på Vesterhavsost.

Walisisk ostemad.