Mikroflora og komælkstolerance

Komælksallergi er et voksende problem på verdensplan, og der er derfor et presserende behov for udvikling af nye strategier til at forebygge denne form for allergi.

Af: Grith Mortensen 

Inden for det seneste årti er der kommet et øget fokus på samspillet mellem tarmens mikroflora og fødevareallergi, og studier har nu vist, at sammensætningen af mikrofloraen har en afgørende betydning for udvikling af enten allergi eller tolerance hos spædbørn. Desværre er vores viden meget begrænset, når det kommer til, hvordan forskellige former for mælkeernæring påvirker mikroflorasammensætningen hos spædbørn, samt hvilken mikroflorasammensætning, der er mest gavnlig for udvikling af tolerance over for mælk.

Målet med projektet er at øge vores viden om, hvordan forskellige former for proteiningredienser til modermælkserstatninger påvirker mikroflorasammensætningen, samt hvordan mikroflora-sammensætningen påvirker forskellige proteiningrediensers evne til at inducere tolerance over for komælk. Projektets resultater vil danne basis for udvikling af forbedrede, hypoallergene modermælkserstatninger, der kan målrettes individuelle behov og dermed medvirke til at forebygge udvikling af komælksallergi og andre atopiske følgesygdomme hos spædbørn.

Projekt: Januar 2016 - December 2019

Budget: 4.258.000 DKK

Finansiering: Mælkeafgiftsfonden, Arla Foods Ingredients, DTU

Projektleder: Katrine L. Bøgh

Institution: DTU Fødevareinstituttet

Deltagere: Tine Rask Licht, Martin Iain Bahl, Katrine B. Graversen, Fødevareinstituttet, DTU
Susanne Halken, HC Andersen Børnehospital, Odense Universitetshospital
Heidi Frahm Christoffersen og Lotte Neergaard Jacobsen, Arla Foods Ingredients

 

 

Publikationer og præsentationer

Startartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende:

Mælkeritidende 2016 NR. 25-26

Katrine Graversen, Katrine Lindholm Bøgh, Joost J. Smit. 2016. Establishing methods to evaluate intestinal uptake of food proteins. Poster presentation, The 2nd Im-pARAS Conference, Warszawa, Polen, september 2016.

Katrine Bækby Graversen, Sofie E. Hornslet, Joost J. Smit, Louise Heydenreich Jensen, Heidi Frahm Christoffersen, Lotte Neergaard Jacobsen, Katrine Lindholm Bøgh. 2017. Correlation of the allergenicity and tolerogenicity of two cow’s milk protein products with intestinal uptake. The 36th European Academy of Allergy and Clinical Immunology Congress (EAACI), Helsinki, Finland, juni 2017.

Katrine Bækby Graversen, Chantida Asukowit, Julie Reholt, Sofie E. Hornslet, Joost J Smit, Heidi Frahm Christoffersen, Lotte Neergaard Jacobsen, Katrine Lindholm Bøgh. 2017. Correlation of the Allergenicity and Tolerogenicity of two Cow’s Milk Protein Products with Intestinal Uptake. Dansk Selskab for Allergologi (DSA) Årsmøde, Vejle, august 2017.

Katrine Bækby Graversen, Chantida Asukowit, Julie Reholt, Sofie E Hornslet, Joost J Smit, Heidi Frahm Christoffersen, Lotte Neergaard Jacobsen, Katrine L. Bøgh. 2017. Correlation of the allergenicity and tolerogenicity of two cow’s milk protein products with their intestinal uptake – a study in Brown Norway rats. The 3rd Improving Allergy Risk Assessment Strategy for new food proteins (ImpARAS) Congress, Helsingør, oktober 2017.

Graversen KB, Bahl MI, Larsen JM, Eriksen LL, Kristensen L, Stauersbøl LQ, Hornslet SE, Licht TR, Christoffersen HF, Jacobsen LN, Bøgh KL. Amoxicillin modulates the intestinal microbiota and impairs the development of oral tolerance to whey – a study in Brown Norway rats. The 5th Food Allergy and Anaphylaxis Meeting (FAAM), Copenhagen, Denmark, September, 2018.

Slutartikel publiceret i Mælkeritidende:

Mælkeritidende 2020 NR. 5

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk