På gården
Gårdene er første led i mejerisektorens fødevareproduktion, og det er også her, vi finder det største bidrag til mejeriprodukternes samlede klimaaftryk – og derfor et af de vigtigste områder at sætte ind.
Her på siden kan du læse mere om udviklingen på de danske gårde og blive klogere på, hvilke løsninger den nærmeste fremtid bringer.
DER SKAL SKRUES PÅ ALLE HÅNDTAG FOR AT NÅ KLIMAMÅLET
Tilsætningsstoffer til foder, pyrolyse og emhætter til opsugning af metan. dansk landbrug er i fuld gang med at udvikle en lang række virkemidler, der vil kunne medvirke til at reducere CO2-udledningen med 7,1 mio. ton, inden årtiet er omme.
NED MED EMISSIONERNE
I samarbejde med universiteter og virksomheder arbejder SEGES med at udvikle virkemidler, som kan bidrage til at reducere bedriftens klimabelastning og mælkens klimaaftryk.
EU-godkendt foderadditiv er kun begyndelsen på metanreduktionen
På Danmarks kvægforskningscenter i Foulum er der stillet skarpt på at undersøge, hvordan metanudledningen fra kvæg kan reduceres. Blandt værktøjerne er foderadditivet Bovaer.
"AT VIDE, AT VI PASSER PÅ NOGET VIGTIGT, HAR STOR VÆRDI FOR OS"
På Østergaard i Thisted skaber Jørga og Ebbe Hvelplund plads til natur og et varieret dyre- og planteliv i deres økologiske mælkeproduktion.
GRÆS GØR MÆLKEN GRØNNERE
Ved bl.a. udelukkende at fodre sine køer med græs og øge produktionen af grøntsager kan Torsten Wetches gård i dag brødføde flere mennesker end tidligere. I november var en gruppe landbrugselever på besøg for at diskutere, om det kunne være et bud på en mere bæredygtig dansk mælkeproduktion.
GRÆSMÆLK - ET BUD PÅ KLIMATILPASNING
Der er bæredygtige gevinster ved græsmarker. Derfor har gården Hvanstrup i Farsø omstillet til produktion af en ny type mælk, som har fået navnet ’Græsmælk’, der stammer fra køer, der udelukkende fodres med græs.
ET SKRIDT PÅ VEJEN TIL CO2-NEUTRALT LANDBRUG
På gården Kroghsminde i Ølgod har Lisbeth og Jens Krogh investeret i et biogasanlæg. Det har bidraget til, at energi - forsyningen af Kroghsminde i dag er vedvarende og udleder færre drivhusgasser. Læs mere om projektet her.
RISE GUIDER GÅRDE TIL BÆREDYGTIGE BEDRIFTER
Bæredygtighed handler om klima og meget mere. Analyseværktøjet RISE hjælper det økologiske mejeri Naturmælk med at måle og udvikle på den enkelte andelshavers mælkeproduktion i en mere bæredygtig retning.
GOD FARM MANAGEMENT MINDSKER KLIMABELASTNINGEN
Jo mere mælk koen giver, jo mindre er klimabelastningen per kilo mælk. Derfor er der god mening i at se nærmere på, hvordan får man ydelsen op og klimaaftrykket ned.
KLIMATJEK MINDSKER GÅRDENS CO2-AFTRYK
Stadig flere mejerier beregner gårdenes klimaaftryk. I 2020 valgte Arla at tage et stort spring og introducere ’Klimatjek’ til alle andelshavere. Klimatjekket giver andelshaverne viden om gårdens udledning af klimagasser og viser hvilke knapper, der skal skrues på for at udlede mindre.
TILSÆTNING TIL KØERS FODER KAN BOOSTE KLIMAINDSATSEN
Navnet er 3NOP, og det er i øjeblikket det foderadditiv, som lover mest ifølge professor Mette Olaf Nielsen, som forsker ved Institut for Husdyr-videnskab på Aarhus Universitet.
TJEK PÅ GÅRDENS KLIMAAFTRYK
Klimahandlingsplaner, klimatjek og klimaregnskab. Alle er de bud på, hvordan man måler og vejer gårdens klimaaftryk. Det bliver i stigende grad vigtigt, fordi vores omverden stiller krav til, at vi kan dokumentere vores klimaaftryk.
GRÆS KAN ERSTATTE IMPORT AF KLIMABELASTENDE SOJAFORTID
Det lille, grønne græsstrå bærer på et stort potentiale for at erstatte importeret soja som foder til husdyr, og det betyder nye klima- og miljøgevinster. Inden for ganske få år kan græs spille en stor rolle i landbrugets grønne omstilling.
NATURTJEK STYRKER BIODIVERSITETEN OMKRING GÅRDEN
En mosaik af marker, skove og summende bier hører med til vores billede af en rig dansk natur, og det skal også være en del af en bæredygtig mejeriproduktion. Derfor har man i SEGES udviklet værktøjer til de danske landmænd med målet om at sikre natur og øge biodiversiteten.
FOKUS PÅ BIODIVERSITETEN
Landmanden har en vigtig rolle som naturforvalter. Her er seks indikatorer, som naturforvalteren kan bruge til at holde øje med biodiversiteten.
AT BEVARE BIODIVERSITET SPILLER EN ROLLE
Biodiversitet handler om mangfoldighed i naturen. Arterne eksisterer i økosystemer, hvor de i gensidig afhængighed danner en naturlig balance for liv. Hver art har en bestemt funktion. De bestøver, spreder planternes frø, indgår i fødekæder eller nedbryder organisk materiale i jorden.