Them Andelsmejeri skifter til Cradle to Cradle certificeret emballage og sparer 16 procent af plastforbruget

Det er vigtigt at komme hele vejen rundt i produktionen, hvis vi skal komme tættere på målet om en klimaneutral mejerisektor i 2050. Hos Them Andelsmejeri har man derfor rettet blikket mod at reducere CO2-udledningen fra emballage, som udgør ca. fire procent af mejerisektorens samlede klimaaftryk.1

Emballage er centralt placeret i klimadebatten, både fordi langt de fleste varer kommer i en form for plastemballage, men også fordi det typisk er et kort bekendtskab hjemme i de danske køkkener. Når emballagen har udtjent sin værnepligt, ender den som affald.

Bæredygtig emballage bliver derfor et spørgsmål om, hvordan vi minimerer affaldet og øger genanvendelighed af emballagen. Det har Them Andelsmejeri arbejdet på, og de er kommet frem til en løsning, som er et skridt på vejen.

”Vi arbejder hele tiden mod nye og bedre løsninger, men for nu er det lykkedes os at reducere vores plastforbrug med 16 procent ved at gøre plastfolien 10 my tyndere. Det er et lille skridt, men lidt har også ret, når vi taler grøn omstilling”
- Torben Aarris.

Den nye emballage består af kartonæsker med certificeringen Cradle to Cradle, der stiller høje krav til blandt andet materiale-sundhed og genanvendelse. Det betyder for eksempel, at emballagens karton er fri for skadelige kemikalier og tungmetaller, som kan forekomme i lim, lak og trykfarve. Æskerne kan nedbrydes naturligt og indgå i et biologisk kredsløb, hvor hverken miljø eller menneskers sundhed belastes. Cradle to Cradle stiller også krav til den form for energi, der kræves for at producere emballagen. Derfor er Them Andelsmejeris kantonæsker også produceret med vindenergi.

”Cradle to Cradle er efter vores opfattelse den skrappeste miljøcertificering, der findes. Hele princippet bygger på, at materialer skal indgå i et cirkulært kredsløb uden spild. Der er yderst ambitiøse krav til, hvad produktet består af, og hvordan det fremstilles,” fortæller Torben Aarris, direktør for Them Andelsmejeri.

Them Andelsmejeri arbejder fortsat med at udvikle på deres bæredygtige emballage. Derfor har de også indført brugen af karton fremfor plastik til sammenpakningen af oste. Kartonen er særlig, idet græs udgør 25 procent af materialet. Græs er både en let tilgænge-lig og mere klimavenlig løsning, som sparer over 3.000 liter vand og 250 kilo CO2 pr. ton sammenlignet med konventionelt karton.

Emballagens rolle i fødevaresystemet

Emballage hjælper med at forlænge fødevarers holdbarhed og mindske madspild. Derfor er det vigtigt at finde en bæredygtig løsning, som opfylder netop det formål. Det samlede madspild i danske husholdninger løber op i cirka 715.000 ton årligt. Heraf udgør frugt og grønt den største andel med 41%. Kød og kødprodukter tegner sig for 24%, brød og kager for 20%, tørvarer (som for eksempel mel, gryn, pasta og te) 10% og endelig mejeriprodukter, som udgør
5% i regnestykket.

Kilde: Miljø- og Fødevareudvalget 2019-20 MOF Alm.del – Bilag 57.2

Kilder:
1: concito.dk/concito-bloggen/her-saetter-foedevarerne-stoerst-klimaaftryk
2: ft.dk/samling/20191/almdel/MOF/bilag/57/index.htm