25. oktober 2018

Ban Ki-moon: Mejeriindustrien kan bidrage til at afskaffe sult og fattigdom

WORLD DAIRY SUMMIT 2018 Den tidligere generalsekretær for FN roste den globale mejerisektor, da han holdt åbningstalen på årsmødet i den internationale mejeriorganisation IDF.

Der var fokus på FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, da den tidligere FN generalsekretær Ban Ki-moon holdt åbningstalen på IDF’s årsmøde World Dairy Summit 2018 i Daejeon, Sydkorea, i sidste uge. Knap 1.000 repræsentanter fra mælke- og mejerisektoren i hele verden deltog i mødet under overskriften ‘Dairy for the Next Generation’.

I sin tale gennemgik Ban Ki-moon, på hvilke punkter den globale mejerisektor kan være med til at løse nogle af de udfordringer, verden står overfor, og som er præciseret i FN’s verdensmål.

Der, hvor han især så mejerisektoren spille en rolle, var i forhold til de to første mål, nemlig ’Afskaf fattigdom’ og ’Udryd sult’, fordi det at have en ko eller flere køer så tydeligt er med til at løfte velstanden i ellers fattige områder i verden.

Mælk og mejeriprodukter er næringsrige produkter, som er afgørende for især sårbare grupper som børn og gravide, men generelt anses mejeriprodukter som fødevarer, der er med til at sikre ’sundhed og trivsel’ hos alle. Dermed blev også det tredje verdensmål inddraget.

Sikrer ligestilling og beskæftigelse

Fordi så mange kvinder er beskæftiget i mejeribranchen, både i udviklede lande og i udviklingslande, roste han også sektoren for at bidrage til ligestilling mellem kønnene (mål 5), og generelt for at sikre beskæftigelse for rigtig mange mennesker (mål 8), både direkte i branchen og i den industri, der er knyttet til mejeribranchen.

Ban Ki-moon understregede, at han ønsker en fortsat udvikling af mejeribranchen, og han roste Rotterdam-erklæringen, som tydeliggør den gensidige anerkendelse mellem mejerisektoren og FAO. Han sluttede sin tale af med et ønske om, at man samarbejder på tværs for at sikre, at den fremtidige vækst kommer til at ske på en bæredygtig måde.

Skoleeksempel fra Rwanda

Som opfølgning på Ban Ki-moons oplæg blev der på sessionen om miljø/klima givet helt konkrete eksempler på mejerisektorens betydning.

Et tankevækkende eksempel var et projekt fra Rwanda, hvor man efter folkedrabene i 1994 havde igangsat et projekt kaldet ’Girinka’ eller ’one cow per poor family’. Familier blev tildelt en drægtig ko, og den første kviekalv skulle gives videre til den næste familie på listen.

Projektet havde haft helt tydelige effekter for de deltagende familier, sammenlignet med de familier der ikke havde fået en ko. F.eks. var høstudbyttet og familiens indtægt steget signifikant, men der blev også fundet en positivt effekt på både kalorieindtaget og væksten af familiens børn.

FAKTA WDS

World Dairy Summit er International Dairy Federation’s årsmøde, hvor der bydes på en lang række emner inden for global landbrugs- og mejeripolitik, ernæring, marketing, fødevaresikkerhed, dyresundhed og velfærd, mejerividenskab og teknologi samt et bæredygtighedstema.

WDS afholdes på skift af organisationens nationalkomitéer. I år var Sydkorea vært for arrangementet, der i uge 42 blev under overskriften ‘Dairy for the Next Generation’.

Læs flere artikler fra dette års World Dairy Summit

salget-af-syrnede-produkter-falder-i-europa

koeer-skal-kunne-taale-varmere-vejr

Vil du vide mere?