25. oktober 2018

Køer skal kunne tåle varmere vejr

WORLD DAIRY SUMMIT 2018 Varmestress hos køer er ikke længere kun et problem i de varme lande. Også på vores breddegrader skal køerne i fremtiden kunne tåle højere temperaturer. Det var et af emnerne på sessionen ’Farm Management’.

Skrevet af Snorri Sigurdsson, Head of Milk Technology, Arla Foods.

Der var nok mange danske landmænd, som i sommer oplevede fald i mælkeproduktionen, fordi deres køer fik varmestress. Som følge af klimaforandringerne vil varmestress, eller i hvert fald forholdene som kan lede til varmestress, nok være noget, vi i stigende grad kommer til se i Danmark.

I mange lande længere syd på kloden har mælkeproducenterne gennem årtier kæmpet med det problem og følgerne heraf: fald i mælkeproduktionen, syge køer og dermed mindre mælk leveret til mejeriet. Derved giver varmestress også store problemer på mange mejerier, da mælkeindvejningen bliver ustabil og kan svinge meget fra dag til dag.

Mere robuste køer

Der findes i dag mange gode, nemme og forholdsvis billige tekniske løsninger, som kan bruges til at køle køer ned med for at modvirke varmestress. Indtil videre er der dog ikke mange, som har fokuseret på at avle køer, der er mere robuste over for varmen, men det arbejdes der nu på i Australien.

Det fremgik af et oplæg på den session, der handlede om management på gårdene. Her fortalte Matthew Shaffer fra det australske firma Datagen om det avlsarbejde, som nu foregår i Australien. Til det brug analyseres såkaldt big data, det vil sige informationer om mange forskellige parametre som f.eks. vejrforhold, foder, mælkeproduktion, kølemetoder og selvfølgelig køerne selv.

På den måde kan de nu bedre finde frem til de køer, som er mere tolerante over for varmen end andre, og som falder mindre eller slet ikke falder i ydelse, til trods for at forholdene burde udløse varmestress. I fremtiden kan vi derfor forvente, at landmændene får mulighed for at avle køer, som kan producere store mængder mælk uden at blive negativt påvirket af sommervarmen.

FAKTA WDS

World Dairy Summit er International Dairy Federation’s årsmøde, hvor der bydes på en lang række emner inden for global landbrugs- og mejeripolitik, ernæring, marketing, fødevaresikkerhed, dyresundhed og velfærd, mejerividenskab og teknologi samt et bæredygtighedstema.

WDS afholdes på skift af organisationens nationalkomitéer. I år var Sydkorea vært for arrangementet, der i uge 42 blev under overskriften ‘Dairy for the Next Generation’.

Læs flere artikler fra dette års World Dairy Summit:

ban-ki-moon-mejeriindustrien-kan-bidrage-til-at-afskaffe-sult-og-fattigdom

salget-af-syrnede-produkter-falder-i-europa

Vil du vide mere?