Fordøjelse og optag af sundhedsgavnlige mælkeproteiner

Ved mejeriproduktionen af ost og kasein opstår bistrømme, der indeholder høje koncentrationer af proteiner med sundhedsgavnlige egenskaber. Fx har flere kliniske studier vist positive helbredseffekter af mælkeproteinerne alfa-laktalbumin, kaseinoglykomakropeptid (CGMP) og osteopontin på tarmsundhed og immunsystemets udvikling. De bagvedliggende mekanismer for den sundhedsfremmende effekt af komponenterne er dog ukendte. Dette tværvidenskabelige projekt vil belyse disse mekanismer.

Af: Grith Mortensen 

Projektets hovedformål er at undersøge og dokumentere hvorledes de sundhedsgavnlige mælkeproteinkomponenter osteopontin, kaseinomakropeptid (CGMP) og alfa-laktalbumin fordøjes, og hvorledes de dannede peptider indvirker på tarmceller, optages over tarmen og derefter fordeler sig i blod, væv og organer i en dyremodel.

I projektet anvendes avancerede fordøjelsesmodeller, state-of-the-art genekspressionsanalyse og højsensitiv massespektrometri til at undersøge, hvorledes osteopontin, CGMP og alfa-laktalbumin fordøjes.

Detaljeret viden om disse processer er grundlæggende for at afklare og forstå, hvordan mælkeproteiner kan have en sundhedsgavnlig effekt på kroppen. Projektet bidrager til at fremtidssikre et dansk vækstpotentiale inden for applikation af mælkekomponenter i nye, sundhedsfremmende mejeriprodukter.

Projekt: Januar 2018 - December 2019

Budget: 4.152.000 DKK

Finansiering: Mælkeafgiftsfonden, Arla Foods Ingredients, Københavns Universitet, Aarhus Universitet

Projektleder: Esben Skipper Sørensen 

Institution: Institut for Molekylær Biologi og Genetik, Aarhus Universitet

Deltagere: Jan Johannes Enghild, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
Anette Müllertz, Institut for Farmaci, Københavns Universitet
Albert Johannes (Bart) Buitenhuis, Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning,
Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet

 

Publikationer og præsentationer

Startartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende:

MÆLKEriTIDENDE 2019 NR. 9

Slutartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende:

Mælkeritidende 2023 NR. 1

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten

Slutrapport nr. 2021-169

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk