Smør - Fremstilling af et nyt smørprodukt med forbedrede ernæringsmæssige egenskaber

Projektets formål er at udvikle enzymatiske metoder til fremstilling af nye smørprodukter.

Af: Grith Mortensen 

Højt indtag af fedtstoffer gennem kosten har afgørende virkning i forhold til frekvensen af hjertekarsygdomme samt diabetes.

Nogle nye typer af fedtstoffer, for eksempel diacylglyceroler, hvor hvert fedtmolekyle kun indeholder glycerol med to fedtsyrer, har vundet meget store markedsandele i Japan på grund af en række ernæringsmæssigt relevante effekter, herunder effekt på blodfedtprofil, vægttab m.m.

I projektet udvikles enzymatiske metoder til fremstilling af nye smørprodukter, som har mindre tendens til aflejring i fedtvæv efter indtagelse. Produkterne er baseret på smørfedt opblandet med diacylglyceroler.

Projekt: 1. juni 2002 - 31. december 2005

Budget: 3.866.813 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden 

Ekstern finansiering: Innovationsloven

Projektleder: Xuebing Xu

Institution: BioCentrum-DTU, Sektion for Biokemi & Ernæring

Deltagere: Forskningschef Kirsten Jakobsen, Danmarks JordbrugsForskning og Forsker Charlotte Jacobsen, Danmarks Fiskeriundersøgelser

 

 

Publikationer og præsentationer

Mælkeritidende (2003) 8.

Journal of American Oil Chemits Society, Vol. 82, no 5 (2005).

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2006-74

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk