Mejeribrugets Gourmetpris

Gourmetprisen blev under titlen “Mejeribrugets Gourmetpris” indstiftet i 2003 i regi af det, der dengang hed Landsmejeriudstillingen for at synliggøre den kvalitet og innovation, som findes i danske mejeriprodukter. Siden er Gourmetprisen blevet afholdt som et gastronomisk fokuseret supplement til International Food Contests mejeritekniske kvalitetsvurdering. 

Gourmetprisen har ikke fokus på mejeritekniske detaljer, men henvender sig derimod til kokke og andre frontløbere for mad og smag med sit fokus på produkternes gastronomiske kvaliteter som duft, smag, udseende, historie og kreativitet. Dette forhold afspejler sig i dommerpanelet, som typisk består af kokke og professionelle gastronomiske formidlere.

Mejerierne kan stille op i fire kategorier:

  • Bløde oste
  • Hårde oste
  • Smør og blandingsprodukter
  • Konsummælksprodukter og iscreme

Der kåres én vinder – og uddeles én Gourmetpris – for hver af de fire kategorier.

Gourmetprisen 2020

Gourmetprisen blev i år uddelt i København og afholdt i en digital udgave.

Fredag den 6. november smagte det professionelle dommerpanel sig igennem 57 håbefulde mejeriprodukter i Gourmetprisens fire kategorier. De tre bedste produkter i hver kategori blev udvalgt til finalerunden, som blev afviklet og livestreamet lørdag 7. november.

Årets dommerpanel bestod af:

  • Rasmus Palsgaard – journalist, madanmelder og juryformand for den danske jury i den nordiske guide 360 Eat Guide
  • Trine Hahnemann – kok, kogebogsforfatter og madskribent, indehaver af Hahnemanns Køkken
  • Camilla Bojsen-Møller – professionel ostekommunikatør, forfatter og blogger på Ostesnak
  • Denny Vangsted, kok og indehaver af Omegn & Venner i TorvehallerneKBH

 

Gourmetprisens vindere 2020

Hårde oste

I kategorien 'Hårde oste' var de nominerede:

– Gammel Knas fra Arla Unika, 24 mdr. modnet havarti, Arla Nr. Vium Mejeri

– Kataost 35% fast modnet 55 mdr., Arla Götene Mejeri (Sverige)

– Grubelagret Vesterhavsost (øko) fast modnet 42 uger, Thise Mejeri

Hør dommernes bedømmelse af vinderosten fra Arla Unika her:

 

Bløde oste

I kategorien 'Bløde oste' var de nominerede:

– Den Hvide Dame fra Arla Unika hvidskimmel 70+ 12 uger, Arla Troldhede Mejeri

– Nordlys fra Arla Unika (øko) rødkit 70+ 8 uger, Arla Gjesing Mejeri

– Meyers Rygeost 20% (øko), Mejeriet Midtfyn

Hør dommernes bedømmelse af vinderosten fra Meyers, Mejeriet Midtfyn her:

 

Smør og blandingsprodukter

I kategorien 'Smør og blandingprodukter' var de nominerede:

– Thise dogme-smør af græsmælk, Thise Mejeri

– Gammeldags kærnet smør med Læsø Sydesalt, Aabybro Mejeri

– Gourmet Smør Gammeldags Kærnesmør med sydesalt, Lindved Mejeri

Hør dommernes bedømmelse af vindersmørret fra Lindved Mejeri her:

 

Konsum og iscreme

I kategorien 'Konsum og iscreme' var de nonimerede:

– Græsmælk, Thise Mejeri

– Unika 30 (øko) fløde fermenteret med kefirkultur, Arla Christiansfeld Mejeri

– Biodynamisk Piskefløde 38%, Øllingegaard Mejeri

Hør dommernes bedømmelse af vinderfløden fra Arla Christansfeld Mejeri her:

 

 

 

 

 

Fik du ikke set Gourmetprisen? Se hele uddelingen her: