07. juni 2023

Gedeost, gedeis og valledrik vinder årets Gourmetpris

En klassiker og fire helt nye, overraskende, mejeriprodukter fra Naturmælk, Arla, Mammen, Aabybro Mejeri og Tothavens Gårdmejeri kom øverst på sejrsskamlen i Gourmetprisen 2023

Årets Gourmetprisen er i den grad fyldt med overraskelser, innovation og fremragende mejeri-håndværk.

En gedeost, en lakridsis baseret på gedemælk, en drik med æbler og valle samt en blåskimmelost, der ikke er blå, og en helt klassisk smør med sydesalt fejer i år konkurrenterne af banen.

”Det smager bare vildt godt! ”Stor x-factor” og ”Det har jeg ikke smagt før - det er jeg glad for at jeg har nu”

Sådan lød nogle af de spontane dommerkommentarer, da de vurderede de 43 tilmeldte mejeriprodukter ved Gourmetprisen 2023, for at finde 15 finalister, heraf fem vindere.

Vinderne i de fem kategorier er:
Naturmælk med drikken ”Ferm” - økologisk æblemost med valle (vinder i kategorien konsummælksprodukter), Mammen Mejerierne med gedeosten ”Kæk” (vinder i kategorien Hård ost), Arla Kvibille Mejeri med Unika osten Hallands Siren (vinder i kategorien Blød ost), Aabybro Mejeri med Gammeldags kærnet smør med Læsø Sydesalt fra Aabybro Mejeri (vinder i kategorien Smør og blandingsprodukter) samt Tothavens Gårdmejeri med Tothavens Lakridspindeis på gedemælk (vinder i kategorien Is)


Gourmetdommere i arbejde. Fra venstre: Rasmus Palsgård (madskribent og indehaver af feinschmeckeren.dk), Rune Toft (Culinary Director hos Restaurant Lola)Camilla Bojsen-Møller, ostekommunikatør og blogger på Ostesnak.dk samt Mika Wulff (konditor samt chefredaktør for magasinet Lækkerier).For bordenen ses madkommunikatør Rasmus Holmgaard (tovholder på bedømmelsen).

Imponerende kvalitet og innovation

Gourmetprisen uddeles af Mejeriforeningen. Målet er at hylde og anerkende mejeriprodukters gastronomiske værdi og give plads til anderledes og typisk også lidt vilde produkter fra dansk mejeribrug.

Og det repræsenterede årets felt på 43 produkter i dén grad.

”Dommerne var imponerede over både bredden, kvaliteten og kreativiteten i mejeriprodukterne, og årets produkter er kendetegnet ved deres nytænkning og høje håndværksmæssige kvalitet. Hvad enten det er et lille osteri eller et større mejeriselskab, så er passion, kvalitet og velsmag drivkraften bag produkterne,” siger Pia Damgaard Beck, som er ansvarlig for Gourmetprisen hos Mejeriforeningen.

 

FAKTA OM finalisterne i de fem kategorier. Med kommentarer til vinderprodukterne fra dommerne og de stolte fagfolk bag

KONSUMMÆLKSPRODUKTER

 • Ferm - økologisk æblemost med valle fra Naturmælk (vinder)
 • Økologisk Jersey Hømælk fra Øllingegaard
 • Græsk inspireret økologisk yoghurt 10 % fra Thise Mejeri

Om vinderen siger dommerne:
Ferm - økologisk æblemost med valle fra Naturmælk
70 % most af økologiske ingridmarieæbler + 30 % økologisk ostevalle

Supergod idé at bruge et restprodukt som valle til at skabe en anden konsistens i æblemosten. Det er innovation, der virkelig vil noget! Der er overraskelsesmoment og masser af x-faktor. Men frem for alt smager den bare vildt godt! Let cloudy i glasset, men ligner ellers bare æblemost. Men i munden er den blød og rund og mild og med en høj viskositet - uden at blive fad og doven. Syren er let og frisk og helheden er i perfekt balance. Vallekomponenten opleves mest i næsens let mælkede og staldede tone. Vi elsker klassiske mælkeprodukter, men den her form for nytænkning i mejeribruget falder alligevel på et tørt sted. Godt tænkt og flot håndværk!

Leif Friis Jørgensen, adm. direktør Naturmælk siger:
”Ferm er jo vores lille innovative idé og en måde at upcycle vallen fra vores osteproduktion. Hele tankegangen er at kunne udnytte noget af den valle, der i dag ikke bruges hos os. Det er med til at reducere CO2-aftrykket fra vores produktion, at vi på den måde kan udnytte alt ved mælken og ikke lader noget gå til spilde – det er helt i tidens ånd. Du får mere ud af mælken, og du får mere ud af æblerne. Det er win-win. Kunsten har været at finde den rette balance mellem valle og æblemost, og ikke gå på kompromis med smagen. Vallen bibringer juicen noget protein og mælkesukker og giver en mundfylde, som der ikke er ved den rene æblemost.”

HÅRD OST

 • Kæk fra Mammen Mejerierne (vinder)
 • Kantate ost fra Thise Mejeri
 • Arla Unika Gammel Knas fra Arla Nr. Vium Mejeri

Om vinderen siger dommerne:
Kæk fra Mammen Mejerierne
Fast gedeost med naturskorpe, modnet 25 uger, 25 % fedt

Minder om pecorino med sin fine frugtige og kraftigt salte smag. Eller er det ged? Konsistensen er smuldrende, men den bliver aldrig rigtigt tør. Den er skarpt balanceret, og har nogle dejlige friske spil i munden. Næse af hø/græs og karamel. Der er virkelig noget nytænkning her; den skiller sig markant ud fra konkurrenterne - på en skøn måde. Vi kan se den fungere super godt både på ostebrættet og revet i en sauce, fx til en pastaret. En virkelig spændende ost.

Peter Staunsbæk, medejer og udviklingsdirektør Mammen Mejerierne siger:
”Vi er superstolte af at vinde Gourmetprisen. Osten ”Kæk” er en del af vores sortiment af specialoste, som vi lancerede i starten af året. Vi har gået og udviklet lidt på gedeoste, efter vi har indgået et samarbejde med et dansk, familiedrevet landbrug, der laver økologisk gedemælk af høj kvalitet. Gedemælk gør noget godt for oste: Det giver en lidt krydret og skarp smag, som klæder mange ostetyper, og det er bestemt noget, vi har lyst til at arbejde mere med. Danske økologiske gedeoste er højkvalitetsprodukter og hører hjemme på øverste hylde.”

BLØD OST

 • Arla Unika Hallands Siren fra Arla Kvibille Mejeri (vinder)
 • Arla Unika Gammel Knas Creme fra Arla Birkum Mejeri
 • Gård fra Them Andelsmejeri

Om vinderen siger dommerne:
Arla Unika Hallands Siren fra Arla Kvibille Mejeri
Umoden blåskimmel, 4 uger gammel, 36 % fedt

Vi er totalt oppe at køre over den her. Virkelig nice! Den smager jo som verdens bedste feta. Sådan her burde alle de der salattern jo smage. Den smuldrer som en feta, men er tydeligvis noget helt andet. Virkelig, virkelig lækker. Mælket og frisk, men samtidig dyb og kraftfuld. En oplagt ost til madlavning, fx smuldret over en salat. Meget originalt produkt.

Mejerichef Ole Nyborg Riis, Kvibille Mejeri siger:
”Vi er meget glade for og stolte over at vinde Gourmetprisen i kategorien blød ost. Hallands Siren er på mange måder en ny type ost. Den er udviklet på Kvibille mejeri i Sverige i et virkeligt godt samarbejde med Arla Unika-teamet, som vi her i Sverige er meget stolte af at få lov at samarbejde med. Osten er skabt på basis af ønsker fra kokke, som efterspurgte en ost at bruge i køkkenet, uden for mange kompleksiteter. En salt og syrlig ost som passer godt i madlavning og som kokken selv kan udvikle videre på. Osten indeholder blåskimmel, men blåskimlen er ikke udviklet, fordi den ikke har fået ilt i processen på mejeriet. Det gør den først i køkkenet hos kokken, som kan få blåskimlen til at udvikle sig ved selv at give osten ilt. Det vil altså i praksis sige, at kokken arbejder videre med vores ost, og dermed har den et utal af anvendelsesmuligheder. Vi oplever, at kokke og forbrugere gerne vil tilbage til det enkle – uden tilsætning, men den rene smag.”

SMØR

 • Gammeldags kærnet smør med Læsø Sydesalt fra Aabybro Mejeri (vinder)
 • Gammeldags Kærnet Smør fra Aabybro Mejeri
 • Økologisk smør med sydesalt fra Thise Mejeri

Om vinderen siger dommerne:
Gammeldags kærnet smør med Læsø Sydesalt fra Aabybro Mejeri

De velvoksne 2,5 % salt markerer sig tydeligt, men det balanceres til dels af en flot syre - og dels kommer saltsmagen til sin ret, så snart smørret rammer et stykke brød. Det er i samspillet med brødet, at produktet virkelig skinner! Konsistensen er fast, og den holder sin form, også når den får noget temperatur. Klassisk smørsmag, men med mange fine nuancer. En intens brødsmør på meget højt niveau.

N.H. Lindhardt, mejeriejer Aabybro Mejeri, siger: ”Det er vel nok dejligt. Vi knokler katme også for at lave noget ordentlig smør. Jeg er meget taknemlig over, at vores gamle håndværk på Aabybro Mejeri stadig kan være blandt det bedste. Vi har også trænet lidt. Vi har jo produceret smør siden 1888 på Aabybro Mejeri. Vi vandt med samme smør ved den første Gourmetprisen i 2003 og igen i 2018.”

IS

 • Tothavens Lakridspindeis fra Tothavens Gårdmejeri (vinder)
 • Hazelnut Caramel fra Hansens Is
 • Mint Is fra Voel Ismejeri

Om vinderen siger dommerne:
Tothavens Lakridspindeis fra Tothavens Gårdmejeri
Ispind af gedemælk (8 % fedt) med lakrids og hvid chokolade

Ok, her er der fart på smagen! Man skal lige spore sig ind på lakridssmagen gennem det komplekse udtryk af dild, anis, orange og urter, før man rammes af den kraftige smag af spejderhagl. Den rundes flot af af det hvide chokoladeovertræk - magien opstår i kombinationen. Råvarernes kvalitet kan smages. Det er virkelig en god rålakrids og en lækker chokolade, og helheden har et hjemmelavet udtryk. Man er virkelig gået all in. En flot voksen-is, der med sin lakridsintensitet er tro mod det, den er sat i verden for.

Jakob Olsen, indehaver Tothavens Gårdmejeri siger: ”Det er fantastisk - tænk, at man kan vinde Gourmetprisen med en is-pind. Is-pinde er jo ikke noget, der normalt forbindes med gourmet. Det er jeg stolt over. Og når det så ovenikøbet er en is lavet på gedemælk, som jo i Danmark er lidt en kuriositet, så er det bare endnu bedre. Jeg håber da på, at det, at en gedemælks-is vinder Gourmetprisen i kategorien is, vil gøre folk mere nysgerrige på gedemælk. Vi ser det endda som en lille mission at udfordre den danske ko-mælkstradition og minde folk om at der jo findes mange slags mælk - mange flere end vi er vant til - og de kan sagtens indgå i mejeriprodukter af høj kvalitet. ”

Årets dommerpanel består af:

 • Camilla Bojsen-Møller, ostekommunikatør og blogger på Ostesnak.dk
 • Rasmus Palsgård, madskribent og -anmelder og indehaver af feinschmeckeren.dk
 • Mika Wulff, Le Cordon Bleu-udlært konditor og chefredaktør for magasinet Lækkerier
 • Rune Toft, Culinary Director hos Restaurant Lola, udlært kok og mangeårig gastroentreprenør

Sådan foregår bedømmelsen

Produkterne smages blindt og følgende kvalitetsparametre blev vurderet:

 • Udseende
 • Duft
 • Smag

o Grundsmagsbalance

o Mundfornemmelse/tekstur

o Flavor

 • Helhed

o Balance

o Kompleksitet/synergi

 • Innovation

o Originalitet

o Nyskabelse

o X-faktor

Dommerne vælger hver deres favoritter. De bliver derefter enige om, hvilket produkt i hver kategori, som fortjener at vinde.

Om Gourmetprisen fra Mejeriforeningen

Gourmetprisen blev indstiftet i 2003 af Mejeriforeningen. Prisen bliver uddelt for at fejre det store, mangfoldige udvalg af oste og mejeriprodukter i verdensklasse fra de danske mejerier og for at synliggøre den høje kvalitet, diversitet og innovation på mejerierne. Alle landets mejerier inviteres til at indsende deres bedste og mest velsmagende produkter i fem kategorier: Hård ost, Blød ost, Smør og blandingsprodukter, Konsummælksprodukter samt Is.

Forud for kåringen smager Gourmetprisens dommerpanel sig igennem en lang række mejeriprodukter for til sidst at finde 15 finalister, heraf fem vindere - en i hver af de fem kategorier.

Vil du prøve et af produkterne, så spørg hos ostehandleren eller se i køledisken efter produkter med en Gourmetprisen-sticker, som angiver, at her er et produkt i gastronomisk særklasse. Et par af de fem produkter sælges også direkte hos mejeriet.