9. november 2020
Af: Pressemeddelelse

Fermenteret fløde, modnet havarti, rygeost og kærnesmør vinder Gourmetprisen 2020

Der var skarp konkurrence, da 57 mejeriprodukter stillede op i årets udgave af mejeribranchens prestigefulde Gourmetpris.

Efter to dages bedømmelse var dommerpanelet klar til at kalde fire mejerier til vinderskamlerne i dette års udgave af Mejeribrugets Gourmetpris: En konkurrence, hvor topkokke og madskribenter hvert år hædrer gastronomisk produktkvalitet inden for fire kategorier: Hård ost, blød ost, smør og blandingsprodukter samt konsum og iscreme.

Til finalerunden var der roser og udbrud som “Mejeriinnovation i verdensklasse!” og “Wow! Det er jo det her, der er meningen med cremefraiche!”, da dommerne bedømte de nominerede produkter. 

Årets priser gik til:

Hård ost: Gammel Knas fra Arla Unika, 24 mdr. modnet havarti, Arla Nr. Vium Mejeri.
Blød ost: Meyers Rygeost 20% (øko), Mejeriet Midtfyn.
Smør og blandingsprodukter: Gourmet Smør Gammeldags Kærnesmør med sydesalt, Lindved Mejeri.
Konsum og iscreme: Unika 30 (øko) fløde fermenteret med kefirkultur, Arla Christiansfeld Mejeri.

Oscaruddeling for ost og smør
Bent Roskvist fra Lindved Mejeri er selvsagt meget stolt over at have vundet Gourmetprisen for andet år i træk. Sidste år vandt Lindved Mejeri prisen for bedste smør.

“Jeg kan kun være beæret over at vinde til Gourmetprisen, for det betyder selvfølgelig rigtig meget for en garvet ostehandler og autodidakt mejerist som mig. Det er en slags Oscaruddeling for ost og smør og andre mejeriprodukter, hvor dommerne ser tingene fra forbrugerens side. Det hjælper at få den slags øjne på. I år fulgte vi med online og kunne opleve dommernes argumenter for og imod, og det var meget interessant,” siger han.

Modige mejerister og høj mælkekvalitet

En af konkurrencens fire dommere, kok og indehaver af Omegn & Venner i Torvehallerne, Denny Vangsted har denne kommentar til de deltagende mejeriprodukter og mejeristerne bag:

“Jeg er i løbet af denne konkurrence blevet bekræftet i, hvor dygtige håndværkere de danske mejerister er. Nogle af produkterne imponerede mig virkelig, og det er tydeligt at se, at niveauet for danske oste bliver højere og højere. I forvejen er danske mejerier i topklassen, og vi kan sagtens sammenligne os med de bedste ostelande som Frankrig og Italien. Vi er blevet meget alsidige inden for mejeriprodukter i Danmark, og vi er blevet modige og udvikler mange forskellige produkter, som nogle gange bare rammer helt rent og smager himmelsk.”

Stor innovationslyst og faglig stolthed

Gourmetprisen arrangeres af Mejeriforeningen som en del af International Food Contest, der hvert år afvikles i Herning af den danske mejeribranche. I år blev prisen uddelt i København pga. corona. Gourmetprisen præmierer sine vindere ud fra en bred gastronomisk kvalitetsforståelse af velsmag og lækkerhed.

“Der har været ekstra stor interesse for Gourmetprisen de seneste par år, og det har gjort, at der er rigtig mange tilmeldte mejeriprodukter ­— hele 57 i år. Den store interesse har til dels at gøre med, at flere og flere kender til Gourmetprisen, men også at rigtig mange mejerier støtter op og mener, at deres produkter hører til i vores konkurrence. Det er vi enormt stolte af,” forklarer Gourmetprisens koordinator fra Mejeriforeningen, Pia Damgaard Beck,

I 2020 er det første gang, Gourmetprisen bliver afholdt i online. De fire vindere fik overrakt diplomerne hos Timm Vladimirs Køkkener i København, hvor konkurrencens 12 finalister dystede i lørdags.

Dommernes kommentarer til vinderprodukterne

Gammel Knas. “Osten, man vender tilbage til igen og igen. Formår at være en crowdpleaser uden at blive banal. Imponerende syre-/sødme-balance, knasende proteinkrystaller og ivrigt duftende af blomster med brunet smør i eftersmagen. Fantastisk til madlavning. Et stykke slik på ostetallerkenen. Altomfavnende i både udtryk og appeal.”

Meyers Rygeost 20%. “Mejeriinnovation i verdensklasse. Her er rygeosten, vi ikke vidste, at vi havde savnet hele vores liv. Delikat røgsmag, fin syre, og lige præcis den cremede konsistens, som man hidtil har været nødt til at piske sig til i køkkenet. Her er produktet, som kan det selv. Revolutionerende.”

Gammeldags Kærnesmør med sydesalt “Kraftfuldt og intenst kærnesmør med flot integrerede knasende saltkorn, der giver en markant salt smag uden at kompromittere renheden i flødesmagen. Det bedste fra begge verdener. Drøj og kompakt struktur, der giver solid bund til den friske syre og saltkrystallerne.”

Unika 30 (øko) fløde fermenteret med kefirkultur “Wow! Det er jo det her, der er meningen med cremefraiche! Her er endelig den syrnede fløde, som er perfekt balanceret mellem en fløjlsblød, cremet fedme og den levende syre, man ofte savner i en cremefraiche. Flødens fede intensitet præsenteres med en yndefuld lethed, der gør helheden usædvanligt delikat og velafbalanceret.”

Dommerpanelet bestod af

Rasmus Palsgaard – journalist, madanmelder og juryformand for den danske jury i den nordiske guide 360 Eat Guide

Trine Hahnemann – kok, kogebogsforfatter og madskribent, indehaver af Hahnemanns Køkken

Camilla Bojsen-Møller – professionel ostekommunikatør, forfatter og blogger på Ostesnak

Denny Vangsted, kok og indehaver af Omegn & Venner i Torvehallerne.

Om Gourmetprisen

Gourmetprisen blev stiftet i 2003 i regi af Landsmejeriudstillingen (som i dag hedder International Food Contest) for at synliggøre den kvalitet og innovation, som findes i danske mejeriprodukter. Gourmetprisen har ikke fokus på mejeritekniske detaljer, men henvender sig derimod til kokke og andre frontløbere for mad og smag med sit fokus på produkternes gastronomiske kvaliteter. Dette forhold afspejler sig i dommerpanelet, som typisk består af kokke og professionelle gastronomiske formidlere.