16. maj 2024

Gedeost fra nyt gårdmejeri vinder mejeribrugets Oscar

En gedegouda fra det nystartede gårdmejeri Nørgaards Gedemejeri i Vestjylland røg til tops på sejsskamlen, da årets Gourmetpriser i mejeriprodukter blev uddelt. De øvrige vindere blev gourmetsmør med sydesalt fra Lindved Mejeri, biodynamisk original mælk fra Øllingegård og Unika-osten Hallands Sirén fra Arla Kvibille Mejeri. 

 

”Er det rigtigt? Har vi vundet? Fuck, hvor er det vildt!”

Begejstringen – og vantroen – var ikke til at tage fejl af, da gedeavler Tobias Christensen onsdag aften fik overbragt nyheden om, at en Gouda-ost fra familiens gårdmejeri har vundet Mejeriforeningens prestigefyldte Gourmetprisen i kategorien hård ost. 

Det lille mejeri i nærheden af Videbæk blev etableret sidste år med kapital fra crowdfunding, da Tobias Christensen mistede en kontrakt på levering af gedemælk til et andet mejeri. 

”Jeg lavede min første ost for otte måneder siden. Vi synes selv, at vi fremstiller gode oste, men derfor er det alligevel lidt svært at fatte, at vi har vundet,” fortæller han. 

Dommerne: Sikke et stjerneskud

Nørgaards Gedemejeri vandt i hård ost-kategorien i tæt konkurrence med en række andre top-oste. Om årsagen til, at gedegauden løb med prisen, lyder det i en kommentar fra dommerne: 

”Sikke et stjerneskud fra det dugfriske gedemejeri i Vestjylland! I første hug er det lykkedes at frembringe en ekstremt velafbalanceret ost, som formår at være lækkert umamiintens, delikat frugtig og med en meget mild og velafstemt tone af ged. Den minder os om en god pecorino med sin rundhed, lette sødme og absolut fænomenale tekstur. Ged er stadig en smule eksotisk i vores ostekultur, men med en så flot og imødekommende ambassadør for genren som Nørgaards gedegouda, er det svært ikke at blive lidt stolt over, hvor langt dansk ost er kommet.”

De øvrige vindere

I årets konkurrence om Gourmetprisen deltog i alt 60 mejeriprodukter fordelt på kategorierne hård ost, blød ost, smør- og blandingsprodukter samt konsummælksprodukter. 

I de øvrige kategorier vandt Lindved Mejeri smør-kategorien med en gourmetsmør med sydesalt, mens Øllingegaard Mejeri blev konsumvinder med en biodynamisk original mælk, og Arla Kvibille Mejeri vandt i blød ost-kategorien med Unika-osten Hallands Sirén. 

Det er fjerde gang siden 2019, at Lindved Mejeri vinder med et af mejeriets smørprodukter, mens Øllingegaard Mejeri en enkelt gang tidligere har vundet konsumkategorien – det var i 2022 med et dessertprodukt. For Kvibille Mejeri er årets Gourmetpris en understregning af Unika-osten Siréns kvaliteter – den vandt også blød ost-kategorien sidste år. 

 

FAKTA OM GOURMETPRISEN, VINDERE, FINALISTER OG DOMMERE

Om Gourmetprisen
Gourmetprisen uddeles hvert år af Mejeriforeningen med det formål at hylde mejeriprodukters gastronomiske værdi. I år deltog i alt 60 produkter, som blev bedømt af et dommerpanel bestående af:

Rasmus Palsgaard, journalist, madanmelder og indehaver af feinschmeckeren
Camilla Bojsen-Møller, ostekommunikatør, forfatter og blogger på Ostesnak
Mika Wulff, konditor og chefredaktør for magasinet Lækkerier 
Joachim Jæger, restaurantchef på restaurant À Terre i København

GOURMETPRISEN 2024 - VINDERE OG FINALISTER: 

Konsummælksprodukter
VINDER: Biodynamisk original mælk fra Øllingegaard
Finalist: Syrnet fårefløde fra Hårbølle Mejeri
Finalist: Økologisk koldskål med citron og vanilje fra Øllingegaard

Smør- og blandingsprodukter
VINDER: Gourmetsmør med Sydesalt fra Lindved Mejeri
Finalist: Dobbeltsyrnet økologiske smør med sydesalt fra Naturmælk
Finalist: Gammeldag kærnet smør med Læsø sydesalt fra Aabybro Mejeri

Blød ost
VINDER: Hallands Siren fra Arla Kvibille Mejeri (SE)
Finalist: Geko fra Arla Troldhede Mejeri
Finalist: Hallands Himmel fra Arla Kvibille Mejeri (SE)

Hård ost
VINDER: Gedegouda fra Nørgaards Gedemejeri
Finalist: Kantate ost fra Thise Mejeri
Finalist: Castello® KANT fra Arla Foods Oswestry Production (UK)

Is – på grund af for få tilmeldte produkter blev kategorien i år lagt ind under konsummælksprodukter.

 

DOMMERNES KOMMENTARER TIL VINDERNE

Biodynamisk Mælk Original fra Øllingegaard
”Det her er dansk sommer i et glas! En sjælden manifestation af den romantiske forestilling om den perfekte mælk. Tag en tår, og se den blomstrende eng og malkeskamlen for dit indre blik. Mælken har en krystalklar flødesmag med supplement af florale og græssede noter. Og med sit imponerende rene udtryk lykkes den med at være frisk og læskende til trods for mundens enorme flødefede tyngde. Det her er, hvad Gourmetprisen handler om: Et klassisk produkt løftet til nye højder. En kæmpe mælkeoplevelse!”

Gourmetsmør med Sydesalt fra Lindved Mejeri
”Smørekvilibristerne fra Lindved slår til igen! Med fire vindere på seks år har Lindved slået sin position fast som en af kongerigets allerdygtigste smørproducenter. Årets vinderprodukt er intet mindre end en smør i fuldendt perfektion. En helstøbt og totalt harmonisk smøroplevelse. Saltet, fedmen, den friske syre og den flotte klare smørsmag er elegant balanceret. Alt spiller. Kør den på et stykke velbagt surdejsbrød, og hør smørenglene synge!”

Gedegouda fra Nørgaards Gedemejeri
”Sikke et stjerneskud fra det dugfriske gedemejeri i Vestjylland! I første hug er det lykkedes at frembringe en ekstremt velafbalanceret ost, som formår at være lækkert umamiintens, delikat frugtig og med en meget mild og velafstemt tone af ged. Den minder os om en god pecorino med sin rundhed, lette sødme og absolut fænomenale tekstur. Ged er stadig en smule eksotisk i vores ostekultur, men med en så flot og imødekommende ambassadør for genren som Nørgaards gedegouda, er det svært ikke at blive lidt stolt over, hvor langt dansk ost er kommet.”

Hallands Siren fra Arla Kvibille Mejeri (SE)
”Hvad gør man, når sidste års vinder igen er årets bedste ost? Vi vælger at følge vores madhjerter og kåre den som vinder igen. Med skyhøj innovationskraft og originalitet vælter Arla Unikas umodne blåskimmelost os totalt bagover. Den opfører sig som en feta på EPO; ligner ikke noget, vi har set andre steder; og smager som en drøm. På samme tid smuldrende og cremet, saftig som et friskplukket æble og alligevel muskuløst umamidyb. Oplagt på en sommersalat eller med bagte rodfrugter og nødder. Det her er osten, vi altid vil have i køleskabet. En salatost med vaskeægte gastrokvalitet.”