19. juni 2020

Danmark leverer ost til det meste af verden

Sidste år slog danske mejerier alle rekorder med en samlet osteeksport på 390 mio. kg., viser en aktuel udgave af den årlige ’Mejeristatistik’.

Dansk mejeribrug er i høj grad et eksporterhverv. Omkring 3/4 af landets mælkeproduktion bliver til ost, smør og mælkepulver m.m., der afsættes på udenlandske markeder.

Det absolut største produkt i den sammenhæng har i mange år været ost, og sådan er det fortsat, viser en ny udgave af mejeribranchens årlige opslagsværk: Mejeristatistik 2019. Ud af en samlet dansk osteproduktion på 457,4 mio. kg blev godt 390 mio. kg eksporteret til udlandet sidste år. Og det er ny rekord (både for produktion og eksport).

Tyskland er fortsat det vigtigste eksportmarked for dansk ost (97,6 mio. kg) efterfulgt af Sverige (51,5 mio. kg) og UK (51,3 mio. kg) samt en række andre lande i Europa.

Men resten af kloden er nu også godt med – lige fra Japan og Jordan til USA, Kina og New Zealand. Overalt i verden spiser man dansk ost, og det er noget der mærkes i valutakassen. Sidste år tegnede dansk osteeksport sig for en valutaindtægt på 10,7 mia. kr. ud af en samlet indtægt fra mejerieksporten på 21,03 mia. kr.

40 siders status på dansk mejeribrug

Den årlige mejeristatistik udgives i et samarbejde mellem Mejeriforeningen og Landbrug & Fødevarer, og sætter populært sagt tal på alle aspekter af dansk mælke- og mejeriproduktion gennem de seneste 10 år. Lige fra antallet af malkekøer og mælkeproducenter til produktion, import, eksport og forbrug af mælk og mejeriprodukter. Godt 40 sider med tabeller.

Den nyeste udgave er netop udkommet på tryk og kan frit downloades fra statistiksektionen på mejeri.dk

Vil du vide mere?