13. december 2018
Af: Ulla Kjer

Eksporten af økologiske mejeriprodukter runder 1 mia. kroner

37 pct. Så meget steg eksporten af danske, økologiske mejeriprodukter fra 2016 til 2017.

Salget af danske, økologiske mejeriprodukter til udlandet buldrer derudaf, og i 2017 rundede eksporten for første gang 1 mia. kr.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at de danske mejerier sidste år eksporterede økologiske produkter for knap 1,2 mia. kr. – en stigning på 320 mio. kr. svarende til hele 37 pct. i forhold til året før. Dermed tegnede mejeriprodukterne sig for 42 pct. af den samlede danske eksport af økologiske varer, som også satte rekord med 2,95 mia. kr.

Især eksporten af økologisk smør og andre mælkefedtprodukter har oplevet en voldsom vækst. Kategorien blev således mere end fordoblet – fra 110 mio. kr. i 2016 til knap 224 mio. kr. i 2017. Også kategorien mælk, fløde og andre friskvarer er steget markant.

Tyskland er fortsat det suverænt største marked for de danske, økologiske mejeriprodukter, og eksporten hertil steg i 2017 med knap 200 mio. kr. til knap 900 mio. kr. Det næststørste marked er Kina.

Et godt ry

Chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Ejvind Pedersen, er ikke overrasket over stigningen.

”Der er stor interesse i udlandet for de danske, økologiske mejeriprodukter, som har et godt ry, ligesom de danske mejerier anses for at være meget innovative. Dertil kommer, at der de seneste år er sket en stor stigning i produktionen af økologisk mælk herhjemme, og hovedparten af den ekstra mælk går til eksport,” siger Ejvind Pedersen.

Mælkepulver kommer oveni

Samlet set er eksporten faktisk endnu større, end det umiddelbart fremgår af tallene fra Danmarks Statistik. Til de 1,2 mia. kr. skal nemlig lægges eksporten af økologisk mælkepulver, der hovedsagelig består af modermælkserstatning. Den udgjorde i 2017 ca. 300 mio. kr., og dermed nærmer eksporten af økologiske mejeriprodukter sig samlet set 1,5 mia. kr.

Det økologiske mælkepulver eksporteres først og fremmest til Kina.

Forventer yderligere stigning

Eksporten af de økologiske mejeriprodukter forventes at vokse yderligere.

”I indeværende år får vi yderligere 80 mio. liter økologisk mælk, og i takt med at produktionen stiger, forventer jeg, at vi også i det kommende år vil se en markant stigning i eksporten – sandsynligvis især til Kina, USA og Mellemøsten,” siger Ejvind Pedersen.

Den danske import af økologiske mejeriprodukter oplevede et mindre fald fra 2016 til 2017 til knap 115 mio. kr. Det er hovedsagelig økologiske specialoste, der importeres.

Vil du vide mere?