19. september 2019

Japanere besøgte Barrit Mejeri

En delegation af japanske politikere og ambassadefolk er i øjeblikket på rundtur i Danmark for at hente inspiration til udvikling af fødevareproduktionen i Japan. Onsdag kiggede de inden for hos det lille Barrit Mejeri ved Juelsminde.

En delegation af japanske landbrugs- og fødevarepolitikere og ambassadefolk fik onsdag et meget konkret indblik i bredden af dansk fødevareproduktion. Dagen blev indledt med et besøg på Danish Crowns store, moderne svineslagteri nord for Horsens, hvorefter gruppen over middag kiggede indenfor hos det lille Barrit Mejeri i landsbyen Barrit tæt på Juelsminde.

På det 132 år gamle andelsmejeri producerer syv ansatte (inkl. mejeribestyrer Brian Madsen) omkring 750.000 kg flødeost om året på basis af 7,5 mio. kg mælk fra de syv lokale mælkeproducenter, som ejer mejeriet. Det meste af produktionen eksporteres – hovedparten til Japan, som aftager 500.000 kg om året.

Ingen tradition for ost

”Det er meget interessant at få et indblik i, hvordan man driver en lille fødevarevirksomhed som Barrit Mejeri,” fortalte delegationens leder, Mr. Yoji Muto, som er formand for det japanske parlaments landbrugs- og fødevareudvalg.

”I Japan har vi behov for få udviklet nye, små fødevareproducenter, som kan fremstille en bred variation af kvalitetsfødevarer til hjemmemarkedet. Historisk set har vi ikke tradition for at bruge ost i i den japanske madkultur, men flere og flere japanere har fået smag for ost. Blandt andet derfor har besøget på Barrit Mejeri været meget inspirerende.”

Forud for den danske ekskursion har gruppen været i Tyskland for at få et indblik i landets skovbrug. Efter rundvisningerne på slagteriet i Horsens og mejeriet i Barrit går turen til Sjælland, hvor de japanske gæster torsdag besøger Landbrug & Fødevarer på Axelborg og en mælkeproducent i Lejre.

Det overordnede formål med besøgene er at samle inspiration til en bæredygtig udvikling af den japanske landbrugs- og fødevaresektor.

Vil du vide mere?