Danmark leverer ost til det meste af verden

Sidste år slog danske mejerier alle rekorder med en samlet osteeksport på 390 mio. kg., viser en aktuel udgave af den årlige ’Mejeristatistik’.

Statistik
Branchen
Eksport
Produktion
Typisk situation fra en ostebutik i Frankrig, hvor en kunde spørger interesseret til et stykke dansk ost. Som man kan læse i den nye Mejeristatistik eksporterer Danmark mere ost til Frankrig (9,6 mio. kg), end franskmændene sender op til os (8,2 mio. kg). Foto: Colourbox.
Typisk situation fra en ostebutik i Frankrig, hvor en kunde spørger interesseret til et stykke dansk ost. Som man kan læse i den nye Mejeristatistik eksporterer Danmark mere ost til Frankrig (9,6 mio. kg), end franskmændene sender op til os (8,2 mio. kg). Foto: Colourbox.

Dansk mejeribrug er i høj grad et eksporterhverv. Omkring 3/4 af landets mælkeproduktion bliver til ost, smør og mælkepulver m.m., der afsættes på udenlandske markeder.

Det absolut største produkt i den sammenhæng har i mange år været ost, og sådan er det fortsat, viser en ny udgave af mejeribranchens årlige opslagsværk: Mejeristatistik 2019. Ud af en samlet dansk osteproduktion på 457,4 mio. kg blev godt 390 mio. kg eksporteret til udlandet sidste år. Og det er ny rekord (både for produktion og eksport).

Tyskland er fortsat det vigtigste eksportmarked for dansk ost (97,6 mio. kg) efterfulgt af Sverige (51,5 mio. kg) og UK (51,3 mio. kg) samt en række andre lande i Europa.

Men resten af kloden er nu også godt med – lige fra Japan og Jordan til USA, Kina og New Zealand. Overalt i verden spiser man dansk ost, og det er noget der mærkes i valutakassen. Sidste år tegnede dansk osteeksport sig for en valutaindtægt på 10,7 mia. kr. ud af en samlet indtægt fra mejerieksporten på 21,03 mia. kr.

40 siders status på dansk mejeribrug
Den årlige mejeristatistik udgives i et samarbejde mellem Mejeriforeningen og Landbrug & Fødevarer, og sætter populært sagt tal på alle aspekter af dansk mælke- og mejeriproduktion gennem de seneste 10 år. Lige fra antallet af malkekøer og mælkeproducenter til produktion, import, eksport og forbrug af mælk og mejeriprodukter. Godt 40 sider med tabeller.

Den nyeste udgave er netop udkommet på tryk og kan frit downloades fra statistiksektionen på mejeri.dk

Mere dyrevelfærd i køledisken

Med det nye hjertemærke på mælk og andre fødevarer er det blevet nemmere at købe produkter med sikkerhed for god dyrevelfærd, lyder det fra Landbrug & Fødevarer. Organisationen står bag en kampagne, som skal øge forbrugernes viden om mærket.

Læs mere

Skolebørn skal spise med kniv og gaffel

Elever fra tre skoleklasser skal på restaurant efter at have vundet Madpakkedysten – Skolemælksordningens konkurrence, der fokuserer på sund mad og gode spisevaner.

Læs mere

Der er varmet op til en forrygende koldskålssommer

Med udsigt til flere dage med sol, kommer der for alvor skub i salget af koldskål i denne uge. Det store spørgsmål er, om vi kan slå rekorden fra tørkesommeren 2018, hvor mejerierne samlet set solgte omkring 14,4 mio. liter færdiglavet koldskål.

Læs mere