Danmark leverer ost til det meste af verden

Sidste år slog danske mejerier alle rekorder med en samlet osteeksport på 390 mio. kg., viser en aktuel udgave af den årlige ’Mejeristatistik’.

Statistik
Branchen
Eksport
Produktion
Typisk situation fra en ostebutik i Frankrig, hvor en kunde spørger interesseret til et stykke dansk ost. Som man kan læse i den nye Mejeristatistik eksporterer Danmark mere ost til Frankrig (9,6 mio. kg), end franskmændene sender op til os (8,2 mio. kg). Foto: Colourbox.
Typisk situation fra en ostebutik i Frankrig, hvor en kunde spørger interesseret til et stykke dansk ost. Som man kan læse i den nye Mejeristatistik eksporterer Danmark mere ost til Frankrig (9,6 mio. kg), end franskmændene sender op til os (8,2 mio. kg). Foto: Colourbox.

Dansk mejeribrug er i høj grad et eksporterhverv. Omkring 3/4 af landets mælkeproduktion bliver til ost, smør og mælkepulver m.m., der afsættes på udenlandske markeder.

Det absolut største produkt i den sammenhæng har i mange år været ost, og sådan er det fortsat, viser en ny udgave af mejeribranchens årlige opslagsværk: Mejeristatistik 2019. Ud af en samlet dansk osteproduktion på 457,4 mio. kg blev godt 390 mio. kg eksporteret til udlandet sidste år. Og det er ny rekord (både for produktion og eksport).

Tyskland er fortsat det vigtigste eksportmarked for dansk ost (97,6 mio. kg) efterfulgt af Sverige (51,5 mio. kg) og UK (51,3 mio. kg) samt en række andre lande i Europa.

Men resten af kloden er nu også godt med – lige fra Japan og Jordan til USA, Kina og New Zealand. Overalt i verden spiser man dansk ost, og det er noget der mærkes i valutakassen. Sidste år tegnede dansk osteeksport sig for en valutaindtægt på 10,7 mia. kr. ud af en samlet indtægt fra mejerieksporten på 21,03 mia. kr.

40 siders status på dansk mejeribrug
Den årlige mejeristatistik udgives i et samarbejde mellem Mejeriforeningen og Landbrug & Fødevarer, og sætter populært sagt tal på alle aspekter af dansk mælke- og mejeriproduktion gennem de seneste 10 år. Lige fra antallet af malkekøer og mælkeproducenter til produktion, import, eksport og forbrug af mælk og mejeriprodukter. Godt 40 sider med tabeller.

Den nyeste udgave er netop udkommet på tryk og kan frit downloades fra statistiksektionen på mejeri.dk

Danmarks første, store el-lastbil skal nu levere Arlamælk i København

Den reducerer udledning af CO2 med 67 pct., fjerner partikelforurening og støjer markant mindre. Arlas nyeste mælkebil kører på el og er en del af en række forskellige Arla-initiativer, der skal nedbringe klimaaftrykket fra transport.

Læs mere

Fyrtårnet ragede op over rivalerne

Restauranten Studio brugte Fyrtårnsost fra Thise Mejeri i den ret, der sejrede i ’Danmarks bedste osteret 2020’.

Læs mere

Landmænd og gæster i tæt dialog

400 familier tog på landet og fik en personlig rundvisning på en gård, da der søndag blev holdt Åbent Landbrug i en anderledes udgave.

Læs mere