13. marts 2023

Toppen af dansk mejeriforskning mødes i Herning

34 forskere formidler ny viden om alt fra sundhed og smag til analysemetoder og produktionsprocesser, når ’Mejeriforskningens Dag’ torsdag løber af stablen i MCH Messecenter Herning. 

”Det er ret unikt, at vi i Danmark har et arrangement, hvor studerende, forskere og ansatte i mejeribranchen mødes for at udveksle ny viden på et fagligt højt niveau og måske diskutere ideer til kommende forskningsprojekter. Alle går klogere hjem derfra. Det er meget inspirerende.”

Med disse ord præsenterer Lars Dalsgaard, Senior Vice President i Arla og formand for Mejeribrugets ForskningsFond (MFF) den kommende ’Dairy Research Day’, torsdag den 16. marts i MCH Messecenter Herning.

Arrangementet, som på dansk kaldes ’Mejeriforskningens Dag’, afholdes hvert andet år og er ifølge Lars Dalsgaard et godt billede på et velfungerende samspil mellem vidensinstitutioner og mejeriindustri her i landet.

Stor interesse for at sparre med hinanden

I Danmark har mejeribruget en tradition for at investere i grundforskning på landets universiteter.

"At der er tale om grundforskning, er med til at gøre det attraktivt for forskerne at byde ind med ideer, samtidig med at det sikrer, at den nye viden har relevans for både universiteter og et bredt udsnit af mejerivirksomhederne i branchen. Jeg oplever en stor interesse fra både forskere og mejerifolk i at udforske muligheder, sparre med hinanden og stille ny viden til rådighed,” fortæller Lars Dalsgaard.

Dette års udgave af ’Mejeriforskningens Dag’ afholdes under temaet ’Et videnbaseret og bæredygtigt mejerierhverv’. Programmet byder på i alt 25 faglige oplæg om alt lige fra forlængelse af holdbarhed, aromaanalyser til ernæringsforskning, forbrugeradfærd og fremtidens proteinproduktion. Dertil afvikles der sidst på dagen en såkaldt ’Tour de science’, hvor deltagerne kan bevæge sig rundt til seks korte præsentationer af ny forskning.
Alle præsentationer foregår på engelsk.

”Forskning danner grundlaget for fremtidens mejerisektor. Udfordringen i de kommende år bliver at udvikle bæredygtige, velsmagende, sikre og sunde produkter, som kunderne efterspørger og som samtidig bidrager til den globale fødevareforsyning. I mejeriindustrien har vi et ambitiøst mål om at være klimaneutrale i 2050, og det kræver, at vi får mange forskellige løsninger i spil – både på kort og på langt sigt. Der er nok at tage fat på,” lyder det fra Lars Dalsgaard.

‘Mejeriforskningens Dag/Dairy Research Day’ arrangeres i et samarbejde mellem Mejeribrugets ForskningsFond, Mejeriteknisk Selskab, Dansk Mejeriingeniør Forening og Foreningen af danske mejeriledere og funktionærer.

Mere information:

Læs programmet for Mejeriforskningens Dag på arrangementets hjemmeside

Læs baggrundsartikel om det unikke forskningssamarbejde mellem mejerier og universiteter i Danmark