03. juni 2021

Danskernes ostevaner ændrer sig

De unge dropper den traditionelle ostemad og bruger i stedet ost i maden. Samtidig vinder nye varianter af de klassiske danske ostetyper frem.

En skive gul skæreost på et stykke brød er ikke længere en fast del af danskernes morgenmad eller frokost – i hvert fald ikke blandt de yngre generationer, og det har udfordret mejeriernes salg af især den klassiske Danbo-ost. Til gengæld vinder brugen af ost i madlavningen frem, og den tendens arbejder både mejerierne og Mejeriforeningens kampagne Ost & ko på at sætte skub i.

I Ost & ko kampagnen sættes der især fokus på de klassiske gule ostetyper som Danbo og Havarti, der – til trods for at begge typer har fået EU’s BGB-mærke – er ukendte navne især blandt de unge.

”Derfor arbejder vi på at øge kendskabet til og interessen for de danske oste, blandt andet ved at lade kokke og bloggere bruge ostene i nye, spændende madretter,” siger Senior Marketing Manager i Mejeriforeningen Lars Witt Jensen.

Han fortæller, at tendensen med at bruge mere ost i maden hænger sammen med den voksende interesse for at spise bæredygtigt.

”Bæredygtighed fylder rigtig meget hos de unge, og samtidig går flere op i madlavning, så der ligger et potentiale i at lade ost erstatte kød i maden. Ost har både et højt proteinindhold og kan samtidig være en smagsforstærker i maden, ikke mindst i form af umamismagen.”

Fra blød til hård

Især de unge er også med til at dreje forbruget af den klassiske bløde Danbo-type i retning af mere hårde gule oste. I dag udgør de hårde – og dyrere – typer således 20 pct. af salget, fortæller Lars Witt Jensen. Den udvikling bekræftes af formand for Ostehandlerforeningen Martin Vorsøe, som driver to ostebutikker på Sjælland.

”Efterspørgslen går mere i retning af specialoste. Interessen for hårde oste som for eksempel Vesterhavsost og Gammel Knas er meget større end for bare fem år siden,” fortæller han.

Læs mere om danskernes ostevaner på side 23-25 i Mejeriforeningens årsmagasin.

Læs også om Ost & ko's nye kampagne for ostetoast