Dansk mejerieksport på vej mod ny rekord

Salget af danske mejeriprodukter til udlandet steg både i volumen og værdi i de første 10 måneder af 2019. Det skyldes ikke mindst en markant vækst i eksporten af mælkepulver til Kina.

Eksport
Branchen
Internationalt
Maelkepulver
Flere danske mejeriprodukter afskibes til de udenlandske markeder. Nye tal viser, at mejerieksporten i de første 10 måneder af 2019 lå 3 pct. over samme periode året før: 17,9 mia. kr. mod 17,4 mia. i 2018.
Flere danske mejeriprodukter afskibes til de udenlandske markeder. Nye tal viser, at mejerieksporten i de første 10 måneder af 2019 lå 3 pct. over samme periode året før: 17,9 mia. kr. mod 17,4 mia. i 2018.

Det går fortsat fremad for den danske eksport af mejeriprodukter. Nye tal fra Danmarks Statistik viser således, at den samlede værdi af mejerieksporten i de første 10 måneder af 2019 ligger 3 pct. højere end i samme periode året før: 17,9 mia. kr. mod 17,4 mia. i 2018. Meget tyder derfor på, at 2019 kan komme til at slå den hidtidige rekord på 21,1 mia. kr. fra 2018.

Væksten bliver ikke mindst trukket af en markant fremgang i eksporten af de såkaldte ’mælkekonserves’-produkter som vallepulver, modermælkserstatning, mælkeproteinkoncentrat og sødmælkspulver, der kan fremvise vækstrater på henholdsvis 27 pct., 13 pct., 10 pct. og 11 pct. Samlet er kategorien mælkekonserves vokset med godt 500 mio. kr. (+12 pct.) i perioden januar-oktober 2019.

 

Dansk mejerieksport i de 10 første måneder af 2019 sammenlignet med samme periode i 2018.
Kilde: Danmarks Statistik (foreløbige tal).

Kina vokser
Og her er det ikke mindst det kinesiske marked, der har været gunstigt for de danske mejerieksportører. Eksporten af mejeriprodukter til Kina er vokset med over 300 mio. kr. (+25 pct.). Det store asiatiske land har i flere år været dansk mejeribrugs fjerdestørste eksportmarked (1,4 mia. kr.), og er nu tæt på at have samme størrelse som nr. to og tre på listen: Sverige (1,6 mia. kr.) og UK (1,6 mia. kr.). Tyskland er fortsat det vigtigste marked med en eksportværdi på godt 3 mia. kr. i de første 10 måneder af 2019.

Mere mælk over grænsen
Dertil kan der i de nye tal fra Danmarks Statistik noteres en markant fremgang i eksporten af ’Mælk og konsummælksprodukter’ på 130 mio. kr. Det skyldes ikke mindst en vækst i eksporten af den såkaldte ’engrosmælk’, der typisk køres i tankbiler fra Danmark til forarbejdning på tyske mejerier. Rent faktisk er denne forretning vokset med godt 150 mio. kr., men da eksporten af drikkemælk, yoghurt og andre syrnede produkter samtidig har været faldende, trækker det kategoriens samlede fremgang en smule ned.

Nu skal pastaen og pølseretten løftes med en dosis mælk

Fire nye opskrifter på retter med mælk som en vigtig ingrediens er Mejeriforeningens bidrag til FN’s World Milk Day mandag den 1. juni. Bag opskrifterne står en populær madblogger med 30.000 Instagram-følgere.

Læs mere

Mejeriforeningen afholdt generalforsamling på nettet

Mejeribrugets klimaindsats, EU-budget og Brexit var blandt emnerne, da Mejeriforeningen torsdag afholdt generalforsamling. På grund af Coronakrisen blev arrangementet afviklet som et videomøde.

Læs mere

Årets mejeriarrangement i Herning aflyses

Dette års udgave af International Food Contest (IFC) i MCH Herning Messecenter aflyses på grund af risikoen for spredning af Covid19. ”Vi foretrækker at være på den sikre side, og ser frem til at komme stærkt igen i 2021. Better safe than sorry,” lyder det fra udstillingens formand Søren Jensen.

Læs mere