Plasminfrit mejeri - Teknologi til fjernelse af plasminaktivitet fra mejeriprodukter


Varmebehandling anvendes i øjeblikket til at styre plasminaktivitet i mælk, hvilket resulterer i betydelig valleproteindenaturering, gelering og udvikling af afsmag (bitterhed), som gør produkterne usælgelige. Plasminaktivitet er især et problem i UHT-produkter, der har været udsat for høj varme i meget kort tid, da denne varmebehandling ikke sikrer en fuldstændig ødelæggelse af det naturligt forekommende plasmin.

Af: Grith Mortensen 

Dette projekt vil udvikle en ny mejerienhedsoperation til fjernelse af plasmin fra mælk. Teknologien vil gøre det muligt for dansk mejeribrug at forbedre holdbarhed, kvalitet og funktionalitet af mejeriprodukter med særlig fokus på holdbarhed af mælk, kaseinkoncentrater/isolater og valleproteinkoncentrater/isolater.

Projektets fokus bliver at screene, designe og udvikle teknologien til fjernelse af plasmin (og dets komponenter) fra mælk. Pilotanlæg og efterfølgende industrielle forsøg (med langtidsholdbare mælkeprodukter og valleproteinkoncentrater/isolater) vil blive udført for at omsætte og tilpasse laboratorie-eksperimenter til virkelighedens produktionsmejeri.

Udbyttet for mejeriindustrien vil være en teknologi til at producere plasminfri mælk og ultimativt også plasminbaserede mejeriingredienser, fx til osteproduktion, hvor plasmin fra naturens side er med til at give osten den helt rigtige konsistens og smag.

Projekt: Januar 2018 - September 2021

Budget: 5.156.000 DKK

Finansiering: Mælkeafgiftsfonden; København Universitet, Arla Foods A/S

Projektleder: Fergal P. Rattray

Institution: Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet

Deltagere: René Lametsch, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet
Arla Foods

 

 

Publikationer og præsentationer

Startartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende:

Mælkeritidende 2019 nr. 8

 

Nurup, C.N.,Czárán, Tamás László and Rattray, Fergal P. (2020). A chromatographic approach to understanding the plasmin-plasminogen system in acid whey. International Dairy Journal,106,104705.DOI:10.1016/j.idairyj.2020.104705


Præsentationer:

Two times presentation for: DDRF coordination group Technology & Safety

One time presentation for: The VLAG Graduate School, the Netherlands.

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

slutrapport nr. 2023-180

Relaterede forskningsprojekter 

Effektiv tørring og rekonstruering af yoghurtpulver

Effektiv tørring og rekonstituering af yoghurtpulver

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk