Effekten af valleprotein-kvalitet på behandling af moderat underernærede børn
Det bliver tydeligere og tydeligere, at proteinkvaliteten er særdeles vigtig for optimal behandling af fejlernæring. Proteinkvalitet inkluderer biotilgængelig samt indhold og fordeling af aminosyrer i fødevarerne. Proteinkvalitet beskrives oftest vha. PDCAAS-scoren (protein digestibility-corrected amino acid score), men inden for de seneste år har en ny metode til vurdering af proteinkvalitet, DIAAS (digestible indispensable amino acid score), vundet øget accept. En DIAAS-metode tilpasset food aid er udviklet, som tager højde for den vækstøgning, der er nødvendig for, at de underernærede børn indhenter den manglende vækst.
Af: Grith Mortensen
Målet med projektet er at undersøge effektiviteten af et klar-til-brug supplerende fødevareprodukt (RUSF), der er tilsat højkvalitets mælkeprotein sammenlignet med et standard RUSF-produkt til behandling af moderat akut underernæring (MAM) hos børn.
Det planlagte studie er et randomiseret, dobbeltblindet og klinisk kontrolleret effektivitetsforsøg. Der inkluderes 1800 børn i alderen 6-59 måneder med diagnosticeret MAM. Børnene modtager ca. 75 kcal/kg/d, i form af et af RUSF-fødevareprodukter i to-ugers rationer, som indtages i hjemmet. Undersøgelsen planlægges udført i 18 landsbyer i det sydlige Malawi. Fødevaresupplementet vil være et nyt, lokalt produceret jordnødde/sojasuppleret produkt beriget med mælke-/valleprotein. Den supplerende fødevare indeholdende mælke-/valleprotein udvikles ved først at bestemme den nyeste proteinkvalitetsscore (DIAAS Food Aid). Lineær-programmerings-modeller bruges til at finde de bedste løsninger i forhold til at minimere produktomkostninger og samtidigt optimere produkternes proteinkvalitet. Inden de endelige produkter udvælges, bliver potentielle produktløsninger testet for smagsaccept.
Det kliniske studie afklarer, i hvilket omfang restituering, vægtøgning, længdevækst og muskelmasse påvirkes af de to RUSF-fødevarer.
Udvikling af prismæssigt konkurrencedygtige RUSF-produkter med høj proteinkvalitet vil have betydning for bekæmpelse af moderat, akut underernæring. For dansk mejeribrug vil dokumentation af proteinkvaliteten være vigtig for salg af mejeriproteiningredienser til brug i food aid-produkter.
Projekt: Januar 2017 – December 2019
Budget: 2.000.000 DKK
Finansiering: Mejeribrugets ForskningsFond, Project peanut butter, Arla Foods Ingredients
Projektleder: Mark Manary
Institution: Washington University, School of Medicine
Deltagere: Arla Foods Ingredients