Esrom
Esrom er sammen med danbo, havarti og danablu de fire eneste danske oste, hvis kvalitet og oprindelse er EU-certificeret ligesom fx serranoskinke, fetaost, barolo og champagne.
Esrom var den første danske ost, der fik BGB-mærket helt tilbage i 1996.
Esrom er en halvfast komælksost, der i bygning minder om havarti, men er mindre og har større overflade, hvilket giver osten dens karakteristiske smag fra overflademodningen. Behandlingen med rødkitkultur giver osten en sart syrlig og landlig duft og en blød og alligevel skærbar konsistens.
Osten fik sit navn i 1962, opkaldt efter Esrum Kloster på Nordsjælland, hvor typen blev udviklet i 1100-tallet.
Herhjemme havde osten sin storhedstid i 1950’erne og 60’erne, men i dag eksporteres næsten hele produktionen til Tyskland.
Esrom produceres på Arla Nr. Vium Mejeri og Thise Mejeri.
Læs mere om andre danske BGB-oste
DANBO
Danmarks nationalost, danbo, er en grundpille i vores madkultur. Den milde og let syrlige smag har gjort danboen til folkeeje. Samtidig er danbo en af de fire danske BGB-mærkede oste.
HAVARTI
Havarti er det nyeste skud på stammen af danske BGB-oste, der også tæller danbo, esrom og danablue. Herhjemme har havartiosten en lang historie bag sig. Få hele historien om havarti her.
DANSKE BGB-OSTE
4 danske oste er BGB-mærkede, nemlig havarti, esrom, danablue og danbo. Læs mere om EUs BGB-mærke, der er en anerkendelse af ostenes unikke kvaliteter og historiske tilknytning til Danmark.
SMAGEN AF OST
En ost er meget mere end bare 'mild' eller 'stærk'. Ost er en meget nuanceret fødevare, der kan indeholde over 600 forskellige smagsstoffer. Bliv klogere med Ostesmagskortet.