Danske BGB-oste

BGB-mærket giver danske mejerier eneret på at producere fire ostetyper med unikke kvaliteter og særlig tilknytning til Danmark.

Produkter
Ost
Danske mejerier må i dag sætte det blå-gule BGB-mærke på fire ostetyper: Danablu, Danbo, Esrom og Havarti. (Foto: Niels Åge Skovbo)
Danske mejerier må i dag sætte det blå-gule BGB-mærke på fire ostetyper: Danablu, Danbo, Esrom og Havarti. (Foto: Niels Åge Skovbo)

Danablu, Danbo, Esrom og Havarti. Fire forskellige danske ostetyper som har det tilfælles, at de er blevet tildelt EU’s BGB-mærke (Beskyttet Geografisk Betegnelse) – en anerkendelse af ostenes unikke kvaliteter og historiske tilknytning til Danmark. Dermed er de kommet i selskab med verdensberømte oste som italienske Parmigiano Reggiano, franske Emmental de Savoie og en lang række andre europæiske oste, der er beskyttet af EU under mærkerne BGB eller BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse).

Det ægte produkt
Når forbrugerne køber en af de fire danske ostetyper med det blå-gule EU-mærkat har de garanti for, at det er det ægte produkt, og ikke en efterligning, de får med hjem. Osten skal altså være fremstillet i Danmark efter nogle bestemte retningslinjer.

Samtidig sørger en kvalitetskontrol for, at BGB-ostene fastholder en høj, ensartet kvalitet. Ostene bliver løbende udtaget til stikprøvekontrol for at sikre, at de lever op til produktions- og kvalitetskravene, herunder de særlige kriterier for smag, lugt, konsistens m.m. for den enkelte ost. Kontrollen udføres af Producentforeningen af Danske BGB- og BOB-Oste i samarbejde med de danske mejerier.

Tre af de danske BGB-oste, Esrom, Danablu og Havarti, eksporteres i vid udstrækning, mens Danbo-osten stort set kun sælges på det danske hjemmemarked.

Læs mere om: Danablu Danbo Esrom Havarti

Danmarks første, store el-lastbil skal nu levere Arlamælk i København

Den reducerer udledning af CO2 med 67 pct., fjerner partikelforurening og støjer markant mindre. Arlas nyeste mælkebil kører på el og er en del af en række forskellige Arla-initiativer, der skal nedbringe klimaaftrykket fra transport.

Læs mere

Fyrtårnet ragede op over rivalerne

Restauranten Studio brugte Fyrtårnsost fra Thise Mejeri i den ret, der sejrede i ’Danmarks bedste osteret 2020’.

Læs mere

Landmænd og gæster i tæt dialog

400 familier tog på landet og fik en personlig rundvisning på en gård, da der søndag blev holdt Åbent Landbrug i en anderledes udgave.

Læs mere