Danske BGB-oste

BGB-mærket giver danske mejerier eneret på at producere fire ostetyper med unikke kvaliteter og særlig tilknytning til Danmark.

Produkter
Ost
Danske mejerier må i dag sætte det blå-gule BGB-mærke på fire ostetyper: Danablu, Danbo, Esrom og Havarti. (Foto: Niels Åge Skovbo)
Danske mejerier må i dag sætte det blå-gule BGB-mærke på fire ostetyper: Danablu, Danbo, Esrom og Havarti. (Foto: Niels Åge Skovbo)

Danablu, Danbo, Esrom og Havarti. Fire forskellige danske ostetyper som har det tilfælles, at de er blevet tildelt EU’s BGB-mærke (Beskyttet Geografisk Betegnelse) – en anerkendelse af ostenes unikke kvaliteter og historiske tilknytning til Danmark. Dermed er de kommet i selskab med verdensberømte oste som italienske Parmigiano Reggiano, franske Emmental de Savoie og en lang række andre europæiske oste, der er beskyttet af EU under mærkerne BGB eller BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse).

Det ægte produkt
Når forbrugerne køber en af de fire danske ostetyper med det blå-gule EU-mærkat har de garanti for, at det er det ægte produkt, og ikke en efterligning, de får med hjem. Osten skal altså være fremstillet i Danmark efter nogle bestemte retningslinjer.

Samtidig sørger en kvalitetskontrol for, at BGB-ostene fastholder en høj, ensartet kvalitet. Ostene bliver løbende udtaget til stikprøvekontrol for at sikre, at de lever op til produktions- og kvalitetskravene, herunder de særlige kriterier for smag, lugt, konsistens m.m. for den enkelte ost. Kontrollen udføres af Producentforeningen af Danske BGB- og BOB-Oste i samarbejde med de danske mejerier.

Tre af de danske BGB-oste, Esrom, Danablu og Havarti, eksporteres i vid udstrækning, mens Danbo-osten stort set kun sælges på det danske hjemmemarked.

Læs mere om: Danablu Danbo Esrom Havarti

Skolemælk leverer idéer til hjemmeundervisning

Mens landets skoler holder lukket, tilbyder Mejeriernes Skolemælksordning materialer og ideer til læring på hjemmesiden.

Læs mere

Mejerier: Fokus på omstilling og smittefri ansatte

I takt med at landets kantiner og restauranter er lukket ned, har mejerierne haft travlt med at omstille produktionen til et øget salg i detailbutikkerne. Den største udfordring lige nu er dog at skærme de ansatte mod at blive smittet med Corana-virus.

Læs mere

Skal vi droppe mælken for at redde klimaet?

Plantebaseret kost har umiddelbart en lavere klimabelastning end animalske fødevarer som mælk og ost. Betyder det, at der ikke er plads til mejeriprodukter i en klimavenlig kost? Overhovedet ikke. Det handler om at finde den bæredygtige balance mellem de forskellige typer fødevarer.

Læs mere