Danbo

Danmarks nationalost er en grundpille i vores madkultur. Den milde og let syrlige smag har gjort Danboen til folkeeje og en perfekt allroundost på madpakken og i køkkenet.

Danboen er den mest producerede og spiste ost i Danmark. Internationalt er den også anerkendt som noget ganske særligt dansk, idet osten er blevet tildelt EU's BGB-mærke. BGB = Beskyttet Geografisk Betegnelse.

BGB-mærket betyder, at osten kun kan kaldes en Danbo, hvis den er produceret i Danmark efter de forskrifter, der gælder for en Danbo-ost.

Danbo-osten kan fås som en mild mellemlagret ost, en lidt kraftigere ekstralagret eller med kommen.

Sådan ser den ud 

Danbo er en lys gullig ost med en halvmat til halvblank overflade og en fast konsistens. Den har få ensartede runde huller på størrelse med ærter; for det meste op til 10 mm i diameter. Ostemassen er derudover homogen og kan variere i hårdhed og elasticitet.

Sådan smager den
En mellemlagret Danbo har en mild, let syrlig, fed og fyldig smag. 

Sådan kan du bruge den
En Danbo er let at skære, og traditionelt er den blevet skiveskåret og lagt på brød. Netop ost på brød eller 'smørrebrød', som vi kender det fra den danske frokost, har gennem de sidste 500 år udviklet sig til at være en integreret del af danskernes kost.

84 pct. af alle husstande i Danmark har købt Danbo i løbet af det seneste år, og en gennemsnitlig husstand køber Danbo 12 gange årligt.

Mellemlagret Danbo er velegnet til både børns og voksnes madpakker, og den fungerer fint i smeltet form både i og på aftensmaden.

Sådan fremstilles den
Danboen fremstilles af rå komælk, der fedtstandardiseres og pasteuriseres, hvorefter der tilsættes mælkesyrekulturer og osteløbe. Efter ca. 30 minutter stivner mælken til en stor sammenhængende masse, hvorefter den skæres i små terninger (ostekorn) af nogle millimeters størrelse med det formål, at vallen kan trække ud. Ostekornene omrøres for at fremme valleudskillelsen, før ostekornene presses sammen til en stor blok af ost. Denne presning foregår, inden vallen aftappes - denne teknik kaldes at opstikke osten, hvorfor Danbo kaldes en opstukket ost.

Den sammenpressede masse udskæres, og stykkerne kommes i forme. Osten i formen presses igen.

Ostene afkøles, saltes, overfladebehandles med kitkultur efter klassisk dansk metode og gennemgår en lagringsproces af forskellig længde afhængig af ønsket modningsgrad i det færdige produkt.

Ostens smags- og tekstur-karakteristika opnås typisk efter kitmodning i 3-5 uger ved 12-20 grader.

Osten kan evt. vaskes og tørres under eller efter lagringen, inden den emballeres.

Der skal bruges ca. 10 liter mælk til 1 kg færdig ost.

Nye tal om mejeribranchen

Hvor mange ton ost eksporterede Danmark sidste år? Er importen af yoghurt stigende? Få svarene i en helt ny udgave af den klassiske ’Mejeristatistik’.

Læs mere

Oste forvandles i kalkgruben

Thise Mejeri lader nogle af deres oste ’gå under jorden’ – nærmere bestemt i Hjerm Kalkgrube – når de skal lagre. Opholdet giver ostene en helt anden smag og konsistens, end de ville have fået på et normalt lager.

Læs mere

Kvægbruget møder veloplagt kommissær i Bruxelles

Formanden for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Christian Lund, og formanden for Mejeriforeningen, Steen Nørgaard Madsen, mødtes tirsdag aften med EU's landbrugskommissær Phil Hogan i Bruxelles for at drøfte forslaget til CAP 2020 og markedssituationen.

Læs mere