01. maj 2024

Smagsdommere klar til at udpege de lækreste mejeriprodukter

Midt i maj skal et dommerpanel af kokke og madkommunikatører smage sig igennem et eksklusivt udvalg af ost, smør, is og mælkeprodukter. Kort sagt: Det er blevet tid til at uddele mejeriernes svar på en Oscar: Gourmetprisen 2024. 

Hvad har Vesterhavsost, Gammeldags kærnet smør med sydesalt og biodynamisk Hømælk tilfælles? Ud over at befinde sig i toppen af kvalitetsskalaen har de alle vundet Mejeriforeningens Gourmetpris.

Prisen har gennem de seneste par årtier været uddelt til en lang række meget forskellige mejeriprodukter, hvoraf adskillige er blevet klassikere på restauranter og blandt forbrugere.

Midt i maj afgøres det, hvilke produkter, der i år skal kåres til de mest lækre og originale. Her mødes fire dommere i København for at smage og dufte sig igennem 54 tilmeldte produkter inden for disse fem kategorier: Hård ost, blød ost, smør, konsummælksprodukter og is. Vinderne offentliggøres den 16. maj på mejeri.dk.

Årets dommerhold består af restaurantchef Joachim Jæger, À Terre i København, konditor og chefredaktør Mika Wulf, Lækkerier, madskribent Rasmus Palsgård, Feinsmeckeren og ostekommunikatør Camilla Bojsen-Møller, Ostesnak. 

I Mejeriforeningen betegner teamleder Pia Damgaard Bech panelet som ’meget kompetent og passioneret’.

”Jeg glæder mig til at være med på sidelinjen, når produkterne bedømmes,” siger hun. ”Det er altid spændende at være vidne til dommernes engagement og professionalisme, høre dem sætte ord på deres smagsoplevelser og hvorfor lige den ost eller det smør, der skiller sig ud fra de andre.”

Siden den første Gourmetkonkurrence blev afholdt i 2003 har mere end 62 produkter vundet prisen. Nogle er forsvundet fra markedet igen, mens rigtig mange af dem har bidt sig fast som klassikere. 

Flere danske kvalitetsoste

Direktør Poul Larsen fra grossistvirksomheden HKI Ost, der blandt andet leverer til Michelin-restauranter, har fulgt konkurrencen siden starten. 

”Gourmetprisen er opstået nogenlunde samtidig med, at der begyndte at ske noget med kvaliteten af dansk ost. På den måde har den været med at afspejle og understøtte den fantastiske udvikling, der er foregået – og stadig foregår – på området. I dag har stort set alle danske mejerier et flot udvalg af spændende specialoste. Der er kommet en langt større diversitet og kvalitet - og det har vores kunder for længst bemærket. De er meget interesserede i danske oste,” siger Poul Larsen. 

Han roser samtidig konkurrencen for at have kokke, madskribenter og influencere i dommerpanelet, da det efter hans opfattelse betyder, at vinderprodukterne bliver formidlet ud til en bredere kreds af madinteresserede. 

Giver stolthed på mejeriet

Sidste år fandt dommerne frem til følgende Gourmetprisvindere: Hård ost: Gedeosten ’Kæk’ (Mammen Mejerierne). Blød ost: Unika-osten ’Hallands Siren’ (Arla Kvibille Mejeri). Smør:  Gammeldags kærnet smør med Læsø Sydesalt (Aabybro Mejeri). Konsumprodukter: Valledrikken ’Ferm’ (Naturmælk). Is: Tothavens Lakridspindeis, Tothavens gårdmejeri

Naturmælk har vundet prisen adskillige gange før, blandt med produkter som Hø-ost og biodynamisk hø-mælk.

”Det gør en forskel at vinde Gourmetprisen,” siger Naturmælks direktør Leif Friis Jørgensen.

”Det øger helt klart kendskabet til vinderproduktet og internt på mejeriet giver det noget stolthed blandt medarbejderne. I et lidt større perspektiv er jeg overbevist om, at Gourmetprisen med til at løfte hele mejerikategorien, fordi den fokuserer på positive værdier som kvalitet, smag og originalitet,” siger han.

FAKTA OM ...

MEJERIFORENINGENS GOURMETPRIS

Mejeriforeningens Gourmetpris blev stiftet i 2003 i regi af Landsmejeriudstillingen (som i dag
hedder International Food Contest) for at synliggøre den kvalitet og innovation, som findes i danske
mejeriprodukter. Gourmetprisen har ikke fokus på mejeritekniske detaljer, men henvender sig
derimod til kokke og andre frontløbere for mad og smag med sit fokus på produkternes
gastronomiske kvaliteter. Dette forhold afspejler sig i dommerpanelet, som typisk består af kokke og
professionelle gastronomiske formidlere.

DOMMERPANEL 2024

Rasmus Palsgaard, journalist, madanmelder og indehaver af feinschmeckeren
Camilla Bojsen-Møller, ostekommunikatør, forfatter og blogger på Ostesnak
Mika Wulff, konditor og chefredaktør for magasinet Lækkerier 
Joachim Jæger, restaurantchef på restaurant À Terre i KBH 

VINDERE AF GOURMETPRISEN 2003-2008 OG 2012-2023
Hent listen som PDF her