11. september 2023

Ostefestival viser danske øko-ostes mangfoldighed

75 økologiske oste fra 24 små og store danske mejerier viser til Cheese Copenhagen, hvad de danske øko-oste har at byde på af kvalitet og smag. ”Vi skal vise gæsterne det stærke øko-felt mejerierne tilbyder”, fortæller Lars Witt Jensen, senior marketing manager i Mejeriforeningen.

Duften af ost vil fylde næseborene, hvis man nærmer sig Torvehallerne i København lørdag den 16. september. 75 oste fra 24 mejerier står skåret ud i mundrette stykker klar til at blive smagt. Der er mulighed for at smage på alt fra det milde til det kradsbørstige, fra det bløde til det knasende i de ti forskellige kategorier: Havarti, Danbo, Esrom, faste og modne, rødkit, blåskimmel, hvid frisk og fløde, ged og får, hvidskimmel og ”andre spændende oste”.

Torvehallerne i København bliver denne lørdag fyldt med oste. Her kan osteinteresserede gæster gratis få udvidet deres ostehorisont. Mejeriforeningen og Ost & Ko inviterer for femte gang til Cheese Copenhagen, som er Danmarks største ostefestival. Festivalen videreformidler viden om mange af de økologiske oste, de danske mejerier har at tilbyde.

Øko-osten fylder ikke i indkøbskurven

”Når det kommer til drikkemælk, vælger hver tredje økologisk. Det er ikke lige så ofte tilfældet med ost. Mens hver tredje liter mælk er økologisk, er det kun hver tiende solgte ost, der har ø-mærket. Vi ved, at der er stor interesse for den danske ost, men den økologiske ost ikke bliver købt i lige så høj grad som de konventionelle. Vi vil gerne vise danskerne, at der er et stort udbud af økologiske oste fra forskellige danske mejerier”, fortæller Lars Witt Jensen, senior marketing manager i Mejeriforeningen.

Kommenteret ostesmagning, debat og dialog

Cheese Copenhagen hylder ostehåndværket og viser landets bedste økologiske oste frem. Festivalen byder på køkkenskole og en kommenteret ostesmagning med gastronomiformidler Rasmus Holmgård. Derudover kan de besøgende se frem til at smage på vinderne af Gourmetprisen 2023. Prisen hylder mejeriprodukter, hvis gastronomiske kvaliteter skiller sig ud fra andre.

Gæsterne bliver inviteret indenfor til debat og dialog om øko-ost, og hvordan den kan bruges i bæredygtig madlavning. På festivalen deler ostekommunikatørere smagsprøver ud og informerer om de enkelte kategorier og forskellige ostetyper.

Udover en masse smagsprøver skal festivalen inspirere de besøgende. Trænger gæsterne til ny viden om, hvordan økologisk ost kan indgå i en bæredygtig kost, kan de komme til debat med et panel bestående af Leif Friis Jørgensen, direktør i Naturmælk, Louise Beck Brønnum, partner og gastrofysiker ved KOST Studio og Marie Hertz, kok og underviser i CulinaH og på Suhrs Højskole.

De 24 deltagende mejerier til festivalen:

Arla Taulov
Arla Troldhede
Arla Gjesing
Arla Kruså
Arla Nr. Virum
Arla Kvibille (SE)
Arla Birkum
Barrit Mejeri
Mammen Mejerierne
Gjesing Mejeri
Jernved Mejeri
Kirkeby & Thrane
Løgismose
Naturmælk
Naturmælk/HKI ost
Thise Mejeri
Thise Mejeri/Gedsted Mejeri
Them Andelsmejeri
Them Andelsmejeri/Grand Fromage
Tistrup Mejeri
Øllingegård
Søtofte gårdmejeri
Enghavegård Osteri
La Treccia
Tebstrup Gedeosteri
Nørgaards Geder

 

Faktaboks

Cheese Copenhagen afholdes for femte gang i 2023.

Cheese Copenhagen er Danmarks største ostefestival og finder sted d. 16/09-2023 klokken 10-16 i Torvehallerne i København.

Der forventes at komme mellem 1000 og 1200 gæster.

Arrangementet er gratis at deltage i, og der skal ikke reserveres billetter.

De andre gange, Cheese Copenhagen har været afholdt, har arrangørerne måtte melde udsolgt.