06. september 2022

Ost skabte timelange køer på Food Festival

Ost serveret som smagsprøver og ingrediens i grønne retter var et stort trækplaster på Food Festival i Aarhus i weekenden.

”Det er helt vildt. Folk har stået i kø i op til to timer i regn, blæst og sol for at smage på vores oste, og de smiler stadig, når de kommer hen til standen. Det siger en hel del om interessen for vores produkter,” siger Maria Højer.

Til daglig er hun salgsassistent og huskonditor for Arla Unika, men her på den første lørdag i september har hun travlt med at anrette oste i Unikas telt på Food Festival på Tangkrogen i Aarhus.

En del af begivenhedens i alt 28.000 besøgende bevæger sig i to lange rækker langsomt frem mod diskene med Unika-oste som Havgus, Rød Løber og Hallands Himmel. Helt fremme ved smagsprøverne har festivaldeltager Maj Majgaard fået et lettere saligt glimt i øjnene efter at have sat tænderne i noget ’gastronomisk lækkert’.

”Det her er forrygende og intelligente oste. De har karakter og dybde på hver sin måde uden at være hverken voldlagrede eller overdrevent stærke,” siger hun.

Betaler gerne ekstra for dansk ost
Også i og uden for teltene hos Thise Mejeri og Mammen Mejerierne er der lange køer og stor tålmodighed. Blandt andet hos Carsten og Vibeke Vestergård fra Skibbild-Nøvling ved Herning.

”Det var ventetiden værd, for det var spændende at smage på Mammens nye serie af specialoste. En af dem har en blid kant, mens en anden har en god sødme,” siger Vibeke Vestergård.

Hendes mand er enig og erklærer sig parat til at betale lidt mere for ’godt håndværk’:

”I dag kan en god, dansk brie sagtens hamle op med en fransk brie. Og jeg giver gerne en femmer ekstra for et dansk kvalitetsprodukt, fordi jeg ved, at det er lavet af gode råvarer og med højt fokus på dyrevelfærd.”

Inde hos Thise Mejeri har Lisbeth Larsen og Christian Thomsen fra Horsens smagt Vesterhavsost, Blå Grubé og urteost, kakaomælk og iskaffe. Nu diskuterer de, om gul eller blå ost er bedst – tydeligvis ikke for første gang – og overvejer at investere i en portion ostesuppe. Den er gået som varmt brød, siger Dorthe Vester, Key Account Manager for Thise Mejeri:

”Vi vil gerne give folk ideer til andre måder at bruge ost på end blot som pålæg på brød. Det spørger gæsterne meget efter, mens de smager på de varer, vi har med til festivalen. Og osterester kan sagtens bruges i en suppe, så man kan reducere madspildet.”

”Osten giver mæthedsfornemmelse”
Arla Unika, Mammen Mejerierne og Thise Mejeri holder til i et nyt Food Festival-område kaldet Kål & Ko. Her ’mødes mejeriprodukter og grønt på en klimavenlig tallerken … så kom og få inspiration til nemme, grønne hverdagsretter’, lyder opfordringen på festivalens hjemmeside.

Ud over boder med smagsprøver leveres inspirationen i et samtale- og køkkentelt. Tidligere om lørdagen lavede Ditte Tranberg fra Linser for Livet linsedeller med hvid ost og kærnemælk, mens Pure Dansk og Arla Unika præsenterede en ’smagssynergi med danske bælgfrugter og oste’.


Kokke og maddebattørers madlavning og oplæg om mejeriprodukter i det
grønne køkken fyldte samtale- og køkkenteltet i Kål & Ko-området på Food Festival.

Rasmus Holmgård, osteekspert for Mejeriforeningens kampagne Ost & ko, satte fokus på økologiske danske oste i maden, og Jens Krogh og Jan Toft Nørgaard, formænd for hhv. Naturmælk og Arla Foods, talte om ’Koen længe leve’ med madentreprenør Julia Prokopenko. Nu laver kok Britta Surland retter med kål og ost for et fyldt telt svarende til 100 gæster.

Efter kokkerierne smager Ida Kornerup fra Jelling på blomkål som couscous med rødløg og Gammel Knas.

”Det er en rigtig god kombination. Blomkålen er frisk og sprød, mens osten giver mæthedsfornemmelse og tilfører en god, salt smag. Jeg kan godt lide at lave mad, og det er altid rart at få ny inspiration,” siger hun.

Rystende oplevelse hos Skolemælk
Nogle skridt fra køkkenteltet frister Skolemælk med et tilbud om at ryste fløde til smør i en skolemælkskarton. Det går rent ind hos festivalgæster i alle aldre.


William Behrendtz var blandt de mange, som rystede fløde til smør i en skolemælkskarton.
I alt blev der drukket - og rystet med - 5.500 skolemælk til Food Festival.

Teenagedrenge kappes om først at få fløden til at størkne, og flere voksne kan heller ikke dy sig for at prøve at lave smør. Det samme gælder William Behrendtz fra 4. klasse på Skåde Skole. Efter en grundig rysteindsats skruer han låget af sin karton og tjekker status.

”Den er klar,” siger han og går op til bordet i Skolemælks telt for at få en Mariekiks, der bliver smurt med et lag smør.

”Det smager meget godt,” konstaterer den 11-årige dreng.

Food Festival

  • Er Danmarks største madfestival med over 200 fødevarevirksomheder, producenter og madhåndværkere.
  • Blev afholdt på Tangkrogen i Aarhus 2.-4. september.
  • Havde 28.000 gæster.
  • Afholdes 1.-3. september næste år.
  • www.foodfestival.dk