16. februar 2021

Onlineundervisning – nu med ostesmag

330 elever fra Hotel- og Restaurantskolen får i denne uge digital hjemmeundervisning i at smage og vurdere ost. Mejeriforeningen står bag kurset.

De kommende par dage skal 330 elever fra Hotel- og Restaurantskolen sidde hjemme ved skærmen og smage på oste. 17. og 18. februar deltager de nemlig i halvanden times corona-tilpasset kursus i ostesmagning og dansk ostekultur.

Den digitale undervisning arrangeres af Ost & ko, Mejeriforeningens kampagne for dansk ostekultur, der siden 2015 har samarbejdet med Hotel- og Restaurantskolen.

“Ost spiller en betydelig rolle i dansk gastronomi. Derfor er vi glade for, at vi kan omstille os til den nye virkelighed og teste online-formatet. På den måde kan de nye elever også blive klogere på vores traditionsrige og innovative ostekultur i Danmark," siger Lars Witt Jensen, Senior Marketing Manager i Mejeriforeningen.

Målrettet undervisning

Eleverne deles op i to grupper, tjenere og kokke, så hver gruppe får målrettet undervisning om emner med relevans for deres fag.

”Vores elever vil gerne lære med deres hænder i et værksted. Det udfordrer selvsagt onlineundervisningen, men den har nogle muligheder for vigtige gentagelser og træning, som er vanskeligere at gennemføre i et køkken med mange elever. Desuden kan vi digitalt nå et markant større antal elever, end vi kan med fysisk undervisning,” siger vicedirektør Søren Poul Nielsen fra Hotel- og Restaurantskolen.

Seks danske oste

Eleverne får på forhånd udleveret pakker med seks forskellige danske oste. I løbet af det 90 minutter lange kursus skal der smages på ostetyperne hvidskimmel, blåskimmel, fast modnet samt BGB-ostene danbo og havarti.

Samtidig forklarer Ost & kos osteformidler Rasmus Holmgaard om ostetyperne, kvalitetsvurdering, sensorik, ostefagligt sprog, produktion, pairing og anvendelse.

Hvis den nye onlineform for undervisning bliver en succes, overvejer Mejeriforeningen at brede konceptet ud til andre erhvervsskoler i landet.

De konkrete oste i kurset er:

Smageprogram 1

1. Mammen Guld Danbo 45+ BGB

2. Thise Grubelagret Vesterhavsost (Gourmetprisen-finalist)

3. Them Gudenå Grande (fast modnet gul)

4. Arla Unika Gammel Knas lagret havarti BGB (Gourmetprisen-vinder)

5. Naturmælk/Osteriet Hinge Frausing (blød hvidskimmel)

6. Bornholms Andelsmejeri Danablu 60+ BGB

Smageprogram 2

1. Mammen Tange Sø Ost

2. Fødegårdens Osteri Vildost (fast modnet gul råmælksost)

3. Thise Fuldmåne Ost (Gourmetprisen-vinder 2019)

4. Them Gudenå Grande (fast modnet gul)

5. Naturmælk/Osteriet Hinge Frausing (blød hvidskimmel) 

6. Arla Unika Morgenstjerne (blåskimmel)