13. januar 2021

Mejerier: Forsigtig optimisme efter Brexit

Handelsaftalen mellem EU og Storbritannien medfører flere krav til dokumentation, når varerne skal ind over grænsen til det britiske marked. Men det er til at håndtere, lyder det fra danske eksportmejerier. Arla forventer at kunne øge sin eksport til UK.

Farvel til skrækscenario, goddag til mere papirarbejde. Sådan lyder meldingen fra danske mejerier med eksport til Storbritannien i den første tid efter Brexit. Handelsaftalen fra sidst i december mellem EU og Storbritannien fjernede nemlig frygten for høje importmure rundt om UK, men medførte krav om øget dokumentation.

Derfor har mejerierne efter årsskiftet fortsat kunnet sende varer til det britiske marked told- og kvotefrit, vel at mærke med flere administrative opgaver end før briternes farvel til unionen.

Øget eksport

Alt i alt lover UK-handelsaftalen forholdsvis godt for fremtiden, mener Arlas koncerndirektør for Europa, Peter Giørtz-Carlsen. Han er lettet over, at man ikke endte med toldsatser på 30-55 pct. og et britisk pund sat yderligere under pres, der ville have resulteret i højere priser for importvarer.

Situationen nu og her giver Peter Giørtz-Carlsen en forventning om, at Arla kan fastholde sin position som markedsleder på mejeri i Storbritannien, og ikke kun fortsætte sin eksport som hidtil, men udbygge den. Også hvad angår Lurpak, hvoraf næsten halvdelen af den samlede produktion indtil videre er endt hos briterne.

Efter Arlas første vurdering betyder den nye aftale med UK, at koncernen fremover årligt skal udarbejde 15.000 ekstra dokumenter, så som eksportcertifikater, sundhedscertifikater, og dokumentation for ingrediensers oprindelsesland.

Derfor bliver handel med briterne fremover på linje med andre tredjelande, hvor Arla kan trække på erfaringerne fra sin internationale forretning.

”Vi skal dokumentere, som når vi handler med f.eks. Kina, men det britiske marked er 10 gange større. Bureaukratiet er dog til at håndtere, og det er en situation, som er meget bedre end den, vi kunne have stået i,” siger Peter Giørtz-Carlsen.

Hvad den ekstra dokumentation medfører af omkostninger og nye arbejdsgange, analyseres i øjeblikket hos Arla, men ifølge Peter Giørtz-Carlsen er den væsentlige risiko for forretningen, der lå i et hårdt Brexit, nu fjernet. 

I coronaåret 2020 eksporterede Arla 170.000 ton varer til Storbritannien, hvor selskabet har omkring en fjerdedel af sin omsætning.

Spildt arbejde – heldigvis

Hos Nordex Food havde adm. direktør Martin Aagaard Pedersen helst set, at Storbritannien forblev i EU, men erklærer sig ’utroligt glad’ for den Brexit-aftale, det endte med:

”Vi får selvfølgelig mere papirarbejde, men det er vi vant til som eksportvirksomhed, så det kan vi godt håndtere.”

Nordex producerer primært hvid ost, der eksporteres til ca. 70 lande over hele verden. Selskabet henter en væsentlig del af sin omsætning på det britiske marked, og derfor havde man forberedt sig godt i forhold til Brexit.

”Vi har forberedt os på alt det praktiske. Derudover har vi brugt en del tid på at diskutere og regne på forskellige scenarier – herunder skrækscenariet med høje toldsatser, og hvad det ville koste os. Det viste sig heldigvis at være spildt arbejde,” konstaterer Martin Aagaard Pedersen.