26. juni 2024

Masser af sommeroplevelser i mejeriverdenen

Kunstudstilling med koen i centrum, rundvisning på et mejeri og et besøg i en af landets mange mejeri- og gårdbutikker. Sommeren byder på flere muligheder for at gå på opdagelse i det danske mejerilandskab. Vi bringer et par ideer. 

Hvis man interesserer sig for kunst, køer og velsmagende mejeriprodukter er der gode muligheder for at kombinere en eller flere af disse interesser med en lille udflugt i det danske sommerland.

Turen kunne fx starte kunstens verden, hvor Nivaagaards Malerisamling i Nordsjælland på lørdag den 29. juni slår dørene op for udstillingen 'Mælkeveje – koen i kunst og kultur'. Her præsenteres en række nye værker side om side med klassiske malerier fra de seneste 500 år plus gamle filmklip, mælkereklamer og genstande fra nutidens industrilandbrug udlånt af Landbohøjskolen. Udstillingen kører frem til den 22. september, og som arrangørerne skriver i en pressemeddelelse: Vi ses på muuuuuhseet!
Link mere info om udstillingen og andre oplevelser i faktaboksen nederst i artiklen.

Danmark rundt med ost

Efter et museumsbesøg kan man passende tage på visit i nutidens mejeribrug – og måske smage på et par lækre oste eller en flødeis. Et godt sted at planlægge sin tur er det webbaserede Danmarkskort ’Osteruten’, som viser vej til et væld af store og små mejerier, gårdbutikker og ostehandlere landet over. Kortet er udviklet af ostekommunikator Camilla Bojsen-Møller og kan studeres her.  

Is, smør og veteranbiler

På kortet kan man nord for Limfjorden finde Aabybro Mejeri, som er et de mejerier, hvor turister og andet godtfolk ofte lægger vejen forbi. Virksomheden, som er kendt for sin produktion af iscreme og gourmetsmør, holder hele sommeren åbent i sin café og butik, hvor man kan lade sig friste af mejeriets egne produkter plus oste og specialiteter fra andre producenter. Dertil er mejeriet involveret i udlejning af kanoer og kajakker på den tilstødende Ryå, mens et andet hjørne af virksomhedens grund i hele sommerhalvåret fungerer som ’campingplads’ for op til fire autocampere og deres passagerer.

”De må overnatte her et døgn og vi tilbyder selvfølgelig at servere morgenmad for dem, så de kan få noget ordentligt smør på brødet og et glas kærnemælk til,” fortæller mejeriejer N. H. Lindhardt.

Som om alt dette ikke var nok, er der hver mandag aften i uge 26 til 32 ’bilaften’ med udstilling af veteranbiler og andre specielle køretøjer på plænen foran mejeriet.  Det trækker folk til.

”Vi går ind i en travl periode nu med tryk på isproduktionen og masser af gæster. Det er sjovt. Folk vil gerne snakke og jeg kan rigtig godt lide, når der sker noget,” siger N. H. Lindhardt, der håber på lidt skiftende vejr, ”så folk ikke når at blive trætte af spise is,” som han udtrykker det.  

Rundvisning og masser af ost i butikken

Gæster kommer der også en del af på Thise Mejeri. Dels i mejeriets ostebutik og dels til de rundvisninger, som efterhånden er blevet en fast tradition hver torsdag i sommerferien (uge 27-31).

”Vi har to rundvisninger hver torsdag med 100 deltagere, som vi deler op i mindre hold, så alle får noget ud af det. Det er meget populært, og vi er rigtig glade for interessen her på mejeriet,” fortæller salgs- og marketingdirektør Petter Aagesen, Thise Mejeri.

Interessen smitter også af på den tilhørende butik, som tiltrækker flere og flere kunder både i og udenfor sommersæsonen.

”Der er gang i butikken. De fleste kommer først og fremmest for at købe ost. Vi har hele Thises ostesortiment på hylderne plus nogle lidt mere specielle produkter som for eksempel en Danbo, der er lagret i tre år,” siger han.

Blandt andre store mejeributikker kan nævnes Mammen Ost & Deli i nærheden af Bjerrringbro, Thems Andelsmejeri butik i Them og Naturmælks butik på mejeriet ved Tinglev.

Gourmetprodukter på festivalturné

Oste og andre mejeriprodukter fra den øverste hylde af smags- og kvalitetsskalaen kan man opleve senere på sommeren, hvor Mejeriforeningens Gourmetpris besøger udvalgte fødevareevents.

I forgangne weekend besøgte man Odense Streetfood Festival med smagsprøver på et udvalg af de topprodukter, der deltog i finaleopløbet om prisen i år.

Den 16.-17. august er det Street Food Festival i Silkeborg, der får besøg af gourmetprodukterne, hvorefter turen går til Food Festival i Aarhus (7. sept.), Cheese Copenhagen i København (21. sept.) og International Food Contest i Herning (1.-3. okt.).

Link til mere info om Gourmetprisen nederst i artiklen

Apropos Gourmetprisen, så kan man købe flere af vinder- og finaleprodukterne i mejeriernes egne butikker. For eksempel hos det lille, nystartede Nørgaards Gedemejeri ved Videbæk i Vestjylland. Mejeriet deltog for første gang nogensinde i Gourmetdysten – og vandt kategorien Hård Ost med en gedegouda. Mejeriet og den selvbetjente butik kan man finde på ’Osteruten’s Danmarkskort.

 

LINKS TIL MERE INFO

Osteruten. Danmarkskort

Mejerier, som er omtalt i artiklen:

Aabybro Mejeri
WEB
FACEBOOK 

Thise Mejeri 
WEB 
FACEBOOK 

Nørgaards Gedemejeri
WEB
FACEBOOK

Mejeriforeningens Gourmetprisen 2024

Museer og oplevelsescentre med mejeribrug, landbrug m.m. 

Nivaagaards Malerisamling.

Oplevelsescenter Nyvang ved Holbæk, hvor man træder ind i en levendegørelse af en andelslandsby i midten af 1900-tallet – og blandt meget andet kan besøge et arbejdende mejeri:  

Det grønne museum.  Danmarks nationale museum for jagten, skoven, landbruget og maden på Gammel Estrup Herregaard. Med permanent udstilling om dansk mejeribrug i 1950’erne.

Den fynske landsby. Frilandsmuseum med levendegørelse af landsbylivet i 1800-tallet.

Hjerl Hede. Frilandsmuseet med bevarede og rekonstruerede bygninger, gamle danske husdyrracer mm. Belyser livet på landet i Danmark i årene mellem 1500-1900.