1. januar 2016

Markedet for laktosefri mejeriprodukter vokser

Med inspiration fra det svenske marked er Arla i gang med at udvide sit laktosefri sortiment i Danmark.

Markedet for alternativer til traditionelle komælksprodukter er i vækst. På bare to år er salget i Danmark vokset med næsten 30 pct., og i den seneste opgørelse (februar 2012 - februar 2013) var salget af såkaldte mælkesubstitutter på 4,6 mio. kg, svarende til en omsætning på 70 mio.kr. (Kilde: AC Nielsen). Laktosefri mælkeprodukter regnes med i denne gruppe sammen med alternative vegetabilske drikke baseret på soja, ris, hvede, mandel etc. Fællesnævneren er, at produkterne henvender sig til kunder, der af livsstilsmæssige årsager ikke ønsker traditionelle mælkebaserede produkter, eller som oplever fordøjelsesproblemer - typisk som følge af laktoseintolerance. Sidstnævnte gruppe anslås at udgøre tre-seks pct. af alle danske forbrugere. 

Segment med højværdi

”Selvom forbrugersegmentet ikke er så stort endnu, er det alligevel meget interessant for både mejeriet og detailkunden, fordi produkterne bringer vækst og høj værdi til mejerikategorierne,” forklarer Søren Bang Rasmussen, Senior Manager for området i Arla Foods. Den laktosefri mælk anslås at dække ca. en tredjedel af markedet for mælkesubstitutter. 

I vore nabolande har laktosefri mælk en langt større udbredelse. I Sverige er omsætningen eksempelvis i omegnen af SEK en mia. Og det er ikke kun, fordi flere svenskere er laktoseintolerante. 

Sverige og Finland inspirerer

”Finske Valio er i en årrække gået forrest på det svenske marked med laktosefri produkter, som de er specialister i på det finske marked. Arla Sverige er fulgt kraftigt efter siden 2008 og har nu over 30 produkter, som dækker alle produktkategorier med laktosefri varianter,” siger Søren Bang Rasmussen. I Danmark er Arla godt i gang med at udvide sortimentet. I 2013 har selskabet lanceret to nye frugtyoghurter, en yoghurt naturel og en fraiche 15 pct., hvorefter det laktosefri sortiment består af syv produkter – inkl. en laktosefri skolemælk. 

Ud over Arla Foods har Thise Mejeri laktosefri yoghurt naturel og kakaomælk på det danske marked, og i uge 20 lancerer Naturmælk en laktosefri yoghurt naturel i uge 20.