21. september 2020
Af: Ulla Kjer

Landmænd og gæster i tæt dialog

400 familier tog på landet og fik en personlig rundvisning på en gård, da der søndag blev holdt Åbent Landbrug i en anderledes udgave.

Normalt besøger op mod 100.000 danskere en gård, når der holdes Åbent Landbrug den tredje søndag i september. I år var arrangementet på grund af corona-situationen ændret, så man skulle man booke et besøg på forhånd på en af de ca. 160 gårde, der holdt åbent. Det havde 400 familier benyttet sig af, og de fik deres egen rundvisning på en af gårdene.

”Den her besøgsform gav mulighed for en meget tættere dialog mellem gæster og landmand, end når der er flere tusind gæster på gården. Det var en helt anden måde at formidle på, og vi har fået mange positive tilbagemeldinger både fra gæster og landmænd,” siger projektleder for Åbent Landbrug Jan Morre.

Han fortæller, at mange af landmændene var med i arrangementet for første gang.

”Mange valgte at deltage, fordi de kunne overskue det begrænsede antal gæster, og vi håber så, at nogle af dem vil komme på banen næste år.”

Åbner gerne gården igen næste år

På Rødme Nygaard lidt nord for Svendborg fik familien Hansen og deres 280 jerseykøer besøg af tre familier, der havde taget turen fra henholdsvis Odense, Nyborg og Ryslinge. Søren Hansen fortæller, at det var ’en stille og rolig dag’, hvor han viste rundt på gården.

”Alle tre familier havde før været til Åbent Landbrug, og de syntes alle, at det her var en helt anden oplevelse og meget mere informativt.”

Det var første gang, at familien Hansens gård var med i Åbent Landbrug, men bestemt ikke sidste.

”Vi vil gerne være med igen, så vi kan vise gården frem for flere – gerne fra lokalområdet – og fortælle om, hvad vi går og laver,” siger Søren Hansen.

Mød en landmand på skærmen

Mens der altså var begrænsninger på gårdbesøgene søndag, kan alle gå på nettet og møde en række landmand i en af de 11 små film, Åbent Landbrug har fået produceret som alternativ til et rigtigt gårdbesøg. I filmene fortæller landmændene om deres arbejde, og stort set alle produktionsformer er repræsenteret – fra malkekvæg og grise til quinoa og vin.

Jan Morre fortæller, at rigtig mange danskere har været inde på Åbent Landbrugs hjemmeside for at booke et gårdbesøg, og det har allerede givet stor opmærksomhed omkring filmene, som fortsat kan findes på hjemmesiden og også bliver liggende på de sociale medier til udgangen af oktober.

 På familien Hansens gård, Rødme Nygaard, nord for Svendborg var der god plads til at boltre sig på halmballerne, for de tre familier, der i løbet af søndagen besøgte gården.