01. januar 2016

Krisen kradser også i Irland og New Zealand

ØKONOMI Kun et fåtal af de irske og new zealandske mælkeproducenter tjener penge i øjeblikket.

New Zealand og Irland hører til blandt de nationer, som for alvor har skruet op for mælkeproduktionen i de senere år, og af samme grund er de to lande hårdt ramt af det globale prisfald på mælk.

Aktuelt får ni ud af 10 newzealandske mælkeproducenter ikke omkostningerne dækket.

Det gør nye irske mælkeproducenter heller ikke, mens de etablerede producenter kun lige holder skindet på næsen. Alligevel er der en grundlæggende tro på, at branchen overvinder krisen, lyder det fra Tim Mackle og Anne Randless fra brancheorganisationerne DairyNZ og Irish Dairy Board.

New Zealand: Frygter tørke Tim Mackle, adm. direktør DairyNZ.

Dækker den aktuelle afregningspris omkostningerne?

Den seneste afregningspris er opgjort til NZD 3,85 pr. kg tørstof. (DKK 17,00). Branchen opererer med en break-even på NZD 5,40/kg. Det betyder, at ni ud af 10 mælkeproducenter aktuelt ikke får dækket omkostningerne.

Andre forhold med betydning i forhold til krisen?

Flere producenter reducerer omkostningerne ved at sætte køer ud, så indvejningen er tre pct. lavere i år sammenlignet med sidste år. Men den kan falde meget mere, da det har været en kold og våd vinter, og græsvæksten derfor ikke har været optimal. Og så frygter vi, at El Nino kan give tørke i flere regioner i den kommende sommer.

Hvordan er stemningen blandt mælkeproducenterne?

Newzealandske mælkeproducenter er vant til at håndtere store prisudsving og er tilpasningsdygtige. Men unge farmere og sharemilkers (bedrifter uden egen jord, red.) er dårligere rustede i krisen. Finanssektoren er dog fortsat en positiv medspiller med tro på mælkesektoren på længere sigt.

Irland: Vi tror på fremtiden Anne Randles, direktør Irish Dairy Board.

Dækker den aktuelle afregningspris omkostningerne?

Den gennemsnitlige omkostning ligger på ca. 28 cent/kg, men med ganske stor spredning, hvor nyetablerede opererer med 32 cent. Seneste afregningspris er på 30 cent, og den falder nok yderligere i de kommende måneder. Andre forhold med betydning i forhold til krisen? Græsproduktionen har haft optimale vilkår med en våd sommer, hvilket giver sunde køer med høj ydelse og lave omkostninger til producenterne. Endvidere betyder bortfald af kvoter og superafgift, som sidste år var på EUR 69 mio., en lettelse af økonomien i år.

Hvordan er stemningen blandt mælkeproducenterne? 

Irske mælkeproducenter tror fortsat på fremtiden. Vi var forberedte på større prisudsving, når kvoterne ophørte. Den svigtende efterspørgsel fra Rusland og Kina har dog presset priserne mere end forventet, og derfor ser vi gerne, at EU indfører yderligere ordninger, som lægger en bund under markedet.