22. marts 2024

Klimaindsats kan give mælkeproducenter billigere lån 

Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) tilbyder nu mælkeproducenter, der scorer højt i Arlas Klimatjek en lavere rente på finansiering fra fonden. I løbet af i år udvides tilbuddet til alle mælkeproducenter, som bruger Mejeribrugets Klimatjek.
”Det er en anerkendelse af kvaliteten i det klimaarbejde, der forgår på gårdene. Samtidig er det en meget velkommen og kontant håndsrækning til de mælkeproducenter, der står foran at skulle investere i fremtiden,” lyder det i en kommentar fra Mejeriforeningens direktør, Henrik Damholt Jørgensen. 

Danmarks Eksport- og Investeringsfond, EIFO, kæder nu kontante fordele sammen med virksomhedernes grønne karakter, lyder det i en pressemeddelelse fra fonden. Det kommer i løbet af 2024 alle mælkeproducenter, der enten bruger Arlas eller Mejeribrugets Klimatjek til gode.

I første omgang er det et initiativ målrettet de danske mælkeproducenter, der kan give en prisreduktion på op til 30 pct. af rentemarginalen, fortæller Lars Horsholt Jensen, der er Senior Director i EIFOs SMV-afdeling Agri & Food.

”EIFO skal og vil være en del af at drive den grønne og bæredygtige omstilling af dansk landbrug- og fødevareproduktion, så det også i fremtiden er konkurrencedygtigt at fremstille fødevarer i Danmark. Derfor har vi lanceret et nyt initiativ, hvor vi scorer mælkeproducenterne ud fra Arlas Klimatjek og gradvist reducerer rentemarginalen med op til 30 pct.,” fortæller Lars Horsholt Jensen.

Han fremhæver Arlas Klimatjek som en ’accepteret model baseret på valide data’.

”Med klimatjekket måles mælkeproducenterne på en række forskellige parametre, og Arla giver så en bedre afregning for mælken, jo grønnere produktionen er. Det er en velfungerende og gennemarbejdet model, der sætter en standard for branchen. Derfor har det været indlysende at læne sig op ad den og belønne efter samme skala,” forklarer Lars Horsholt Jensen.

Udvides til hele mejeribruget

I løbet af foråret 2024 lancerer Mejeriforeningen ’Mejeribrugets Klimatjek’, som gennem de enkelte medlemsmejerier udrulles til de øvrige mælkeproducenter i Danmark. Modellen er baseret på de samme grundprincipper og datakrav, som Arlas model, og derfor vil alle mælkeproducenter i Danmark fremover opgøre bedriftens klimaaftryk – og dermed kunne blive omfattet af EIFOs lånetilbud.

”Jeg betragter EIFOs tilbud som en cadeau til dansk mejeribrug. Et bevis på, at man betragter os som en seriøs aktør i den grønne omstilling. Samtidig er det en meget velkommen håndsrækning til de alle de mælkeproducenter, der står foran at skulle investere i fremtiden,” lyder det i en kommentar fra Mejeriforeningens direktør, Henrik Damholt Jørgensen.

”Det betyder meget at blive anerkendt for sin indsats. I mejeribruget er vi i gang med den grønne omstilling. Det kræver investeringer i nye teknologier løsninger og ideer,” siger han.  

Fakta om Mejeribrugets Klimatjek

Med branchens klimatjek får dansk mejeribrug et system, der kan opgøre klimaaftrykket hos alle mælkeproducenter. Herefter vil man år efter år kunne dokumentere, hvordan klimaaftrykket udvikler sig – både hos den enkelte mælkeproducent, for mejeriernes scope 3 (råvaren) og for hele dansk mejeribrug.

”Det er et godt redskab, der tilfører mejeribruget et solidt datagrundlag til at fortsætte og forbedre indsatsen, ” siger Henrik Damholt Jørgensen.