27. september 2021

”Jeg er i ostehimlen med den her”

Dommerne kunne konstatere, at ’dansk mejeri er på et ekstremt højt niveau’ da de lørdag skulle finde vinderne af Gourmetprisen 2021.

59 vidt forskellige mejeriprodukter var i år tilmeldt dysten om Mejeriforeningens Gourmetprisen 2021. En konkurrence, hvor topkokke og madskribenter hvert år hædrer gastronomisk produktkvalitet inden for fem kategorier: Hård ost, blød ost, smør og blandingsprodukter, konsum samt iscreme.

15 af produkterne var nået frem til finalen, der blev afviklet i forbindelse med lørdagens store – og totalt udsolgte – ostearrangement Cheese Copenhagen i TorvehallerneKBH. Her kunne gæsterne følge dommernes bedømmelser, og undervejs kunne man høre kommentarer som: ”Jeg er i ostehimlen med den her,” og ”osten, der bliver ved med at give.”  

Årets vindere i Gourmetprisens fem kategorier endte med at være et fint mix mellem store, mellemstore og små mejerier:

Konsummælksprodukter: Økologisk Årstidskefir fra Essens/Arla Unika fra Arla Christiansfeld Mejeri

Smør: Gourmetsmør med ramsløg og sydesalt fra Lindved Mejeri

Hårde oste: Økologisk grubelagret Vesterhavsost fra Thise Mejeri

Bløde oste: Arla Unika Sort Himmel fra Arla Gjesing Mejeri

Is: Økologisk Nougatis fra Ny Lundgård Ismejeri.

’En stor anerkendelse’

Direktør Poul Pedersen fra Thise Mejeri var henrykt over førstepladsen i kategorien med hårde oste.

”Sådan en pris bliver man glad for, for det er altid med spænding, man sender en ost ind. Dagens resultat er en stor anerkendelse, og vi er ikke så lidt stolte over at vinde med vores Vesterhavsost. Det er utroligt, hvordan lagringsforholdene kan indvirke på osten. Der sker noget med en ost, der har været nede i gruberne.”

Opgaven til dommerne var at smage, nyde, analysere, perspektivere og frem for alt formidle både oplevelsens karakter og deres holdning til den. Dommer Rasmus Palsgård satte efter afgørelsen ord på sine oplevelser:

”Gourmetprisen i år cementerer, at dansk mejeri er på et ekstremt højt niveau over hele linjen. I dag var det en udfordring at vælge fra og finde en vinder. Nærmest en utaknemmelig opgave, men det er jo blot positivt.”

675 gæster

Gourmetprisen var for tredje år i træk en del af Ost & kos (Mejeriforeningens kampagne for dansk ostekultur) Ostefestival. I løbet af sidste uge kunne oste-entusiaster dyrke deres interesse over hele landet, og festivalen kulminerede med Cheese Copenhagen, hvor 675 gæster havde booket billet for at smage på og lære 100 oste at kende.

”Det er en dejlig oplevelse at være i dialog med publikum om mejeriprodukterne. Med Ost & ko har vi fået skabt interesse fra en stor forbrugergruppe, og det er meget tilfredsstillende, at vi med Gourmetprisen også kan få lov til at fortælle historierne om alt det håndværk, der sker hos alle de danske mejerier,” sagde Lars Witt Jensen, Senior Marketing Manager i Mejeriforeningen.

Ud over dommerne fik også deltagerne i Cheese Copenhagen mulighed for at smage på finalist-produkterne. Dommernes bedømmelse af finaleprodukterne blev sendt direkte på nettet, og den kan fortsat ses på Ost & kos hjemmeside.

Dommernes vinderbegrundelser

Økologisk Årstidskefir ”Markedets bedste kefir, der lægger nye dimensioner til, hvad en mælkekefir kan være. Det gælder både for den usædvanligt fyldige, cremede tekstur, den saftige syrlighed og den aromatiske kompleksitet og for de deraf følgende mangfoldige anvendelsesmuligheder, særligt i det søde køkken. Årstidskefir er simpelthen for god til at være et specialiseret nicheprodukt - verden skal lære den at kende!”

Gourmetsmør med ramsløg og sydesalt ”Fantastisk vellavet urtesmør, der gør enhver fordom om smagstilsatte mælkeprodukter grundigt til skamme. Det er lykkedes at fastholde en krystalklar smag af ramsløg, der hverken er for skarp eller virker tør og træt, som det ofte er tilfældet. Her er liv og uforfalsket velsmag hele vejen fra den strålende grønne farve og grundsmørrets topkvalitet til den naturlige smag af forårsfriske ramsløg.”

Økologisk grubelagret Vesterhavsost ”Den her har Thise ramt klokkerent! Indiskutabel vinder og konkurrencens eneste produkt med alle dommerstemmer i både indledende runde og finale. En vidunderligt velsmagende ost, der formår på samme tid at være smagsintens, kompleks, fast, cremet og utroligt nem at holde af. En crowdpleaser med stor personlighed. Osten, man serverer for sin franske osteelskende ven for at sige: Se, hvad vi kan!”

Arla Unika Sort Himmel ”Med Sort Himmel har Gjesing Mejeri og Arla Unika genopfundet blåskimmelkategorien på en original og ekstremt velsmagende måde. Dehydreringen giver en skærefast, men nougatblød tekstur, som smukt formidler ostens komplekse smag mellem dyb umami, salt, sødt, frugtigt og dyrisk. Visuelt betagende og med talrige anvendelsesmuligheder i det varme køkken. Flot balanceret, og alligevel med mere af det hele!”

Økologisk Nougatis ”Flot og modig fortolkning af den klassiske nougat-disciplin, hvor karamellen ikke kun findes i krokanten, men er kørt ind i isen i en version, der går helt frem til kanten af, hvor meget varme sukkeret kan bære. Men isen holder balancen perfekt i det frygtløst tilsmagte udtryk takket være en fyldig og velrørt grundis, der selv uden karamellen var konkurrencens bedste.”

Dommerpanelet bestod af:

Camilla Bojsen-Møller, ostekommunikatør og blogger på Ostesnak.dk

Rasmus Palsgård, madskribent, madanmelder og indehaver af feinschmeckeren.dk

Mika Wulff, Le Cordon Bleu, udlært konditor og chefredaktør for magasinet Lækkerier

Andreas Tancula Møller, vinder af Sol over Gudhjem 2021, kok og souschef på Restaurant Møntergade.

Om Gourmetprisen

Mejeriforeningens Gourmetprisen blev stiftet i 2003 i regi af Landsmejeriudstillingen (som i dag hedder International Food Contest) for at synliggøre den kvalitet og innovation, som findes i danske mejeriprodukter. Gourmetprisen har ikke fokus på mejeritekniske detaljer, men henvender sig derimod til kokke og andre frontløbere for mad og smag med sit fokus på produkternes gastronomiske kvaliteter. Dette forhold afspejler sig i dommerpanelet, som typisk består af kokke og professionelle gastronomiske formidlere.