1. november 2022

Islandsk stolthed, svenske sejrstårer og dansk energi i Herning

Følelserne fik frit løb hos vinderne i de tre kategorier i International Dairy Contest.

Man kommer ikke sovende til en succes. Det ved Svend Jørgensen, Assisting Dairy Manager på MS Selfoss alt om. Ikke mindst efter det islandsk mejeri tirsdag den 1. november vandt International Dairy Contest (IDC) i Herning kategorien ’Konsum’ med Ísey Skyr Crème Brûlée.

”Vi plejer at stryge til tops med et skyr-produkt, fordi vi som islandsk mejeri længe har kunnet hævde os ved at have det bedste kendskab til at fremstille skyr, som islændinge har udviklet gennem 1.000 år. Men i de seneste 10-15 år har bl.a. danske mejerier været gennem en ekstrem læringskurve, så de nu laver exceptionelt gode produkter. Det ser vi fx til IDC, hvor feltet var meget tæt. På den baggrund giver det ekstra stolthed at vinde,” sagde Svend Jørgensen.

Ísey Skyr Crème Brûlée vandt efter sammen med 1.387 andre mejeriprodukter at være blevet bedømt af 150 fagdommere. I omtalen af skyren sagde dommerne, at den er ”frisk og syrlig med en fin afbalanceret crème brûlée-smag.”

Hvis man vil stifte bekendtskab med Ísey Skyr Crème Brûlée, må man en tur til Island, hvor produktet hurtigt blev en sællert efter lanceringen for seks år siden.

”Fantastisk ære”
Går lysten i retning af at teste vinderen i kategorien ’Smør og blandingsprodukter’, handler det om at tage til Sverige. Her har Bregott Havsalt fra Arla Foods Götene Mejeri længe været en succes i premium-segmentet. At produktet strøg til tops i Herning, fik mejeriets produktchef Per Pedersen til at lade følelserne få frit løb.

”Jeg blev virkelig rørt og fik en tåre i øjenkrogen. Der ligger jo så meget bagved det her. Det er en fantastisk ære og enorm anerkendelse i mejeriverdenen af vores store og mangeårige arbejde med at udvikle og forfine et unikt produkt,” sagde Per Pedersen.


Knut Junge (t.v.) og Per Pedersen fik alt til at gå op i en højere enhed med Blandingsprodukt 82% Bregott Havsalt.

Det var første gang, at Götene Mejeri vandt hovedpræmien til International Dairy Contest. En præstation, der efter produktudvikler Knut Junges mening fik et ekstra løft pga. hård konkurrence.

”Vores produkt dystede imod virkelig mange gode produkter af høj kvalitet. Så at vi vandt, understreger både IDC’s høje niveau, og at det med Bregott Havsalt er lykkedes os at få alle kriterier – smag, lugt og konsistens – til at gå op i en højere enhed,” sagde han.

Den præstation har affødt, at Bregott Havsalt efter dommernes mening er ”den perfekte blanding af frisk kærnet fløde og rapsolie. De mange knasende stykker havsalt fremhæver den let syrlige smag”, som med ”den perfekte smørbarhed gør denne Bregott til en gave for ethvert stykke brød. Kort sagt godt håndværk.”

Sejren giver energi
I kategorien ’Ost’ snuppede Maasdammer 45’ ”Svensø” fra Arlas mejeri i Taulov førstepladsen til mejerichef Klaus Jeppesens store glæde.

”Det bliver dejligt at fejre succesen med mine dygtige og passionerede medarbejdere. Jeg er stolt over, at de kan lave en ost som Svensø, der til IDC i Herning vandt over en masse andre gode produkter. Det giver energi og viser os, at der en fremtid for Taulov Mejeri,” sagde Klaus Jeppesen.

Læs mere om International Dairy Contest.