International oste-hæder til Thise Mejeris kulturminister
Ostelauget ’Guilde international des fromagers’ har optaget Mogens Poulsen som æresmedlem for hans bidrag til en ’historisk ændring af dansk ostekultur’.
”Jeg har altid delt den holdning, at ordener hænger man på idioter. Men i dette tilfælde vil jeg gøre en undtagelse, og tillade mig selv at være fyldt med barnlig glæde.”
Sådan lyder Thise Mejeris tidligere salgschef Mogens Poulsens umiddelbare kommentar til, at han netop er optaget som æresmedlem i det internationale ostelaug ’Guilde internationale des fromagers’.
Som mangeårig salgschef og nuværende ’kulturminister’ har den i dag 74-årige Mogens Poulsen haft stor indflydelse på mange af de produkter og koncepter, som det økologiske mejeriselskab i landsbyen Thise har lanceret gennem årene. På det seneste har han engageret sig i modningen af ost i Hjerm Kalkgrube, hvilket angiveligt er en af årsagerne til den internationale hæder.
”Mogens har bidraget til en historisk ændring af osteproduktion her i Danmark - ja, i hele Skandinavien. (…) Han har fundet de helt specielle steder, hvor ostene lagres og modnes på en måde, så de får den helt unikke smag, man ellers kun finder i bjergrige områder med helt specielle græsningsmuligheder for kvæget,” sagde Guilde internationale des fromages’ skandinaviske ambassadør, Cathrine Vogel, i forbindelse med udnævnelsen.
Vesterhavsosten overraskede franske mejerister
Mogens Poulsen understreger, at udviklingen af de efterhånden adskillige Thise-oste gennem de seneste år naturligvis ikke kan tilskrives ham alene, da der er tale om adskillige medarbejderes indsats og opfindsomhed. I forlængelse heraf er han i særlig grad tilfreds med, at det er et laug med afsæt i den stolte ostenation Frankrig, der nu fremhæver Thise-ostenes unikke smagskvaliteter.
”Jeg husker engang tilbage i 2010, hvor Thise Mejeri deltog i en fødevaremesse i Lyon. En flok franske mejerister kiggede forbi vores stand og spurgte med henkastet fransk arrogance, om de måtte smage det der nye ’gule, ostelignende produkt i plastik’, vi havde medbragt. Det var Vesterhavsosten, og da de havde tygget lidt på den, kunne man se, hvordan rædslen stod malet i deres ansigter. Så var vi ligesom klar over, at vi havde fat i noget af det rigtige,” fortæller Mogens Poulsen.
Guilde internationale des fromages er grundlagt i Frankrig i 1969, og har siden udviklet sig til en verdensomspændende organisation med 8.500 medlemmer fordelt på i alt 45 lande. Mogens Poulsen er det eneste nulevende danske æresmedlem.
LÆS MERE:
Historien om Mogens Poulsen - fra Thylejr til salgschef
Læs den usædvanlige historie om arbejderdrengen fra Amager, der deltog i den allerførste Thylejr i 1970, blev hængende i Jylland og endte som succesrig salgschef for Thise Mejeri.
Som den tidligere Irma-direktør Alfred Josefsen udtaler i artiklen:
”Mogens er i virkeligheden fuldstændig fejlcastet i rollen som salgschef. Hvem skulle have troet, at en gammel hippie fra København skulle kunne blive kommerciel direktør i en virksomhed i Salling? Men han har i den grad vist, at han kan fylde rollen ud. Han kommer med ideer og visioner, og (…) har været med til at udvikle et mejeri i en periode, hvor mange andre virksomheder er bukket under.”
Artiklen ’Fuldstændig fejlcastet’ er fra mejeriMAGASINET 2016 (PDF)