Ostemaden er stadig danskernes favorit på morgenbordet

En ny undersøgelse viser, at en ud af fem danskere starter dagen med en ostemad, og det er fortsat Danbo-osten, der oftest bliver sat på morgenbordet.

Ost
Branchen
kost
Ernæring
Som morgenmad, et mellemmåltid eller i madpakken – en ostemad er stadig en fast del af danskernes måltidsvaner.
Som morgenmad, et mellemmåltid eller i madpakken – en ostemad er stadig en fast del af danskernes måltidsvaner.

På trods af nye og skiftende sundhedstendenser og madvaner udgør ostemaden fortsat en fast del af danskernes måltidskultur. En ny undersøgelse foretaget af Arla viser, at hver femte dansker spiser en ostemad hver eneste dag, og at mere end tre ud af fem danskere har en ostemad på menuen mindst en gang om ugen.

Faktisk spiser 70 pct. af danskerne mindst lige så mange ostemadder, som de gjorde i 1990’erne. Dengang var der som regel hvidt brød under osten, mens vi i dag i langt højere grad kommer osten på fuldkornsbrød, rugbrød og knækbrød.

”Det er da glædeligt, at osten prioriteres, både fordi den smager godt, og ikke mindst fordi ost er så god en kilde til både protein og calcium – to næringsstoffer, der er nødvendige for vores knogler og muskler,” siger Merete Myrup, ernæringschef/mejeri i Landbrug & Fødevarer.

Ost til alle aldre
Forbrugerens alder spiller en stor rolle i forhold til ostevanerne. Mens 83 pct. af de 60-70-årige spiser en klassisk ostemad med en skive ost på brødet mindst én gang om ugen, så spiser hver fjerde unge dansker mellem 18 og 29 år aldrig ostemadder. Til gengæld putter de unge gerne ost i en sandwich eller toast.

Der er også forskel på de unge og de ældre, når de skal vælge deres favoritost. Den ældre generation holder af kraftige oste som blåskimmel, hvorimod de unge foretrækker en mere mild ost i form af smøreost eller havarti. Dog er den klassiske Danbo-ost stadig den ultimative favorit på morgenbordet hos såvel unge som ældre.

Et historisk måltid
”Ostemaden er et helt centralt omdrejningspunkt i danskernes madvaner og kultur. Osten fik allerede i oldtiden en vigtig rolle, da det var både let og billigt at fremstille frisk ost, og ostemaden opstod, fordi hovedelementet i kosten var brød. Ostemaden har fulgt danskerne lige siden, bl.a. i madpakken og som et mellemmåltid både formiddag og eftermiddag”, fortæller madhistoriker Bettina Buhl, som er ekspert i danskernes madkultur.

Danbo-osten, Danmarks 'nationalost', blev i oktober tildelt Beskyttet Geografisk Betegnelse (BGB) fra EU-kommissionen, som anerkendelse af ostens kvalitet og tilknytning til Danmark.

Meget engageret debat om klima og fødevarer på Folkemødet

Er en plantebaseret kost den mest bæredygtige måde at spise på? Sådan lød et af de spørgsmål, der satte gang i debatten på Mejeriforeningens møde, som paneldeltager Merete Myrup, ernæringschef/mælk i L&F, her refererer fra.

Læs mere

De private mejeriers organisation fortsætter fornyelsen

39-årige Martin Aagaard Pedersen fra Nordex Food blev tirsdag valgt ind i bestyrelsen for Foreningen Danmarks Privatmejerier. Dermed fortsætter det generationsskifte, som blev indledt, da 28-årige Peter Staunsbæk sidste år trådte ind i foreningens ledelse.

Læs mere

En ganske særlig branche

Den danske mejeribranche er kendetegnet ved et usædvanligt stærkt sammenhold og netværk – det oplevede Alette Algreen-Ussing, som mødte branchen med helt friske øjne.

Læs mere