1. januar 2016

Festlig sommer

MÆRKEDAGE Ud over masser af sol bød sommeren på en sand bølge af jubilæer i mejeribranchen. Aabybro Mejeri og Them Andelsmejeri rundede begge 125 år, mens Thise Mejeri fyldte 25. Og det er ikke slut endnu.

Den 1. august måtte småkageproducenten Bisca (for en kort stund) melde ’alt udsolgt’ af kammerjunkere, mens Arla Foods kunne notere, at salget af koldskål lå en mio. liter over sidste år. Så stod det ligesom klart for de sidste tvivlere, at sommeren for alvor havde ramt Danmark.

Men ud over solskin i lange baner bød den just forgangne sommer også på en sand bølge af jubilæer i mejeribranchen.

Markedsstemning i Aabybro

Det begyndte den 7. juni, hvor Aabybro Mejeri lagde ud med at fejre sine første 125 år ved en reception, der trak hundredevis af mennesker til huse. At det var en stor begivenhed i lokalsamfundet, fremgik af, at både politi og hjemmeværn allerede først på formiddagen var på plads til at dirigere trafikken på landevejen foran familien Lindhardts mejeri. For at gøre dagen ekstra festlig havde mejeriejer N. H. inviteret en bred vifte af lokale fødevareproducenter og handelsfolk, som stillede boder op både uden for og inden for mejeriet og på den måde tilføjede festlighederne lidt vaskeægte nordjysk markedsstemning.

Blandt festtalerne var borgmester i Jammerbugt kommune Mogens Gade og mejeriejer N. H. Lindhardt, som i vanlig humoristisk stil causerede over mejeriets historie.

To-dages fest i Them

I Them strakte festlighederne sig over to dage, da byens andelsmejeri markerede sit 125 års jubilæum den 15. og 16. august. Første dag blev hele byen inviteret indenfor til rundvisning på mejeriet og ostesmagsprøver i et telt udenfor. Omkring 500 lokale deltog i den del af festen.

Dagen efter afholdt mejeriet en velbesøgt reception for venner og samarbejdspartnere – for derefter at slutte af med en personalefest. Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade var blandt talerne, som også omfattede andelsmejeriets formand, Hans Skov og Mejeriforeningens formand, Steen Nørgaard Madsen.

Thise uddelte miljøpriser

På Thise Mejeri, som rundede 25 år den 30. august, valgte man at fejre både sig selv og en række andre. Multikunstner, økologiforkæmper m.m. Jytte Abildstrøm, Thorupstrand Kystfiskerlaug og Morads-borgergruppen mod deponering af atomaffald blev i dagens anledning hædret med mejeriet miljøpris; ’Rav Åge-prisen’. Festlighederne blev afholdt i et telt bag det lokale forsamlingshus, hvor en lang række talere fremhævede det lille mejeris store betydning for lokalsamfundet, økologien, produktudviklingen i mejeribranchen m.m.

På talerstolen var blandt mange andre: mejeriets formand Niels Erik Nilsson, Mejeriforeningens direktør Jørgen Hald Christensen og mejeribestyrer Poul Johannes Pedersen.

Jubilæumsbølgen fortsatte ind i september hvor Andelsmejeriet Sædager den 6. september (efter at dette blad var gået i trykken) inviterede til reception på Pigernes Kro i Sdr. Onsild i anledning af mejeriets 125 års jubilæum.