17. juni 2022

Dobbelt BGB-sejr til Mammen Mejerierne

Adskillige gange om året tjekkes kvaliteten af de fire danske BGB-oste, og torsdag blev mejerierne med de bedste oste i 2021 kåret.

To mejerier under selskabet Mammen Mejerierne kan nu sige, at de producerede de bedste BGB-oste i 2021. Drøsbro Mejeri generobrede således pokalen for bedste Danablu, efter at den havde tilbragt det seneste år på Bornholms Andelsmejeri, og Mammen Mejeri modtog diplomet for bedste Danbo. Derudover vandt Arla Foods Nr. Vium for bedste Esrom, og Uhrenholt Grøndal Mejeri blev vinder af Havarti-kategorien.

De fire ostetyper bærer EU’s BGB-mærke (Beskyttet Geografisk Betegnelse), og derfor bliver ostenes smag og kvalitet løbende kontrolleret. En gang om året hædres de fire mejerier, som i årets løb har opnået den højeste gennemsnitskarakter i hver kategori ved bedømmelserne, og i år blev de fire vindere hædret på BGB-årsmødet torsdag aften på Hotel Koldingfjord.

Omfattende kontrol

De fire danske BGB-oste produceres på 13 forskellige mejerier, og bedømmelserne sørger for, at der fastholdes en høj, ensartet kvalitet. Danablu-ostene bedømmes otte gange i løbet af året, Esrom fire gange og Danbo samt Havarti seks gange årligt.

Ostene bliver løbende udtaget til stikprøvekontrol for at sikre, at de lever op til produktions- og kvalitetskravene, herunder de særlige kriterier for smag, lugt, konsistens m.m. for den enkelte ost.

Kontrollen udføres af Producentforeningen af Danske BGB- og BOB-Oste i samarbejde med de danske mejerier. På Eurofinns laboratorie i Vejen bedømmes BGB-ostene på skift af 20 medarbejdere fra forskellige mejerier. Dommerne har selv meldt sig til opgaven, og de bedømmer oste med forskellige kolleger fra gang til gang. Der er normalt fem dommere med til en bedømmelse.

Læs også reportagen fra en bedømmelse af Havarti her