15. maj 2023

Debatindlæg: Har vi glemt sundhed, når vi taler om mad?

I Danmark har vi kostrådene, som forener klima og sundhed. Men undersøgelser viser, at danskerne bliver mere usunde, og at overvægt og diabetes er et problem. Lad os få mere fokus på sundhed og kostens betydning for sundhed, skriver Mejeriforeningens Ernæringschef Merete Myrup i et debatindlæg.


"Det går ikke i den rigtige retning med sundheden i Danmark.

Undersøgelser viser, at vi bliver mere og mere usunde, senest viser rapporten ’Viden om vægtstatus, mad- og måltidsvaner’ udarbejdet af Rådet for sund mad, at danskernes livvidde vokser. Overvægt og diabetes er et problem for os. Flere og flere danskere har ”et usundt kostmønster”."

Sådan skriver Mejeriforeningens Ernæringschef Merete Myrup i et debatindlæg i Avisen Danmark - se det her eller her.

"Med et usundt kostmønster henvises der ikke til specifikke fødevarer, men mere at den samlede kost er sammensat uhensigtsmæssigt i sammenligning med, hvad der anbefales i kostrådene. Vi spiser for eksempel for lidt frugt og grønt, for meget kød og for mange søde sager.

Det kan skyldes mange ting, men jeg mener, at en vigtig forklaring er, at vi ikke får prioriteret ernæring og sundhed højt nok på hverken den politisk-økonomiske agenda eller i debatten - ej heller i medierne. Jeg tror ikke, det er mangel på vilje, men nok snarere manglende viden om, hvad der er det bedste valg, når både klima og sundhed skal tilgodeses.

Vi har måske mere end nogensinde brug for at forstå madens rolle for vores sundhed - og forstå, at en såkaldt bæredygtig kost ikke kun handler om madens aftryk på miljøet og klimaet, og måden, maden er produceret på, men også handler om, hvordan vores mad bidrager med næringsstoffer og dermed til vores sundhed."