12. marts 2024

Danske mejerier vinder seks guldmedaljer ved VM i ost

Bornholms Andelsmejeri og Arla-mejerierne Birkum, Kruså og Holstebro Flødeost vandt tilsammen seks guldmedaljer ved dette års verdensmesterskab i Wisconsin, USA. Derudover blev det til to sølv- og to bronze-medaljer plus en ærespokal til dansk mejeribrug for 50 års samarbejde om konkurrencen. 

De danske mejerier har endnu engang markeret sig i den prestigefyldte konkurrence World Cheese Championship, som netop er blevet afhold i Wisconsin, USA. 

Bornholms Andelsmejeri vandt to guldmedaljer for et par af mejeriets Danablu-oste, mens Arla Kruså vandt guldmedaljer i to feta-kategorier og Arla Birkum vandt guld og sølv i smelteost-kategorien. Dertil scorede Arla Holstebro Mejeri både guld, sølv og bronze i kategorien ’smagstilsat flødeost’, mens Arla Høgelund Mejeri vandt en bronzemedalje for en +60 Castello Danablu.

”Ni medaljer hvoraf de seks er guld – det kan vi godt være tilfredse med,” lyder det i en kommentar fra chefkonsulent i L&F/mejeri, Lars Johannes Nielsen. Han var sammen med adm. direktør Per Olesen, Bornholms Andelsmejeri, en tur i Wisconsin for at arbejde som ostedommer i de tre dage, som konkurrencen strakte sig over. 

”Dansk mejeribrug har tradition for at klare sig godt til oste-VM. Med dette års medaljehøst er vi oppe på i alt 60 guld-, 46 sølv- og 44 bronzemedaljer, siden vi første gang stillede op for 50 år siden. Dertil har vi fire gange vundet det samlede mesterskab,” fortæller han.  

Ærespris til Danmark

At de danske mejerier gennem fem årtier har leveret både produkter og mejerifaglige dommere til konkurrencen, blev i år markeret med tildelingen af ærespokal - kaldet WCMA Schlinsog Award - som Lars Johannes Nielsen modtog på mejeribrugets vegne. 

”Det var en stor ære at få lov af modtage den,” siger han.

”Som land fylder Danmark måske ikke så meget i verden, men i mejeriverdenen står der faktisk stor respekt om de danske oste og vores faglige kunnen.”

I årets udgave af World Cheese Championship deltog i alt 3.300 produkter fra 25 lande og 32 amerikanske stater. 

Ud over uddeling af guld-, sølv- og bronzemedaljerne indeholder den internationale dyst også en finalerunde med deltagelse af de allerbedste produkter blandt medaljetagerne. Finalerunden – og dermed selve verdensmesterskabet - blev i år vundet af ’Hornbacher’, en halvfast komælksost fremstillet af ostemester Michael Spycher for Mountain Dairy Fritzenhaus i Schweiz. 


Den schweiziske ’Hornbacher’-ost blev kåret som vinder af det samlede VM i ost i Wisconsin i år. På billedets ses finaledommerne med vinderosten i midten. (Foto: World Championship Cheese Contest)

Danske mejerier har fire gange vundet selve verdensmesterskabet med oste fra Bornholm Andelsmejeri (to gange), Høgelund Mejeri og Kirkeby Mejeri. 

Læs mere om VM i ost på konkurrencens hjemmeside.  

FAKTA om
De danske medaljer ved Word Cheese Championship 2024

GULD

Bornholms Andelsmejeri
Kategori ‘blåskimmelost’:
Danish Blue Cheese 60+

Bornholms Andelsmejeri
Åben kategori ’oste med blåskimmel’
St. Clemens Aged Blue Flowers (denne ost var tillige med i finalebedømmelsen)

Arla Kruså Mejeri
Kategori ’feta’
Apetina 50+

Arla Kruså Mejeri
Kategori ‘smagstilsat feta’:
Apetina 45+ with Sundried Tomatoes

Arla Holstebro Flødeost
Kategori ‘smagstilsat flødeost’:
Cream Cheese Whipped 23,5 pct. Tomato & Basil

Arla Birkum Ost
Kategori ‘pasteuriseret smelteost’
Milbona Sahne


SØLV 

Arla Holstebro Flødeost
Kategori ‘smagstilsat flødeost’:
Cream Cheese Garlic 24 pct.  BUKO

Arla Birkum Ost
Kategori ‘pasteuriseret smelteost’
Milbona Kräuter


BRONZE

Arla Holstebro Flødeost
Kategori ‘smagstilsat flødeost’:
Fresh Cheese 16 pct. Herbs & Spices BUKO

Arla Høgelund Mejeri
Kategori: 'blåskimmelost'
Rund Castello Danablu +60