20. april 2022
Af: PRESSEMEDDELELSE

Arla og DSM vil reducere drivhusgasser fra malkekøer med 30 pct.

De to selskaber er klar med et omfattende pilotprojekt, hvor landmænd på tværs af tre europæiske lande skal teste brugen af det metan-reducerende fodertilsætningsstof Bovaer på 10.000 malkekøer.

"Klimaforandringerne kræver handling her og nu og vi ser mejeriproduktion som en del af løsningen. Resultaterne af vores indledende forsøg med Bovaer® på både et forskningscenter og på en af vores danske gårde er meget lovende. Sammen med DSM vil vi nu høste praktisk erfaring på gårdene ved at anvende fodertilsætningsstoffet i et af vores største pilotprojekter og et af Arlas største klimaprojekter samlet set til dato. Pilotprojektet er et godt eksempel på de innovative og videnskabelige løsninger og tiltag, vi iværksætter for at skabe en bæredygtig og robust fremtid for mejeribranchen, og jeg er meget spændt på at se, hvor langt vi kan komme med denne løsning."

Med disse ord præsenterer Arlas Executive Vice President og Head of Agriculture and Sustainability, Hanne Søndergaard et nyt pilotprojekt, hvor Arla og DSM tester det metan-reducerende fodertilsætningsstof Bovaer®. Landmænd på flere end 50 gårde i Danmark, Sverige og Tyskland deltager i projektet og vil dele praktisk erfaring med brugen af tilsætningsstoffet i foder til 10.000 malkekøer. Fodertilsætningsstoffet er bevist til at kunne reducere udledningen af metan med ca. 30 pct.  

Udledning af drivhusgassen metan er en af mejeribranchens største klimaudfordringer. Køer er drøvtyggere, hvilket betyder, at de bøvser og udleder metan når de fordøjer foder. I gennemsnit kommer omkring 40 pct.  af den samlede drivhusgasudledning fra Arlas gårde fra køernes fordøjelse af foder.

Arlas andelshavere er allerede i dag blandt de mest klimaeffektive mælkeproducenter i verden med en gennemsnitlig CO2e-emission på 1,15 kg pr. kg mælk.

Dokumenteret klimaløsning

Bovaer® er et tilsætningsstof til foder til køer og andre drøvtyggere. Gennem ti år har DSM forsket i og udviklet tilsætningsstoffet og det er indtil videre blevet testet i 14 lande globalt. Det er det første EU-godkendte fodertilsætningsstof nogensinde, hvor det er videnskabeligt bevist, at det reducerer udledningen af metan og samtidigt er sikkert for dyr, forbrugere og miljøet.

Bovaer® markedsføres i øjeblikket i EU, Brasilien, Chile og Australien.

Tilsætningsstoffet fungerer ved at undertrykke det enzym, der udløser produktionen af metan i køers fordøjelsessystem. Det har effekt med det samme og nedbrydes sikkert til stoffer, der allerede er naturligt til stede i en kos mave, og det er videnskabeligt bevist, at det ikke påvirker mælkekvaliteten. Blot en kvart teskefuld Bovaer® tilsat dagligt til en kos foder vil reducere udledning af metan med 30 pct.  i gennemsnit. Dermed bidrager fodertilsætningsstoffet til en betydelig og øjeblikkelig reduktion i kød- og mejeriprodukters klimaaftryk.

Pilotprojektet i praksis

I løbet af sommeren og efteråret 2022 vil Arla sammen med sine andelshavere sammensætte en mangfoldig gruppe gårde til pilotprojektet. I løbet af projektet på gårdene vil landmændene modtage Bovaer® fra deres foderleverandører og blande det i foderet til deres malkekøer. Arla indsamler mælkeprøver til analyse og sammenligning med mælk fra malkekøer, der ikke fodres med fodertilsætningsstoffet. Hvis de første resultater bliver som forventet, er det Arlas plan at fordoble pilotprojektet til 20.000 køer i 2023.

Mere info
Læs hele Arlas pressemeddelelse på selskabets Newsdesk